Venkel heeft een reinigend en vochtafdrijvend vermogen.Dit helpt je lever om zijn werk goed te doen.
Venkel bevat kalium, kalium is goed voor de bloeddruk en de spieren en belangrijk voor het zenuwstelsel. Verder vind je ook nog vitamine b1 in venkel. Deze vitamine helpt om eiwitten, vetten en koolhydraten vrij te maken uit voeding en helpt zo je energiemetabolisme.
Venkelthee kan worden gebruikt voor kinderen vanaf 1 jaar die last hebben van buikpijn, buikkrampen of obstipatie. Het kan helpen gasvorming tegen te gaan en de spijsvertering te stimuleren.Het werkt verzachtend voor de darmen.
Venkel wordt al sinds de Romeinen gebruikt in de keuken omwille van zijn geneeskrachtige werking. De knol heeft een heilzame werking op de spijsvertering en helpt onder meer tegen misselijkheid, krampen en maagpijn maar stimuleert ook de melkproductie bij borstvoeding.
Voedingsmiddelen zoals venkel verwarmen de nier-yang. Een effectieve nier-yang-formule zou zijn om verwarmend voedsel en kruiden zoals venkel toe te voegen aan zwarte bonen- en zeewiersoep.
Venkel heeft ook een ontstekingsremmende werking en remt de synthese van leukotriënen.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Deze bevat onder andere veel vezels en verbindingen die antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben. Enige voorzichtigheid is wel geboden. Venkel bevat een kleine hoeveelheid estragol, een stof die giftig is in grote hoeveelheden. Het is daarom niet goed om te veel van de groente te eten.
Naast een geweldige smaak, is venkel rijk aan vezels die het cholesterol helpen verlagen en het risico op hartaandoeningen, obesitas en diabetes type 2 kunnen verminderen.
Hoeveel venkelthee mag je drinken? Venkelthee wordt door de meeste mensen lekker gevonden, vanwege zijn zoetige, anijsachtige smaak. Let er wel op dat je niet te veel venkelthee op één dag drinkt. Hou het hooguit bij 3 kopjes per dag.
Leg de plakken in ijswater om extra knapperig te worden en verwerk tot een heerlijke salade. Geroosterd is venkel ook zalig!
De venkel is een bron van thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11) en kalium. Thiamine draagt bij aan een normale energiehuishouding en is betrokken bij hersen- en zenuwfuncties. Hierdoor ondersteund thiamine je concentratievermogen en geheugen.
Morfologie van knolvenkel
De voorkeur gaat uit naar een ronde bol, met een witte kleur. Venkel behoort tot de familie van de schermbloemige. Het geslacht is Foeniculum en de soort vulgare.
Net als alle andere groente is het een superfood. Want het zit boordevol goede voedingsstoffen (zoals vitaminen B1 en B2), bevat weinig calorieën (12 kcal per 100 g) en is vetvrij. Venkel bevat veel goede eigenschappen en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen, gifstoffen en celveroudering.
Ook kun je venkel roosteren en stoven. Het is een groente die snel gaar is en hij is licht verteerbaar.
Bovenaan de venkelknol vinden we het zeer fijne venkelblad dat een beetje aan verse dille doet denken. We noemen het wel de venkelveertjes. Ze smaken heerlijk aromatisch, zoetig en een beetje scherp, anijsachtig. Gebruik deze venkelveertjes als kruiderij in bijvoorbeeld salades.
Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel. Deze droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.
Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en de zaden in verschillende gerechten of er wordt etherische olie van gemaakt.
Vooral groene thee is een uitstekend 'schoonmaakmiddel'. Ook door veel water te drinken, spoel je een hoop toxica weg. Citroen stimuleert de galproductie en helpt zo de lever een handje. Je kunt de lever daarnaast reinigen met gember.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.