Hoewel de panda een stukje vlees op zijn tijd niet afslaat, eet hij voornamelijk bamboe. Dat is opmerkelijk, want de voorouders van de panda waren vleeseters. Het spijsverteringsstelsel van het dier is dus gebouwd om vlees te verwerken en kan eigenlijk maar weinig met een gras als bamboe.
Reuzenpanda's beschikken over een inactieve versie van het gen Tas1r1. Daardoor kunnen de dieren de smaak van vlees waarschijnlijk niet proeven en eten ze liever bamboe.
De panda was vroeger een echte vleeseter, maar eet nu alleen maar bamboe. Waarom de panda alleen maar bamboe eet kan zo zijn, omdat bamboe het hele jaar door te vinden is. De panda kauwt de hele dag door op bamboe.
Pandan geeft een nootachtige en subtiel zoete smaak af. Het wordt ook wel het 'vanille van het Oosten' genoemd door die zoete smaak en fijne geur. Het geeft tevens ook een heldergroene kleur af, die je mooi terug ziet komen in de spekkoek.
Hij eet voornamelijk bamboe. Het gebit van de reuzenpanda is grotendeels aangepast op zijn speciale dieet, maar zijn maag en darmen niet. Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, moet een reuzenpanda veel eten en vooral goed op die keiharde bamboestengels kauwen.
De reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) verteert maar twintig procent van de bamboe die hij eet. Een panda besteedt daarom gemiddeld 14 uur per dag aan eten, voor de rest slaapt het dier. Maar hoe de panda zijn tijd verdeelt tussen eten en slapen, was tot nu toe nauwelijks onderzocht.
Een reuzenpanda heeft maar weinig vijanden. Alleen als hij klein is, moet hij nog goed uitkijken voor sneeuwluipaarden en andere roofdieren zoals jakhalzen en marters. Als een panda wordt aangevallen, bijt hij flink van zich af.
Panda's in het Qingling-gebergte in China smeren zich graag helemaal in met paardenpoep. Wetenschappers vroegen zich lange tijd af waarom de dieren dat doen. Nu hebben ze een antwoord: het houdt ze warm.
Niet alle soorten bamboe zijn eetbaar, maar daar lees je zometeen meer over. Het eetbare gedeelte van bamboe zijn de bamboescheuten, ook wel bamboe spruiten genoemd. Er zijn verschillende redenen waarom het eten van bamboescheuten zo gezond is. Ze bevatten namelijk veel vitamines, vezels en mineralen.
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1.864 reuzenpanda's in het wild leven. Hij eet voornamelijk planten maar behoort tot de carnivoren.
Ook het toerisme in de regio is gebaat bij de aanwezigheid van de panda's. Los van de kosten voor eten (50 kilo bamboe per panda per dag), verzorging en de voorbereiding van de komst, betaalt het park 1 miljoen euro per jaar "huur" aan China. De realisatie van het verblijf kostte 7 miljoen euro.
Waarom wordt de panda bedreigd? De reuzenpanda is al jarenlang een bedreigde diersoort. Een groot probleem voor de panda's is dat er voor hen te weinig bossen met bamboe over zijn. De reservaten waarin ze leven, liggen als losse eilandjes van elkaar gescheiden.
Na zes maanden weegt het jong ongeveer 12 kilo en na ongeveer elf maanden stopt het jong met melk drinken bij de moeder. Het jong schakelt dan over op het eten van bamboe. Het jong blijft ongeveer anderhalf jaar bij de moeder.
Bamboe is ook best taai, waardoor ze goed moeten kauwen. Behalve bamboe eten ze soms ook wel eens andere planten, vooral in dierentuinen. Heel soms eten ze ook wel eens vogeltjes of kleine knaagdieren, maar de panda is toch grotendeels een planteneter.
Door de jaren heen is de panda veranderd. Hij kreeg stevigere kaken waarmee hij bamboe goed kan bijten en kauwen. Ook zijn gebit is steeds meer aangepast aan het kauwen van harde bamboe in plaats van vlees. De panda heeft een speciale zesde vinger ontwikkeld, waardoor hij de bamboe makkelijker vast kan pakken.
De panda is een zeldzame berensoort die hoog in de bergen van westelijk China leeft in bamboebossen. Niet zonder reden: ze eten namelijk bijna alleen maar bamboe, tussen 12 en 40 kg per dag.
Bamboescheuten smaak
De smaak van bamboescheuten is fris en knapperig. De bamboescheuten zijn heerlijk in wokschotels, in combinatie met bijvoorbeeld paprika, ui en paksoi. Je kunt bamboescheuten ook zo gebruiken: Verwerken in salades.
Op de stengels zit een waslaag die ruikt naar sandelhout waar wierrook van gemaakt wordt. Deze bamboe heeft luchtkanalen in de wortelstokken en wortels die aangepast zijn voor het groeien in natte gebieden. De ideale bamboe voor het planten in waterrijke gebieden.
De rauwe scheuten van de bamboe zijn niet eetbaar, want ze bevatten giftige cyanogene glycosiden. Deze stof wordt afgebroken door hoge temperatuur. Scheuten zijn eetbaar nadat ze gekookt zijn, ze zijn dan knapperig en hebben een frisse smaak.
Zwangerschap bij reuzenpanda's is een kwestie van een toevalstreffer; vrouwtjes zijn eens per jaar een kleine twee dagen vruchtbaar en het is maar afwachten of het mannetje in die korte periode bereid is met haar te paren.
In de oosterse cultuur is panda symbool van vrede en harmonieuze oplossing van conflicten. Ook door te zorgen voor een goede balans tussen vrouwelijke en mannelijke energieën (wit/zwart, yin/yang). Panda is een grote steun om vreedzaam lastige situaties op te lossen.
Als de kleine panda slaapt ligt hij lekker ineengerold op zijn zij in een vork van takken of in een boomholte. De dikke staart slaat hij als een warme deken over zijn kop en lijf of hij gebruikt hem als een zacht kussentje. Kleine panda's leven niet in een groep maar alleen. We noemen dit solitaire dieren.
De kaken van een panda zijn zelfs zo sterk, dat het dier met gemak een dikke bamboestengel doormidden kan bijten. Voor mensen is het zelfs nog lastig deze stengels door te snijden met een bijl. Volwassen panda's zijn zo groot dat ze nauwelijks vijanden hebben.
'Panda praat' Kleine panda's praten met elkaar door het maken van geluiden. Ze fluiten, piepen, tjilpen, proesten en blazen. Als ze belaagd worden hoor je een sissend, blazend of soms grommend geluid waarmee ze de belager proberen af te schrikken.