De Chinese Muur is langer dan wordt gedacht. De bekende muur is namelijk 21.196,18 kilometer lang, in plaats van de eerder gestelde 8.850 kilometer.
De lengte van de muur zelf is maar liefst 6259 kilometer lang, maar wanneer we alle verdedigingsgroeven en natuurlijke grenzen zoals rivieren, heuvels en bergen meetellen, kunnen we stellen dat de Chinese Muur een lengte heeft van 8850 kilometer lang.
Als een gigantische draak kronkelt de Chinese Muur door woestijnen en graslanden, over bergen en plateaus. De lengte van het bouwwerk wordt geschat op 8.852 kilometer.
De Chinese Muur is tussen de 6 en 9 meter hoog en tussen de 6 en 8 meter breed. Veel Chinezen zagen de muur vroeger als een draak die dronk uit de Bohaizee, een grote baai van de Gele Zee. Het uiteinde van de muur bestaat hier uit een 23 meter lang stuk dat uitloopt in de zee.
Het stuk van Jinshanling naar Simatai is zo'n 7 kilometer lang en onderweg kom je langs 43 wachttorens. De hele wandeling duurt zo'n 4 à 5 uur en bereid je voor op een zware klim. Er is veel hoogteverschil en de muur is op veel plekken compleet vervallen of zelfs ingestort.
De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De in de Chinese hoofdstad Peking (Beijing) gelegen stad werd gebouwd en voltooid onder de keizer Yongle, in 1422.
De Chinese muur of Grote Muur is een muur die in het noorden van China ligt. Hij is ongeveer 21.000 km lang. Het lijkt net een slapende draak, die bijna over de hele breedte van China ligt. Het grote fort dat aan het begin staat van de muur lijkt ook wel een beetje op een drakenkop.
(Novum) - De Spanjaard Salvador Calvo heeft zaterdag het record van de marathon over de Chinese Muur verbroken. Hij liep de ruim 42 kilometer in een tijd van 3.23,10. De 44-jarige Calvo verbeterde de oude tijd met twee minuten.
In de Chinese Muur zit dus rijst, maar de muur bestaat voor het grootste gedeelte uit stenen. Heeeeel erg veel stenen. De Chinese Muur loopt dwars door China en China is een enorm groot land. Door de muur konden de Chinezen vijanden tegenhouden.
Het was China's Eerste Keizer, Qin Shi Huangdi, die rond 221 voor Christus opdracht gaf de diverse gedeelten Muur met elkaar te verbinden om zijn nieuw gevormde rijk beter te kunnen beschermen. Er werd tien jaar aan de Muur gewerkt. Honderdduizenden jonge mannen werden gedwongen aan de constructie mee te werken.
Er zijn bijna 20.000 muurtorens en 10.000 losse wacht- en seintorens overgebleven. Met alle stenen die in de muur zitten, zou een muur van 1 m dik en 5 m hoog kunnen worden gebouwd die tien keer de aarde zou omspannen.
De Chinezen zijn begonnen met het bouwen aan de Chinese Muur vanaf ongeveer 200 voor Christus en is opgebouwd uit aarde en lemen stenen. De dynastie die toen aan de macht was, was de Qin-dynastie, en zij legden de Muur aan als verdedigingswal tegen rondtrekkende nomadenlegers uit het noorden.
Grofweg strekt China zich van zuid naar noord uit tussen 20° en 50° noorderbreedte, een lengte van 3500 km. Van west naar oost bevindt het 'eigenlijke China' zich ongeveer tussen 100° tot 130° oosterlengte.
Het principe is zoals bij dikke bertha: de leden moeten overlopen en er is 1 tikker. Als de tikker iemand aantikt, moet hij de getikte op het terrein plaatsen als een "onbewogen muur". naarmate er meer leden getikt worden, zal het moeilijker zijn voor hen om over te lopen.
Vanaf de maan zie je in ieder geval helemaal niets. Althans, je ziet de aarde prachtig, maar geen enkel menselijk bouwwerk dat erop staat. De astronaut Alan Bean wandelde eind 1969 over de maan en zag de aarde als een voornamelijk witte bol, afgewisseld met wat blauw en geel. En af en toe zie je wat groene vegetatie.
Vanuit de ruimte bekeken zijn de contouren van de in duisternis gehulde continenten goed zichtbaar. Een hulpmiddel hierbij is het licht, dat vanuit een grote stad opstijgt. Dan moet je wel denken aan de wereldsteden; er is veel wattage voor nodig om op grote hoogte zichtbaar te zijn.
„Astronomen zeggen dat de grote muur het enige door mensen gebouwde bouwsel is, dat je met het blote oog vanaf de maan kunt zien.”
Het paleiscomplex van de Chinese keizer in Peking kreeg de naam Verboden Stad, omdat het gewone volk er niet mocht komen. Alleen ambtenaren, dienaren, bewakers en edelen met toestemming mochten dit deel van Bejing zien.
Toen keizer Yongle (1360-1424) de bouw in 1406 startte, wilde hij een rijk scheppen dat onafhankelijk van Beijing stond. Het was een imponerend fort en machtscentrum voor de keizer. Hier was hij veilig voor moordlustige vijanden en kon hij zijn land regeren. Niemand zou de stad zonder toestemming in of uit kunnen gaan.
De nieuwe paleisstad van keizer Yongle zou de geschiedenis in gaan als de Verboden Stad, omdat je de doodstraf kon krijgen als je er zonder toestemming naar binnen ging. En de gebieden achter het hoge terras vanwaar de keizer zijn gasten welkom heette, waren voor iedereen verboden terrein.