De winnaar
De grote winnaar van deze test was McCain, maar er was een ex aequo tussen de klassieke kroketjes en die op grootmoeders wijze. Op de tweede plaats volgen de geribbelde kroketten van Carrefour. Commentaren: 'Lekker veel nootmuskaat', 'Goede aardappelsmaak', 'Goede combinatie tussen de korst en de vulling'.
Deze Maxx®Super rundvleeskroketten kenmerken zich door hun unieke, verfijnde receptuur. Rijk gevuld met een ragout van rundvlees voor een volle en krachtige bouillon smaak. De Maxx® Super kroket is net even langer als de normale variant.
De (rundvlees)kroket verovert Amsterdam, als delicatesse die uit de hand gegeten wordt. De kroketsnack is een Nederlands fenomeen – de herkomst is Frans. De Amsterdamse bakkerij-kokerijen Febo en Van Dobben beginnen in de jaren '40 met de verkoop van kroketten, later gevolgd door Kwekkeboom.
Als een kroket te lang of op een te hoge temperatuur in het frituurvet zit dan kan deze knappen. Lees daarom altijd goed wat de bereiding van de kroket is. Dit kan namelijk per merk verschillen. Om de bereidingstijd te verminderen kunt u de kroketten ook eerst ontdooien.
Een kroket kan op veel verschillende manieren gevuld worden. Hier kun je geheel je eigen draai aan geven. Zo zijn er vlees-, kaas- en groentekroketten. De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees.
Onze Kwekkeboom Rundvlees Croquetten krijgen een stevige ragout van 100% rundvlees. Stop dit in een krakende korst en je hebt een kwaliteitskroket met een flinke bite. Zo knapperig heb je een croquet uit de oven of Airfryer niet eerder gegeten!
Neem contact met ons op 020 – 229 45 26 of stuur een mail. Wij maken graag een afspraak en laten u tijdens het bezoek onze Holtkamp Horeca (mini) croquetten en bitterballen assortiment proeven.
Draadjes of blokjes
Producenten Beckers en Mora geven de voorkeur aan draadjesvlees terwijl Van Dobben en Kwekkenboom kiezen voor blokjesvlees.
Albert Heijn heeft huismerk ovenkroketten welke erg goed uit de Airfryer test komen. Die van Jumbo staan ook zeker in de top 5 en van Dobben heeft nu ook een speciale Airfryer kroket. Laatsgenoemde is een kroket met een robuustere vulling voor de echte liefhebber.
Volgens de verpakkingen zit er gemiddeld 10% vlees in de kroketten, maar in 13 van de 15 gevallen is een groot deel niet traceerbaar. In de Markant, Perfekt, Plus en Beckers rundvleeskroketten treft de Consumentenbond zelfs maar 1,5 gram vlees aan, in plaats van de 10,5 gram die het etiket belooft.
De ovenballen van Mora worden daarentegen unaniem als beste beoordeeld. De ragout heeft een lekker vlezig vetje en fijne dosis nootmuskaat. "Dit proeft gewoon alsof oma in de keuken heeft gestaan", jubelt Teepe. Ook Knuvers is enthousiast.
Kroketten zijn bij ons (NL) vleeskroketten Uit de hand of op broodje ook uit de hand. Aardappel kroketjes eet je met mes en vork, die eet je ook niet los, maar bij een maaltijd.
1945 — Oprichting Eetsalon Van Dobben
In de wereld van de Croquet is 28 juni 1945 een historische datum. Op die dag opende Aat van Dobben samen met zijn latere echtgenote Eugenie Laaper in hartje Amsterdam een broodjeszaak. De naam van het bedrijf luidde “Eetsalon Van Dobben”.
Van Dobben Rundvlees Croquetten
SINDS 1945. De Van Dobben rundvlees croquetten bereiden we natuurlijk nog steeds volgens het originele recept. Onze croquetten, met hun zacht vloeiende ragout, stukjes mals rundvlees en een heerlijk dunne krokante korst, zijn nog altijd ouderwets lekker uit de friteuse.
De hoeveelheid voedingswaarde per kroket is 214 kilocalorieën”, legt zij uit. Verder bevat de kroket 14 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd, 5,3 gram eiwitten en 16,8 gram koolhydraten, waarvan 2,1 gram suikers, en 20 milligram cholesterol.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
Zowel rundvlees als kalfsvlees is gezond, maar laatstgenoemde is onderaan de streep de betere keuze van de twee. Hoewel kalfsvlees iets minder ijzer bevat dan rundvlees, is het wel een rijkere bron van eiwitten, vitamine B3, B6, B12 en zink. Het is lichter verteerbaar en erg mals.
Verwarm de frituurolie tot 175 °C. Vul de mand met één laag kroketten (geen kroketten op elkaar leggen). Bak gedurende 3 tot 4 minuten goudgeel. Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten.
De kroketten paneren
Zorg dat alle hoeken goed afgedekt zijn met paneermeel. Een slecht gepaneerde kroket heeft evenveel kans om te barsten als het gebruik van te vochtige puree. Druk het paneermeel goed aan zonder de kroketten te vervormen en plaats de kroketten op een bord zonder dat ze elkaar raken.
Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
Een kroket uit een airfryer is nog steeds geen gezond product. Maar de airfryer kan wel een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide.