In de regel worden de delen van het voornaamwoordelijk bijwoord aaneengeschreven, behalve als het de bijwoorden ergens, nergens en overal betreft: ernaartoe, daarnaartoe, hiernaartoe, waarnaartoe, ergens naartoe, nergens naartoe, overal naartoe.
Als toe deel uitmaakt van een werkwoord, schrijven we ernaar (daarnaar, hiernaar) en toe van elkaar. De spelling in drie losse woorden, er naar toe*, is in geen enkel geval correct.
Standaardtaal in het hele taalgebied zijn hiernaartoe, daarnaartoe en waarnaartoe of hierheen, waarheen en daarheen. Die vormen kunnen ook gesplitst voorkomen: hier … naartoe, waar … heen enzovoort.
Je hebt gezocht op het woord: naartoe. naar·toe (bijwoord) 1in de richting van het genoemde of bedoelde: waar gaan we naartoe?
We schrijven waarbij aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is.
We schrijven ernaartoe aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. De vorm -naartoe gaat terug op de voorzetselcombinatie naar … toe of het voorzetsel naar.
In andere zinnen weet u dat het om het voornaamwoordelijk bijwoord waarin gaat, als u van het gedeelte dat met waarin begint, een aparte zin met daarin kunt maken. In die zin kan daarin worden vervangen door in + het naamwoord waar het op slaat. In andere gevallen schrijven we waar in in twee woorden.
Het is allebei grammaticaal juist, maar veel mensen geven op papier de voorkeur aan 'de vrouw van wie hij houdt'. De verwijzing met een voorzetsel + wie wordt bij personen namelijk als de beleefdste vorm gezien. Vergelijk ook: Dat zijn mensen op wie je kunt bouwen.
BETREKKELIJK VOORNAAMWOORD = een woord dat verwijst naar een ander woord in de zin. Als het verwijst naar een concreet woord, gebruik je die of dat. Zie de voorbeelden op deze pagina. Als het verwijst naar iets onbepaalds (bijvoorbeeld 'iets' of 'alles'), gebruik je wat of dat.
Het wordt alleen voor personen gebruikt. Bijvoorbeeld: “Alle spelers stonden opgesteld, onder wie Seedorf”. ”Waaronder” gebruik je voor een ding/zaak onder vele andere. Bijvoorbeeld: “Er stonden veel auto's geparkeerd, waaronder ook een Ferrari.”
We schrijven waaruit aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is.
in wat, in hetgeen, in hetwelk; gedurende hetwelk. Betekenis van waarin toevoegen.
Dat kan dan vervangen worden door toen of door een betrekkelijk voornaamwoordelijk bijwoord (bijvoorbeeld waarin, waarop) als het zelfstandig naamwoord waarnaar het verwijst, voorafgegaan wordt door een bepaald lidwoord, bijvoorbeeld: de dag dat / waarop.
Je hebt gezocht op het woord: waarvoor. waar·voor (bijwoord) 1voor wie, wat: waarvoor dient dat? 2(informeel) vanwege wat; = waarom: waarvoor doe je dat?
er bijwoord Uitspraak: [ɛr] 1) op de bedoelde plaats Voorbeelden: `Er zijn veel mensen op straat. `, `er later aankomen dan verwacht` 2) <woordje zonder eigen betekenis> Voorbeelden: `Ik heb nog tien knikkers, hoeveel heb...
Het is aan te bevelen om in formele schrijftaal, bijvoorbeeld in zakelijke teksten, met wie te gebruiken als u naar personen verwijst. Veel taalgebruikers beschouwen die vorm als de meest verzorgde. In gesproken taal en in informele schrijftaal is naast met wie ook waarmee gebruikelijk.
Toestand van documenten, waarin deze bestaan uit voldoende duurzame materialen, in voldoende duurzame verpakking en onbeschadigd zijn, dan wel deze zo nodig in een zo veel mogelijk overeenkomstige toe [..]
We schrijven hiervan aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier van in twee woorden. Hier kan dan vervangen worden door 'op deze plaats'.
NL: Meisjes waarmee hij sliep. DE: Frauen mit denen er geschlafen hat. NL: Bind haar vast.
De regels stap voor stap. De bijwoorden er, daar, hier en waar schrijf je meestal vast aan het voorzetsel dat erachter staat (zie punt 3 voor uitzonderingen). Die combinatie van er + voorzetsel verwijst dan naar iets in de zin of de context. 'Er/daar/hier/waar + voorzetsel' betekent iets als 'voorzetsel + dat/dit/wat'.
De juiste schrijfwijze is van daaruit.
Toelichting. Van waaruit is een combinatie van een voorzetsel (van) en een voornaamwoordelijk bijwoord (waaruit).