Voor overwerkuren krijgt een medewerker 0,14% van zijn maandsalaris als toeslag. Het maandsalaris van de medewerker is 2000 euro. De uurloon voor overwerk wordt als volgt berekend: salaris * toeslag = 2000 * 0,14% = 2,80. Dit is de toeslag per uur.
CAO, bedrijfsreglement of contract
Zo kan in een arbeidscontract staan opgenomen dat de werkgever maandelijks kosteloos vijf uur overwerk mag verlangen van een werknemer, maar dat de overuren die hier bovenop komen wel vergoed worden met een extra toeslag van 50%.
Meestal staat één uur overwerken gelijk aan één uur meer loon. Het is ook mogelijk dat er een extra toeslag voor overwerk is opgenomen in het arbeidscontract of de cao van de branche waarin je werkt. In dit geval krijg je een toeslag die vergelijkbaar is met de toeslag die je op een gewerkte feestdag ontvangt.
Contract of cao
Dat kan op 2 manieren: U krijgt uw overuren betaald. Hiervoor krijgt u een speciaal uurloon of uw normale uurloon. U mag uw overuren later als vrije tijd opnemen (verlofuren).
De tijd-voor-tijd regeling houdt in dat, wanneer een werknemer feitelijk meer werkt dan de overeengekomen arbeidsduur binnen een loonperiode, de werkgever dit niet uitbetaalt in geld maar (geheel of gedeeltelijk) compenseert in vrije tijd. Zo'n afspraak moet wel vooraf schriftelijk zijn overeengekomen.
De grens voor het presteren van overuren ligt in principe op 50 uur per week en 11 uur per dag. Er zijn wel enkele uitzonderingen op deze regel – zoals in bepaalde gevallen van overmacht. Als een medewerker overuren presteert om het hoofd te bieden aan een ongeval is er bijvoorbeeld geen absoluut maximum van kracht.
Van meerwerk is meestal sprake als een parttime werknemer meer dan zijn contracturen werkt, maar niet meer dan de fulltime arbeidsduur die in de organisatie geldt. Overwerk is in principe dat die fulltime arbeidsduur wordt overschreden.
Vergoed voor meer werk? Te veel gewerkt en zo overuren opgestapeld? Dan heeft de werknemer het recht dat zijn/haar overuren uitbetaald worden. Die uitbetaling is tegen een bedrag dat ten minste 50% hoger is dan het gewone loon en 100% voor overwerk op zon- en feestdagen.
In 2022 kunnen werknemers uit de privésector 120 bijkomende vrijwillige overuren presteren onder de noemer 'relance-uren'. Opgeteld bij het al bestaande basiscontingent van 100 vrijwillige overuren, bedraagt het plafond in 2022 dus 220 uur.
Presteert de werknemer meer dan respectievelijk 130 of 180 overuren, dan kan op die (extra) overuren geen vermindering worden toegepast en is de gewone regel van toepassing.
Meeruren zijn de uren die je in een kalenderjaar door extra inroostering meer hebt gewerkt dan je op basis van je aanstelling verplicht bent. Kenmerkend voor deze uren is dus dat ze – in tegenstelling tot overuren – wel vooraf zijn ingepland.
In de formule zijn F8 en G8 de cellen met de totale reguliere uren en de totale overuren, I2 en J2 bevatten de betaling per uur. U kunt solliciteren = F9 + G9 om de totale betalingen te berekenen, inclusief periodieke betalingen en betalingen voor overuren.
Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als je normale uren. Je betaalt dus altijd tussen de 37,10% en 49,50% aan belasting over je overuren. Om uit te rekenen hoeveel belasting jij over je overuren moet betalen, moet je weten wat je belastbare inkomen (ook wel verzamelinkomen) van dit jaar is.
Overwerk is een incidentele betaling waardoor je loon wordt verhoogd. Tegenwoordig zijn de heffingskortingen degressief en dat betekent dat deze steeds lager worden bij steeds hoger loon. Hierdoor wordt extra belasting gerekend en om dit te compenseren wordt extra hoog inhouden.
180 uren in 2022
Deze overuren zullen tussen 1 januari en 31 december 2022 moeten worden gepresteerd en zullen de werkgever in principe recht geven op een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing en de werknemer op een vermindering van de bedrijfsvoorheffing.
In 2019 en 2020 werd deze grens opgetrokken naar 180 overuren per jaar en per werknemer. Deze tijdelijke verhoging zou in de loop van 2020 worden geëvalueerd, maar dat is nooit gebeurd. Vanaf 2021 wordt de vrijstelling dus opnieuw beperkt tot 180 overuren per jaar en per werknemer.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Voorbeelden van uren die tegen het bijzonder tarief zijn belast, zijn overuren en de uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen.
Er is sprake van overwerk als je werknemer meer uren werkt dan is afgesproken. Als je werknemer bijvoorbeeld een contract heeft voor 40 uur per week en hij 48 uur werkt, dan heeft hij 8 uur overgewerkt.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels.
Je werkgever is verplicht je een overloon of een overurentoeslag uit te betalen. Bij arbeidssystemen waarin overschrijdingen van de normale arbeidsduur zijn ingebouwd, zoals bijvoorbeeld ploegenarbeid, valt deze voorwaarde in principe weg.
Klik op het tabblad Start > AutoSom. De formule ziet er zo uit: =SOM(B2:B3). Druk op Enter voor het resultaat: 16 uur en 15 minuten.
Klik op het tabblad Start in de groep Getal op het startpictogram voor het dialoogvenster naast Getal. U kunt ook op Ctrl+1 drukken om het dialoogvenster Cellen opmaken te openen. Klik in de lijst Categorie op Datum of Tijd. Klik in de lijst Type op de datum- of tijdnotatie die u wilt gebruiken.
Werkt u in deeltijd of werkt u meer uren? Dan berekent u het aantal werkuren per jaar door het totaal aantal uren bij een voltijd arbeidsovereenkomst te vermenigvuldigen met uw arbeidsduurfactor. Bij een werkweek van gemiddeld 24 uur is het aantal werkuren per jaar: 24/36 x 1829 = 1219 uren.