Minder overlast geven de opgaand groeiende sierperen (Pyrus), de grootbladige Catalpa of Cercidiphyllum met zijn mooie ronde kroon.
Ook voor een kleinere voortuin is een zuilvormige boom geschikt, omdat de meeste vormbomen niet heel groot worden; Leibomen: met groenblijvende of bladverliezende leibomen of leifruitbomen groeit er een mooi dicht scherm aan takken, dat een mooie binnenkomer is in de voortuin.
Als scherm gesnoeide bomen of leibomen kunnen eveneens privacy creëren of een lelijke muur camoufleren. Daarin zijn talloze mogelijkheden die veel verder gaan dan de bekende leilinde. Er zijn ook leivormen en schermen van kastanjebomen, perenbomen, beuken, amberbomen en nog vele andere.
Onderhoudsarme bomen
Er is zelfs een kleinblijvende boom die jaarrond interessant is en maar weinig onderhoud nodig heeft: de Amelanchier lamarckii (krentenboompje). In de lente krijg je witte bloesem, in de zomer sierlijke groene blaadjes, bessen en een prachtige herfstverkleuring.
In het zogenaamde Veldwetboek staat dat hoogstammige bomen op 2 meter van de scheiding moeten staan en laagstammige (en levende hagen) op 50 centimeter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn.
Wie heel het jaar door van 100% privacy wil genieten, neemt best een wintergroene schermboom zoals steeneik (Quercus ilex). De erg decoratieve grijsgroene bladeren blijven het jaar rond aan de takken hangen. Doordat een steeneik maar langzaam groeit, heb je er ook weinig onderhoud aan.
Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) Schijnbeuk (Nothofagus antarctica) Sierkers (Prunus x subhirtella 'Autumnalis Rosea') Smalbladige wilg (Salix exigua)
Die selectiecriteria worden zowel bepaald door de standplaats waar de boom moet komen als door het eindbeeld dat je zelf voor ogen hebt ('Hoe moet de boom er uitzien als hij volwassen is?') Er zijn enkele criteria die je móet invullen om een resultaat te krijgen: boomgrootte, bodemtype en bodemvocht.
Niet langer is alleen de boomsoort op zich van belang, maar ook de manier waarop men een boom laat groeien. Men kijkt dus ook naar de feitelijke toestand van die boom: hoe hij gesnoeid is en of de wortelvorming beperkt wordt. Is het resultaat meer een struikgewas, dan gaat het om een laagstammige.
takken te snoeien op de correcte plaats, zodat het overgroeiingsproces optimaal kan verlopen. gebruik te maken van scherp, aangepast en ontsmet gereedschap. het snoeitijdstip optimaal te kiezen afhankelijk van het gewenste resultaat. rekening te houden met de takdikte en de algemene vitaliteit van de boom.
De kleinste walnotenboom is 'Westhof's Dwarf' die in volle grond slechts 4 meter hoog wordt. (In een grote pot of kuip wordt de boom slechts 2 meter hoog.) Er zijn klassieke cultivars van walnoot die na tien jaar een kroon van 4 meter hebben, alleen staan die dan op een stam van pakweg 2 meter.
De vijgenboom is geschikt om zowel buiten als binnen te houden. Ze zijn het meest bekend als mediterrane buitenplant. Je ziet ze daarom ook regelmatig in Nederlandse tuinen.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
Bloesembomen voor binnen kunnen de ruimte helemaal opfleuren en zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Niet zo raar dus dat bloesembomen binnenshuis, maar ook in winkels en restaurants, steeds meer in trek zijn.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
Vertel uw buren dat u last heeft van de boom of struik. Vraag of ze de overhangende takken willen snoeien tot aan de erfgrens en de hoogte van de schutting. Geef aan dat ze toegang tot uw grond kunnen krijgen als het vanaf hun kant niet lukt. Daar hebben de buren ook recht op.
Als je een persoonlijk zuurstofbos aanplant, is de eik een goede keuze. Deze snelgroeier slaat in zijn eerste zestig levensjaren elk jaar gemiddeld 31 kilogram koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van zo'n 83 kilo zuurstof. Vier eiken produceren jaarlijks dus genoeg zuurstof om jou te laten ademen.
Een boom groeit heel geleidelijk naar een volwassen stadium en veroudert daarom ook heel geleidelijk. Bij de wat grotere bomen heb je het al snel over een periode van 25 tot 75 jaar. Het is natuurlijk wel goed om de gezondheidstoestand van bomen boven de 25 jaar in de gaten te houden.
Vanaf € 37,80. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: De Gewone Esdoorn kan een vrij grote boom met een dichte kroon worden en biedt dan veel schaduw in uw tuin of op uw landgoed.