Hoeveel bedenktijd heeft de koper na ondertekening van het koopcontract en hoe werkt het? De koper heeft volgens de wet drie dagen bedenktijd.Tijdens deze bedenktijd mag hij of zij afzien van de koop. Dat mag zonder reden en is zonder gevolgen.
Als de koopovereenkomst voor een bestaande woning door zowel de koper als de verkoper is ondertekend, is de koop een feit. Toch kan de koper na het tekenen nog van de koop af: dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen.
Als de koper gebruik maakt van zijn bedenktijd of de ontbindende voorwaarden, dan krijgt hij zijn geld gewoon terug (of de bankgarantie wordt beëindigd). Blijft hij in gebreke, dan moet hij vaak een boete betalen. Die boete is meestal even groot als het bedrag van de waarborgsom. De koper raakt zijn geld dus kwijt.
Als de verkoper zonder een beroep op ontbindende voorwaarden onder de verkoop uit wilt, dan hoef je daar als koper niet mee akkoord te gaan. Je kunt hier bezwaar tegen maken of anders 10% van de koopsom eisen. Ook is het mogelijk om de overdracht van de woning af te dwingen via de rechter.
Nadat jij en de verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend, heb je nog 3 dagen bedenktijd. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen, zon- en feestdagen zijn altijd uitgezonderd. Tijdens deze periode kan je de koop nog ongedaan maken, daarvoor heb je geen wettelijke reden nodig.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
De wettelijke bedenktijd
Nadat de koopovereenkomst is getekend en ter hand is gesteld gaan de 3 dagen bedenktijd in. Binnen deze termijn kan de koper zonder opgave van reden ontbinden, de verkoper kan dat niet. Een beroep doen op deze 3 dagen bedenktijd is vormvrij en kan zelfs mondeling worden gedaan.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.
De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers. De koper kan zich ook niet meer terugtrekken. Het bod en de aanvaarding moeten niet schriftelijk gebeuren, maar om bewijsredenen is dit wel aan te raden.
Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen.
Dit is wat de wet daarover zegt: de verkoper mag zich simpelweg altijd terugtrekken als er nog geen koopovereenkomst is getekend. En de koper behoort dit te weten. Dus alle kosten die de koper maakt zonder dat er al een koopovereenkomst is getekend zijn voor eigen risico van koper.
Wanneer je als koper je verbintenis uiteindelijk niet kan waarmaken, dan ben je dat voorschot wel degelijk kwijt.
Bij een koopcontract heeft u ook verplichtingen. Is het contract eenmaal gesloten, dan zitten beide partijen eraan vast. Bij ontvangst van het product moet u dan de koopprijs betalen. Behalve als u anders heeft afgesproken.
Het contract blijft definitief (dus altijd) geldig na ondertekening en wordt alleen ontbonden op overeengekomen voorwaarden. Hoe lang bedenktijd na tekenen voorlopig koopcontract? Een koper heeft wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen van een koopcontract.
Ontbinding: Ontbinding is vastgelegd in de wet (artikel 6:265 BW) en kan alleen plaatsvinden wanneer de wederpartij de afspraken niet nakomt. Ontbinding kan worden gedaan zonder tussenkomst van de rechter door middel van een schriftelijke verklaring.
De hoofdregel is dat je alleen mag ontbinden als jouw wederpartij tekortschiet in de nakoming van de overeenkomst. Daarnaast moet de tekortkoming een ontbinding rechtvaardigen. Ook moet de wederpartij in verzuim zijn als nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is. Ontbinding kan dus niet zomaar.
Wanneer een bod wordt aanvaard door de verkoper, komt in principe een verkoop tot stand.Bijgevolg is een bod niet vrijblijvend, en steeds bindend voor diegene die het uitbrengt. Om die reden vermeldt de kandidaat-koper best een geldigheidsduur van bijvoorbeeld één week. Doet hij dat niet, dan blijft zijn bod geldig.
Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
Je kunt de koopovereenkomst alleen ontbinden als de koper in verzuim verkeert. Pas dan kun je ook aanspraak maken op een eventuele boete of op een schadevergoeding. Meestal moet je de koper daarom eerst een ingebrekestelling sturen. Daarmee geef je hem een kans om zijn verplichtingen alsnog na te komen.
Een woning staat gemiddeld 3 à 4 maanden te koop. Hopelijk geldt dat ook voor jouw huis of appartement. Blijft een bod echter uit? Kijk dan zeker naar de tips verder in dit artikel of contacteer een vastgoedprofessional om je te helpen bij de verkoop.
Wat nu? Als u een huis heeft gekocht en u krijgt de financiering niet rond, dan kunt u kosteloos de koopovereenkomst ontbinden als er een financieringsvoorbehoud in uw koopovereenkomst staat.
Vanuit de wet is de bedenktijd alleen voor de koper en dus niet voor de verkoper. Stel dat de verkoper ook een bedenktijd zou willen, dan zal hij dit bij de onderhandelingen kenbaar moeten maken. Als een koper met een bedenktijd voor de verkoper instemt, dan zal dit in de koopovereenkomst moeten worden opgenomen.
Wil je dat de verkoper alsnog meewerkt aan de eigendomsoverdracht, dan vorder je na de termijn van acht dagen nakoming van de overeenkomst.Je kunt dan een boete vorderen van 0,3% van de koopsom per dag, met een maximum van 10% van de koopprijs.
Na ondertekening door beide partijen, de koper en verkoper, is een compromis bindend. Vaak wordt er ook een voorschot vast gezet bij de bank of notaris.