Probeer de enkel de eerste 48 uur niet onnodig te belasten en zo veel mogelijk hoog te houden, maar beweeg het gewricht wel. Probeer te lopen met een normale voetafwikkeling. Draai hierbij je been niet naar buiten. Kun je na het koelen nog steeds niet steunen op je enkel?
Hoe minder u loopt hoe beter het is. Ga zoveel mogelijk zitten met het aangedane been omhoog. Dit is om de pijn en zwelling te verminderen. De enkel moet hoger liggen dan uw knie en de knie hoger dan de billen.
Een drukverband helpt om de zwelling rondom de enkel te vermin- deren en ondersteunt uw enkel. Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft.
Als je je enkel verstuikt, is het slim om je enkel zo snel mogelijk omhoog te leggen. Doe dit door het bijvoorbeeld op een stoel te leggen met een kussen onder je been voor extra verhoging. Als je je enkel omhoog legt, zorg je ervoor dat je enkel minder gaat opzwellen (en je ook minder pijn krijgt, ook prettig).
Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk.
Hoe kan het dat mijn enkel zo lang dik blijft nadat ik hem verzwikt heb? Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing.
De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn, het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 tot 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet weer meer belasten. U heeft dan waarschijnlijk geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af.
Herstel. In het algemeen duurt het ongeveer zes tot twaalf weken voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken. Na de eerste zes weken zijn de enkelbanden al wel aan elkaar gegroeid, maar de enkel is vaak nog niet stevig en stabiel. U zult eraan moeten wennen om weer te lopen zonder steun.
Behandeling gescheurde enkelband
Rust, ijs, drukverband en de enkel omhoog houden is de beste behandeling. De eerste twee dagen kunt u de enkel beter niet belasten. Heeft u daarna nog steeds moeite met lopen en/of steunen op de enkel dan kunt u het beste naar een huisarts gaan.
U kunt nog wel lopen. Bij een totale verscheuring hebt u veel pijn, zal de enkel direct erg dik worden door de bloeduitstorting en kunt u er vaak niet meer op lopen. Indien u uw enkel verstuikt heeft is het verstandig deze zo snel mogelijk te koelen in koud water of met ijsblokjes gedurende ongeveer 20 minuten.
Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Zorg ervoor, dat u uw enkel zo min mogelijk belast. Dit houdt in, dat u er niet op mag staan of lopen.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt. Een zwelling is het geval als u last krijgt van pijnlijke, gezwollen, koude, tintelende, blauwe of witte tenen.
Kun je nog redelijk goed steunen op je enkel, dan zijn je enkelbanden waarschijnlijk alleen verrekt. Is het bijna niet mogelijk om te steunen en heb je bijvoorbeeld krukken nodig om te kunnen lopen dan zijn waarschijnlijk je enkelbanden gescheurd.
Laat het been niet afhangen maar houd het been hoog, de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de lies. Hierdoor zal de zwelling sneller afnemen en de pijn verminderen. Leg 's nachts een kussen onder het voeteneinde van het matras. Beweeg de voet geregeld op en neer om vastzitten van de enkel te voorkomen.
Wat is een verstuiking? In tegenstelling tot een kneuzing heeft een verstuiking juist een inwendige oorzaak en kan het alleen ontstaan bij een gewricht. Door een verkeerde beweging met dit gewricht, zoals een pols, knie of enkel, worden de gewrichtsbanden of spieren overrekt en raken hierdoor beschadigd.
Enkelbanden zijn op de normale röntgenfoto niet aantoonbaar. Om de mogelijke zwelling te laten slinken en de enkel tot rust te laten komen zal er een gipsspalk bij u worden aangelegd.
(In)gescheurde enkelband
Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt in die periode wel met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met speciale tape of een enkelbrace helpen bij het herstel.
Doe een stuk tape onder je voet door, plak de tape aan de binnenkant van je enkel 5 centimeter boven het enkelbot. Doe de andere kant van de tape diagonaal over je voet heen, naar de binnenkant van je enkel. Nu hetzelfde maar dan de andere kant op. Plak ten slotte nog een stuk tape onder de onderkant van de voet door.
De revalidatie duurt negen tot twaalf maanden tot volledig herstel. Als de kruisband alleen verrokken is, zullen de gevolgen minder ernstig zijn en is een paar weken tot maanden rust en revalidatie aangewezen.
U dient er rekening mee te houden dat volledig herstel van overrekte of gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken duurt en soms zelfs langer dan een jaar in beslag neemt. Het afwachten van het natuurlijke beloop zonder behandeling kan leiden tot chronische instabiliteit.
Naast het koelen van enkel kunt u het volgende doen: leg de enkel hoog om de zwelling te verminderen. laat de enkel rusten tot de ergste zwelling weg is. draai rondjes met uw tenen of voet: dit stimuleert de doorbloeding, dringt de zwelling terug en voorkomt dat de enkel stijf wordt.
Ga op uw tenen staan en dan weer op uw hielen, steeds op en neer. Als u zit of ligt, kunt u met uw voeten op en neer bewegen. Zo oefent u de kuitspieren. De kuitspieren pompen bloed terug naar het hart.
Men dient er rekening mee te houden dat volledig herstel van overrekte of gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken duurt en soms zelfs langer dan een jaar in beslag neemt. Het afwachten van het natuurlijke beloop zonder behandeling kan leiden tot chronische instabiliteit.
In tegenstelling tot de meeste enkelbandletsels, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal er niet meer op staan of lopen. Tevens is er vaak sprake van een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast is er sprake van drukpijn op het gebroken bot.