Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Als u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. De Koninklijke Marechaussee geeft noodpaspoorten af. Een noodpaspoort kost sinds 1 januari 2022 € 51.
Minderjarigen: gewone procedure: 38.70 euro (vanaf 1 januari 2022) spoedprocedure: 218.98 euro (vanaf 1 januari 2022) Superdringende procedure: 278.98 euro (vanaf 1 januari 2022)
Vraagt u het paspoort vóór 14.00 uur aan, dan ligt het reisdocument de volgende werkdag voor u klaar. Als u de aanvraag op vrijdag doet, dan ligt het reisdocument op maandag voor u klaar.
In Nederland kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee, onder andere op de luchthaven Schiphol. Buiten Nederland kunt u een noodpaspoort aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat. U krijgt een laissez-passer als het niet mogelijk is op tijd een noodpaspoort te verstrekken.
Je kunt naar Turkije reizen met een noodpaspoort. Reis je met een noodpaspoort, dan moet ook dit document minimaal acht maanden na de ingangsdatum van het visum voor Turkije geldig zijn. Bij het reizen met het noodpaspoort geldt dan ook dezelfde regel als bij het reizen met een standaard identiteitskaart of paspoort.
Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn. Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet. Je moet aantonen dat je de reis niet kunt uitstellen.
Kan ik hem weggooien? Nee, u mag uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs niet weggooien. Officieel is het document eigendom van het Rijk en niet van u. Daarom moet u het inleveren bij de gemeente als het verlopen is.
Een kiezer mag stemmen met een identiteitsbewijs dat op de dag van de stemming maximaal 5 jaar is verlopen, ongeacht of de kiezer stemt met een stempas, een volmacht of een kiezerspas.
Misschien heeft u een faciliteitenpaspoort. Dit is een speciaal paspoort voor personen van Molukse afkomst. In dit paspoort staat niet dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Er staat wel in dat u als Nederlander wordt behandeld.
Dan kun je een spoedaanvraag doen bij je gemeente. In dat geval kun je het rijbewijs meestal de volgende werkdag ophalen. Hiervoor betaal je in 2019 ruim 3 tientjes extra aan je gemeente. In sommige situaties vergoedt het CBR de kosten van die spoedaanvraag.
Met een paspoort kunt u wereldwijd reizen; voor het aanvragen van een ID-kaart is toestemming van ouders of gezaghouders nodig tot 12 jaar. Voor het aanvragen van een paspoort is tot 18 jaar toestemming van de ouders of gezaghouders nodig; een ID-kaart is een pasje zo groot als een bankpasje.
Als u de identiteitskaart vóór 15:00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag na 11:00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de marechaussee voor een nooddocument.
gewone procedure (1 week): 85 euro. spoedprocedure (24 uur): 260 euro. superdringende procedure (4,5 uur): 320 euro. Niet-Belgen superdringende procedure (4,5 uur): 310 euro.
België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
Met een paspoort kunt u wereldwijd reizen." Dat betekent dat een Nederlandse Identiteitskaart volstaat voor: Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Verenigd Koninkrijk (vanaf 1 oktober 2021 paspoort verplicht), Hongarije, Ierland, Italië, Letland, ...
U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat. U moet u ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. Dit kan zijn een paspoort of een identiteitskaart. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waarin u verblijft of doorheen reist.
Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
U moet ook een identiteitskaart of paspoort kunnen tonen wanneer u in een Europees land verblijft. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. U kunt een visum aanvragen bij de ambassade van uw bestemmingsland in Nederland. Een rijbewijs is in het buitenland geen geldig identiteitsbewijs.
Nee, het is niet toegestaan om binnen Europa te reizen met een verlopen reisdocument. Al wordt er bij het reizen binnen Europa aan de grens soms niet meer gecontroleerd, u heeft altijd een geldig(e) paspoort of identiteitskaart nodig. Voor sommige landen moet het reisdocument meer dan een jaar geldig zijn.
Internationaal rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Turkije, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
Het visum voor Turkije kan eenvoudig en snel online worden aangevraagd. De kosten bedragen € 49,95 per persoon en betalen kan veilig middels iDeal, Bancontact, creditcard of PayPal.