Zoete aardappels kunnen rond zijn, of eerder een langwerpige en een beetje puntige vorm hebben. De schil kan van wit tot violet gekleurd zijn, en alle soorten geel en rood die daartussen liggen. Het vruchtvlees kleurt meestal oranje, maar soms ook wit of geel.
De smaak van zoete aardappel
Witte en oranje zoete aardappels zijn beide zoet, de witte is zelfs nog wat zoeter. In de smaaktest blijkt de paarse variant iets minder zoet. Rauw heeft de zoete aardappel een krachtige frisse smaak.
De oranje zoete aardappel is waarschijnlijk de bekendste soort, aan de buitenkant is deze meestal bruin, rood of roze van kleur. De binnenkant kan echter ook geel of wit zijn en er zijn ook paarse bataten te koop.
Zoete aardappels zijn gezond en licht verteerbaar, dus perfect als tussendoortje of als gezonde snack. Je kan zoete aardappels natuurlijk gewoon koken zoals je dat doet met 'gewone' aardappels.
De verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel zijn niet heel groot, maar er is toch wel wat verschil. De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel.
Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Als we de twee naast elkaar leggen blijken ze dus helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat.
Zoete aardappels kunnen rond zijn, of eerder een langwerpige en een beetje puntige vorm hebben. De schil kan van wit tot violet gekleurd zijn, en alle soorten geel en rood die daartussen liggen. Het vruchtvlees kleurt meestal oranje, maar soms ook wit of geel.
Zoete aardappelen bevatten meer vezels dan gewone aardappelen. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. De vezels in zoete aardappel worden in de dikke darm gefermenteerd, daarmee kunnen ze ondersteunend werken voor de goede bacteriën in de darmen.
De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De zoete knol zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, wat goed is voor onze huid en weerstand. Daarnaast is het een bron van vitamine B6 die helpt bij het soepel houden van je bloedvaten en reguleren van je bloeddruk.
Voor zoete aardappels geldt dat je ze liever te rauw hebt dan te gaar. In principe kun je ze rauw namelijk gewoon eten, terwijl ze hun smaak verliezen als je ze heel lang kookt.
Hoewel van zoete aardappel wordt gedacht dat hij veel gezonder is dan gewone aardappel, is dat niet helemaal waar. Beide knollen worden vanwege hun voedingswaarde gezien als koolhydraatbronnen en niet als groenten.
Koken. Snijd de zoete aardappel in stukken van gelijke grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snuifje zout toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar.
Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten zoete aardappelen, wit- en oranjevlezige bij elkaar genomen. De oranje variant is echter de meest gebruikte in de keuken. De meest verkochte soort in Europa is het ras Covington uit Amerika.
Het heeft een licht zoetige smaak en een prachtige paarse kleur. In Amerika en Azië wordt de paarse wortel al veel gegeten, maar in Nederland mag dat nu ook wel gaan gebeuren. De gerechten die je ermee maakt zijn namelijk ontzettend lekker én mooi!
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Vandaag de dag worden bataten overal ter wereld geteeld. Onze zoete aardappels komen uit vooral uit de Verenigde Staten, maar ook uit Honduras, Senegal, Spanje, China en Egypte.
Zoete aardappelen zijn rijk aan veel vitamines en mineralen en bieden een uitstekende bron van bèta-caroteen en vitamine C. Bèta-caroteen wordt in het menselijk lichaam omgezet in vitamine A. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A kan worden bereikt door slechts 100 gram zoete aardappelen te eten.
De vezels in zoete aardappelen zijn meestal onoplosbaar en bevatten een aantal specifieke soorten, zoals cellulose, lignine en pectine ( 37 ). Dankzij hun vezelgehalte, hebben sommige studies aangetoond dat zoete aardappelen kunnen helpen de stoelgang te bevorderen.
Zoete aardappelen bevatten veel zetmeel en voedingsvezels. Die vezels zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte minder snel stijgt. De zoete aardappel is dus niet koolhydraatarm, maar bevat wel 'langzame' koolhydraten. Daardoor passen ze met mate binnen een koolhydraatarm dieet, waarmee je kunt afvallen.
Hoeveel koolhydraten bevat een zoete aardappel? De zoete aardappel bevat per 100 gram 96 kcal en 21 gram koolhydraten. De gewone aardappel 88 kcal en 18 gram koolhydraten. Een normale aardappel bevat wel bijna uitsluitend zetmeel, terwijl de zoete versie 4,2 gram suikers per 100 gram bevat.
De paarse zoete aardappel is bij Aardappelshop verkrijgbaar in verschillende oplagen. Wij bieden deze gekleurde bataat aan per 1KG, 2.5KG of 5KG. Denk op voorhand alvast vooruit wat u van plan bent om te maken, zodat u een idee heeft van hoeveel zoete aardappelen u nodig hebt.
Je kunt zoete aardappelen ca. 1 week bewaren bij een temperatuur van 12-16°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats. Stop ze niet in een plastic zak, want aardappelen moeten kunnen 'ademen'.
Waarom ze doorgaans niet worden gefrituurd is omdat zoete aardappels meer suiker en water bevatten en geen zetmeel. Als je ze dan zo in een pan hete olie gooit, zijn ze eerder geneigd keihard te verbranden in plaats van dat ze lekker krokant bakken.
Wel of geen groente? Zowel de zoete aardappel als de gewone aardappel is geen groente. Dit komt door de voedingswaarde die verschilt van groenten: aardappels bevatten met name meer koolhydraten. Hierdoor kun je er ook niet onbeperkt van eten, wat bij veel groenten wel het geval is.