Bladluizen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Denk aan lavendel, bonenkruid, knoflook en goudsbloemen. Plant dus zo'n sterk geurende bloem of plant naast je geteisterde plant en de bladluizen zullen in veel gevallen maken dat ze wegkomen!
Een probaat middel is water met wat afwasmiddel erin. Luizen houden niet van water en ook niet van zeep op een plant. Doe het water en het afwasmiddel in een plantenspuit en zet de straal op de bladluizen. Herhaal dit een paar keer over een paar dagen verspreid indien nodig.
Zorg voor voldoende compost, organische bemesting en versterking. Verzorg je planten met Plant'Up. - Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes.
Bladluizen houden niet van kou.
Bladluizen houden niet van water en zullen bij herhaaldelijk afspuiten, andere oorden opzoeken. Snijd druk bevolkte plantendelen gewoon weg en verwijder ze met het restafval. Gooi ze niet op de composthoop en laat de aangetaste plantendelen niet liggen in de tuin want dan kunnen de bladluizen zich opnieuw verspreiden.
Ze zijn niet in staat op omhoog te kruipen via meubels gordijnen of kleren e.d. Ook kunnen hoofdluizen niet springen. Luizen kunnen eigenlijk alleen goed bewegen op haar. Zij hebben hiervoor speciaal ontwikkelde klauwtjes. Als twee mensen dicht bij elkaar zijn kunnen luizen van het ene naar het andere hoofd lopen..
Bestrijden van de bladluis
Luizen zijn in verhouding tot andere plagen gemakkelijk te verwijderen. Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen.
Azijn gebruik je samen met water en groene zeep. Andere soorten zeep werken ook. Om ervoor te zorgen dat je met azijn naast de bladluis ook nog andere beestjes bestrijd, is het belangrijk om niet teveel te gebruiken.Één scheutje is voldoende.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia.
Verschillende andere generaties van vrouwelijke bladluizen zijn geboren in de lente en de zomer. Vrouwtjes kunnen 25 dagen leven, gedurende welke tijd ze elk maximaal 80 nieuwe bladluizen kunnen voortbrengen. De lente en zomervoortplanting vindt ongeslachtelijk plaats. Mannetjes spelen hier geen rol in.
Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
Bladluizen zijn schadelijk voor je planten, zowel voor je tuinplanten als je kamerplanten in huis. Het grootste gevaar dat ze meebrengen is dat ze planten kwetsbaar maken voor virussen die ze al dan niet zelf meedragen.
Bladluis verspreidt zich vooral door tocht, via kleding of door te vliegen. Hier is helaas weinig aan te doen. Het enige wat je kunt voorkomen, is bladluis besmetting door tocht. Dit doe je door jouw kamerplant niet op een tochtige plek te plaatsen.
Ook de weersomstandigheden spelen een rol. De bladluizen die kunnen vliegen, gebruiken luchtstroming om zich van de ene naar de andere plant te verplaatsen. Ook mieren verhuizen bladluizen naar andere planten. Vervolgens stichten ze weer nieuwe kolonies.
Bladluizen verwijderen met water
Je sproeit ze er als het ware van de plant. Sproei vooral de onderkant van de blaadjes, want daar vertoeven de meeste bladluizen. Heb je planten in potten staan, dan plaats je de pot in heel erg veel water. Je zult zien dat de bladluizen op het water ronddrijven.
Bladluis bestrijden met azijn en groene zeep
Als u kleine hoeveelheden bladluizen op uw planten ziet, duidt dit op een beginnende plaag. In dit stadium zijn huis-, tuin-, en keukenmiddelen vaak effectief. Dan kunt u bladluis bestrijden met azijn en groene zeep. Voeg een beetje azijn toe aan een emmertje water.
Plaats sterk geurende planten in de tuin, houden bladluizen niet van. Daardoor blijven ze op gepaste afstand. Kies bijvoorbeeld voor lavendel, salie, tijm of knoflook in de tuin. Vermijd mieren!
Bladluizen bijten ze wel. Die eten ze en hun larven eten er nog meer. En waarachtig, met hun scherpe, uitgestoken kaken kunnen die ook door mensenhuid dringen. Op internet kom ik meer gebeten mensen tegen.
Planten met een sterke geur
Bladluizen houden niet van sterk geurende planten, zoals lavendel, dille, knoflook, salie, uien, bieslook… Je kunt ook de bladluizen naar één plant lokken om de andere planten in je tuin te ontzien.
Bladluis kan effectief op biologische en natuurlijke wijze bestreden worden. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn ideale bestrijders voor buiten.In kasjes en serre kunnen ook galmuggen en sluipwespen worden ingezet.
Vaak zijn luizen te zien als kleine stipjes, net als andere insecten, op de bladeren of stengels van de plant. Ook kunnen luizen een witte, kleverige substantie achterlaten op de bladeren, die bekend staat als 'honingdauw'. Als je luizen op je planten ziet, is het belangrijk dat je actie onderneemt om ze te bestrijden.
Bladluizen overwinteren in warme winters zowel als ei als als bladluis. In koude winters, als de temperaturen langere tijd lager zijn dan -7°C, overleven alleen de eieren. Dit zorgt ervoor dat een populatie bladluizen in het voorjaar veel kleiner is en bovendien later op gang komt.
Van knoflook en uien houden bladluizen ook al niet. Je hebt oma's die het simpel houden en de knoflooktenen of uienschillen gewoon in de potaarde stoppen of in de plant hangen.