Ook bij nagerechten en zelfs sommige kaassoorten (Brie en Camembert) kan Crémant lekker zijn. Extra aanraders qua combinaties: een toastje gerookte zalm of forel, een voorafje met gevogeltepaté en kaasfondue - die laatste kan machtig zijn, en dan kan een Crémant de smaak lekker verfrissen.
Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut . Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omeletje, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas.
Crémant de Bourgogne komt voornamelijk uit de Côte Chalonnaise. Ze worden meestal gemaakt van chardonnay en pinot noir omdat dat ook de druiven zijn die Bourgogne groot maken. Het ligt zuidelijker dan Champagne, dus het is iets warmer. Dat proef je in je bubbel: iets rijpere fruittonen dan Champagne.
Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt.
Als een mousserende wijn niet uit de Champagne streek komt, mag het geen Champagne heten. Hiervoor hebben de Fransen de term 'crémant' in het leven geroepen.
Het is echt waar, Cheddar kaas en zoute snacks als popcorn matchen goed met de verfrissende, lichte smaak van champagne.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
Bij een mooie droge Champagne kan je gerust aan de naturel chips, gezouten cashewnoten of kaaskoekjes eten.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.
Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omelet, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas.
Het hoge smaakgehalte met exotische en kruidige aroma's zorgt ervoor dat deze wijn moeiteloos combineert met rijke gerechten, van zoet tot pittig. Artisjok, kokos, koriander, kerrie, pompoen, hete pepers en hartige gerechten met zoet fruit, een Pinot Gris d'Alsace weet er raad mee.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Pinot Noir & Spijs
Denk aan een heerlijke carpaccio of een frisse steak tartare. Liever geen vlees? Ook geen probleem met deze wijn. Gerookte paprika of gegrilde paddenstoelen zijn een top combi met dit Duitse wijntje.
1. Champagne wordt (terecht) door velen beschouwd als aperitief (komt van het Latijn aperire = openen, opent de maaltijd en de appetijt). Dat komt door de vele zuren in champagne die de maagzuren doen werken en de honger opwekken.
Crémant is mousserende wijn (schuimwijn) uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. De wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Vóór 1993 werd deze vinificatie méthode champenoise genoemd. Sedert 1989 is de term crémant door de Franse wetgeving beschermd.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.
Lambrusco is een variant op prosecco en komt eveneens uit Italië. Het drankje wordt gemaakt van de lambruscodruif, wat het een rode kleur geeft. De vergisting gebeurt verder ook in een tank en de sprankelende wijn wordt meestal licht gekoeld gedronken.
Asti of Asti spumante is een witte, aromatische, mousserende wijn uit Piëmont. De wijnen die onder deze DOCG vallen zijn zeer populair en is de tweede meest geproduceerde wijn van Italië. De wijn dient jong gedronken te worden en op een temperatuur van 6-8 graden.