Dit kun je doen door met een föhn de beslagkom te verwarmen, of door hem in een warm waterbadje te hangen. Botercrème kun je ook goed invriezen, het blijft dan zo'n 3 maanden goed. Ontdooi de crème in de koelkast en laat hem daarna op kamertemperatuur komen, voordat je hem verwerkt.
In de vriezer
Botercrème is ook prima in te vriezen. Je kunt het hier in een afgesloten bakje tot wel 3 maanden bewaren. Haal een dag voor gebruik het bakje uit de vriezer en laat dit in de koelkast ontdooien. Een paar uur voor gebruik zet je het buiten de koelkast.
Zet de kom met botercrème in een schaal met warm water of heel even in de magnetron.Door de crème te verwarmen krijgen alle ingrediënten weer dezelfde temperatuur. Mix daarna je crème weer goed door zodat het weer een heerlijke zachte crème wordt. Bij grote hoeveelheden crème is dit soms wat moeilijker.
Een taart bekleed met fondant of afgesmeerd met bijvoorbeeld botercrème kan je ook heel goed invriezen. Doe de taart in een goede vocht absorberende taartdoos, dan is hij in de vriezer is tot 3 maanden houdbaar. Laat de taart rustig in de taartdoos in de koelkast ontdooien, doe de deksel niet omhoog om te kijken.
Haal de taart op tijd uit de vriezer en laat 'm in de koelkast ontdooien. Een hele taart ontdooien duurt al snel 3 tot 5 uur, een taartpunt heeft vaak maar 1 uur nodig om te ontdooien. Geen fan van taart rechtstreeks uit de koelkast? Laat 'm dan na het ontdooien op het aanrecht op kamertemperatuur komen.
Baksels met botercrème bewaar je idealiter op een koele plek. Je kunt cupcakes en taarten met botercrème ook in de koelkast bewaren, maar dan wordt de cake snel droog en de botercrème te hard. Bewaar de traktaties bijvoorbeeld op een mooie standaard met stolp of in een stevige cupcake- of taartdoos.
Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. What is this? Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.
Met botercrème maak je van elk gebak een feestje. Het is een heerlijk smeuïge topping op je cupcake, brownie of taart.
De meest voorkomende oorzaak dat botercrème gaat schiften is het verschil in temperatuur van de ingrediënten. Als de basis voor je crème al op kamertemperatuur is en je voegt koude roomboter toe, kan je crème dus in de schift schieten. Het is dus heel erg belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Cupcakes met crème bewaren
Als je de cupcakes in de koeling zet, drogen ze namelijk uit. Daarnaast raden we het niet aan om cupcakes met een toef crème erop in te vriezen. Als je het handig vindt, kun je wel de cupcakes en (boter)crème los van elkaar invriezen.
Je kunt een boterletter ook voor 2-3 maanden invriezen. Het is erg lekker om de banketstaaf voor het serveren nog zo'n 5 minuten te verwarmen in een oven van 150 °C.
Wie cupcakes graag versiert met glazuur, chocolade, spikkels… heeft twee opties: je kan enkel de cakejes invriezen en dan leuk decoreren wanneer je ze ontdooit; of je kan het geheel invriezen. Hoe goed dat lukt, hangt af van de topping.
Hoe krijg ik botercrème na het invriezen weer goed? Botercrème kun je heel goed invriezen, zodat je het later nog kunt gebruiken. Haal de bevroren crème een dag van te voren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast.
Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat je ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt. Ben je al bezig en is je crème toch geschift? Weggooien is niet nodig!
Indien je de aangemaakte FunCakes Botercrème wil bewaren, zorg dan altijd dat je deze afgedekt in de koelkast bewaart. Hoe lang de botercrème nog bewaard kan blijven, is van een heel aantal factoren afhankelijk. Wij adviseren de botercrème niet langer dan enkele dagen te bewaren.
Eén portie botercrème is voldoende voor het vullen en afsmeren van 1 taart van 20 cm of een toef op ongeveer 12 cupcakes.
Meng 125 gram mix voor botercrème met 125ml water en laat dit mengsel minimaal 1 uur opstijven bij kamertemperatuur.
1:1 botercrème
Deze twee ingrediënten klop je in een paar minuten romig, waarna je er met gemak een taart mee kunt afsmeren. Ook het spuiten van dijkjes kun je met deze crème doen, dit dijkje voorkomt dat vochtige vullingen (slagroom, bavarois, etc.)
Gebruik ongezouten roomboter en poedersuiker. Poedersuiker wordt veel beter opgenomen, waardoor je botercrème de mooiste structuur krijgt. En erg belangrijk: haal je boter op tijd uit de koeling want het moet echt op kamertemperatuur zijn. Laatste tip: klop de boter echt lang genoeg.
Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar hem in een spuitzak. In de koelkast kun je botercrème een week bewaren.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Ja, dat kan zeker, maar er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Deze geldt voor taarten met een eetbare print of massieve fondant items. Zoals bijvoorbeeld een zeemeerminnenstaart of een eenhoorn. Als je volgens de onderstaande stappen te werk gaat, merken de gasten er niets van dat deze taart uit de vriezer komt.
Door het toevoegen van een bloem-melkmengsel heeft deze botercrème geen uitgesproken botersmaak, maar is juist romig, vol en zacht. Je kunt hem gebruiken om taarten mee te vullen en af te smeren, of je spuit er rozetjes mee op cupcakes.
Haal hem de avond van tevoren uit de diepvries en laat hem in de verpakking ontdooien. Krijg je onverwachts bezoek? Een cake kan prima in de magnetron, zodat hij sneller kan ontdooien.