Als je hond overprikkeld is geraakt, neem hem of haar dan mee naar huis.Als dat niet kan, zorg dan voor een andere rustige plek, waar je hond zich prettig en veilig voelt. Zorg voor een bekend kleed of hondenkussen. Zorg in ieder geval voor afstand tussen hetgeen waar je hond van overprikkeld raakte en de hond zelf.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Valeriaan en Kamille: Deze kruiden hebben van nature kalmerende eigenschappen en worden vaak gebruikt in supplementen voor honden. B-vitaminen en Magnesium: Deze kunnen helpen bij het ondersteunen van de zenuwfunctie en hebben een algemeen kalmerend effect.
Bijvoorbeeld meer ruimte, meer beweging, meer aandacht of speelgoed om de hond bezig te houden. Houd hem bezig door bijvoorbeeld lekker te spelen of uit te laten. Daarnaast kan je gebruik maken van stressverlagende dieetvoeding, één van de producten van Adaptil of de RelaxoPet.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Woon je samen met een hond die tussen de 6 en 24 maanden oud is dan heb je te maken met de puberteit bij honden. De kindertijd is voorbij en het gaat snel! Tussen 8 weken en 6 maanden heeft jouw pup zich ontwikkelt tot de, volgens veel eigenaren, moeilijkste periode in een hondenleven.
Een hond die ongewenst gedrag vertoont is vaak onhandelbaar. Om te voorkomen je hond herplaatst of zelf ingeslapen moet worden, kan je beroep doen op een gedragstherapeut. Neem contact op met je dierenarts voor advies.
Ongeveer 20% van de honden is hoogsensitief, dit kan verschillende oorzaken hebben zowel erfelijkheid als ervaringen op zeer jonge leeftijd. Bij honden wordt het met een moeilijk woord ook wel: Canine Sensory Processing Sensitivity genoemt.
Je hond kan overprikkeld zijn, maar ook een gebrek hebben aan prikkels. Oftewel: gedragsuitingen die ontstaan vanuit een teveel aan prikkels of een gebrek aan prikkels lijken erg veel op elkaar. Het geven van veel beweging moet wel in balans zijn met een aantal hele belangrijke factoren.
Generaliserend geldt dat hoe kleiner het ras is, des te langer deze honden mogen verwachten te leven. Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
Elke angstfase bij een hond duurt ongeveer 2 a 3 weken. De eerste angstperiode vindt relatief vroeg in het leven van een hond plaats, als de pup tussen de 8 en11 weken oud is. De tweede angstperiode zal minder voorspelbaar plaatsvinden in de leeftijd tussen 6 en 14 maanden.
De hond kan opgewonden of energiek zijn. Andere honden janken als reactie op stress. Als een gewonde of zieke hond jankt, is dit een uiting van pijn. Wanneer je hond zonder aanwijsbare reden jankt, kan dit van alles betekenen.
Het blaffen is grofweg in zes groepen in te delen: attentie, opwinding, angst, frustratie, verdediging en aandacht. Attentieblaf: dit is letterlijk één blaf die vaak wordt gemist, omdat de hond hem maar eenmaal laat horen. De hond wil zeggen: iets heeft aandacht nodig.
Blaffen om zijn territorium te beschermen en om angst te tonen en/of je te alarmeren is voor een hond intuïtief. Dat komt vanuit instinct. Blaffen voor aandacht, vanuit verveling en als begroeting is ontstaan vanuit de interactie met de mens. Blaffen met deze achterliggende redenen kun je dus proberen af te leren.
Lichamelijke gevolgen, die ontstaan door de langdurige hoge hormoonspiegels in het bloed van jouw hond door ongezonde stress kunnen onder andere zijn: Maag/darmproblemen. Gevolgen voor het geheugen en het leervermogen van jouw hond. Verminderd immuunsysteem, dus vatbaarder voor allerlei andere ziekten.
Sommige mensen vinden hun hond onrustig in de nacht. Regelmatig verplaatsen is normaal, doet de hond dit meerdere keren per uur dan is er iets anders aan de hand en is de hond echt onrustig, dan is er wellicht meer aan de hand (de hond is ziek of heeft bijvoorbeeld diarree).