Wat is klein verlet? Bij specifieke gebeurtenissen mag je afwezig blijven van het werk. Heb je recht op dit zogenaamd 'klein verlet' dan moet je je werkgever vooraf verwittigen (of als dat niet kan, zo spoedig mogelijk) en wordt je loon doorbetaald.
Klein verlet bij een huwelijk
De medewerker heeft recht op afwezigheidsdagen voor zijn eigen huwelijk. Het aantal vrije dagen voor dit klein verlet verschilt per sector, meestal zijn het twee dagen, maar ook drie dagen omstandigheidsverlof komt voor. De medewerker mag zelf kiezen welke dagen hij vrij wil zijn.
Als werknemer hebt u het recht om in welbepaalde gevallen afwezig te blijven van het werk met behoud van loon. Het gaat om een verlof bij bepaalde familiale gebeurtenissen, zoals een huwelijk of een overlijden, of voor het vervullen van bepaalde staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten.
KORTOM • Als een werknemer in die omstandigheden klein verlet vraagt, moet hij bewijzen dat hij aan de voorwaarden voldoet. Je kan van je werknemer geen attest van de begrafenisondernemer eisen. Andere bewijzen – zoals een overlijdensbericht – zijn voldoende.
In principe kan elke werknemer aanspraak maken op klein verlet. De lijst van gebeurtenissen waarvoor klein verlet aangevraagd kan worden, vallen eigenlijk samen met keerpunten in je persoonlijke leven: je kindje dat geboren wordt, je trouwdag of die van een naast familielid, overlijden in je familie.
Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen. Wat is je huidige job? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Ben je ziek, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst.
Je kunt per kalenderjaar maximaal 20 werkdagen onbetaald verlof nemen. Dit kan in de vorm van halve of volle dagen. Die 20 dagen worden wel in verhouding verminderd als je: deeltijds werkt (bijvoorbeeld door opname van een verlof voor deeltijdse prestaties, een deeltijds zorgkrediet of deeltijds federaal zorgverlof)
Medewerkers mogen 'sociaal verlof om dwingende redenen' nemen in situaties waarvoor er geen klein verlet mogelijk is en de tussenkomst van de medewerker onmiddellijk nodig is. Sociaal verlof of familiaal verlof is hetzelfde. Verlof om dwingende reden is in principe onbetaald, tenzij anders overeengekomen.
Drie dagen rouwverlof is het wettelijke maximum bij overlijden, al voorzien sommige paritaire comités een bijkomende dag klein verlet. Hoeveel dagen je krijgt, hangt bovendien af van de familieband die je had met de overledene.
Word je tijdens je sociaal verlof betaald? In principe is sociaal verlof onbetaald. In sommige gevallen kan je samen met je werkgever een andere regeling treffen, zodat je bijvoorbeeld nog een aantal dagen wordt uitbetaald.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Concreet heeft de werknemer voortaan recht op 10 dagen rouwverlof bij overlijden van: de echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner van de werknemer; een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
Voor een overlijden van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder, pleegouder* van de werknemer krijg je drie dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
Een verhuis valt niet onder de gebeurtenissen die in aanmerking komen voor klein verlet. Er bestaat op die regel wel een uitzondering als er binnen het bedrijf (of de sector) waarin je werkzaam bent een afwijkende regeling is voorzien.
Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals partner, ouder, kind) heeft een medewerker recht op vier dagen verlof (van overlijden tot en met de begrafenis of crematie).
In de meeste cao's is het maximale rouwverlof, bij het verlies van een partner, tien werkdagen. De gemiddelde rouwperiode bij het verlies van een partner is echter 170 dagen, zo blijkt uit onderzoek van Arboned.
De regels voor verlof bij overlijden zijn: echtgenoot/partner, bloed- of aanverwanten in de 1e graad: vier dagen (vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis/crematie) bloed- of aanverwanten in de 2e graad: twee dagen (de dag van overlijden en de dag van begrafenis/crematie)
Twee dagen voor het overlijden van een inwonende broer, zus, schoonzus, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter, van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
Interpretatie VPS: geen verlies werkdag omstandigheidsverlof als begrafenis op een zaterdag valt. Vraag: Ten gevolge het overlijden van een bloed- of aanverwant in de tweede graad heeft een personeelslid recht op 1 werkdag omstandigheidverlof.
Ben je gewettigd afwezig, dan heb je normaal gezien recht op gewaarborgd loon. De werkgever betaalt dan je volledige loon uit zoals je dat zou ontvangen hebben wanneer je gewoon was komen werken.
Dit verlof is in principe onbetaald en wordt voor de sociale zekerheid gelijkgesteld met arbeidsactiviteit. Let wel: gebeurtenissen die wel voorzien zijn of ingepland kunnen worden, zoals een geplande ziekenhuisopname, zijn geen dwingende reden en vallen dus niet onder het familiaal verlof.
De werkgever is verplicht om je werk te geven voor de voorziene uren (= het aantal uren per week dat voorzien is in je contract). Dus als een klant afbelt, dan moet de werkgever je een andere klant geven (op hetzelfde tijdstip) . Lukt dat niet, dan moet hij toch je loon betalen (zelfs al werk je niet).
Wat is klein verlet? Bij specifieke gebeurtenissen mag je afwezig blijven van het werk. Heb je recht op dit zogenaamd 'klein verlet' dan moet je je werkgever vooraf verwittigen (of als dat niet kan, zo spoedig mogelijk) en wordt je loon doorbetaald.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Waarom bijkopen? Gunstiger voor werknemer. In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode.