Thuis zelf alcoholische dranken destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden. Tenslotte loopt de staat dan accijns mis. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Bij sommige gistingen ontstaat methanol.
Je kan (giftig) methanol destilleren.Dit drinken kan blindheid of zelf overlijden tot gevolg hebben.
Destilleren. Distillatie of destillatie is een proces waarbij verschillende stoffen in een oplossing middels verhitting en verdamping van elkaar gescheiden worden. Door het mengsel voorzichtig te koken, zal de stof met het laagste kookpunt iets meer verdampen dan de andere.
Mengsels van twee of meer vloeistoffen kunnen alleen door destilleren worden gescheiden als de verschillende vloeistoffen kookpunten hebben die vrij ver uit elkaar liggen. Als dat niet zo is, komt er geen zuivere stof, maar een mengsel uit de koeler. De gecondenseerde zuivere stof noemen we het destillaat.
Tegenwoordig kunt u ook gewoon Moonshine kopen. In de meeste gevallen is dit gewoon legaal. Toch heeft kopen net wat minder charme dan zelf stoken. In navolging van de Verenigde Staten is zelf drank stoken ook in Nederland hard in opkomst.
Verboden om alcohol op te hebben
Daarom hebben een aantal landen ervoor gekozen dat je geen alcohol op mag hebben als je een auto bestuurt. Het gaat om de landen Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië.
Mag dat eigenlijk wel? Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Heb je geen vergunning voor de distilleerketel aangevraagd omdat je de accijns wil vermijden (in gewoon Nederlands heet dat 'belastingontduiking'), of omdat je weet of had moeten weten dat het distilleertoestel voor accijnsvermijding gebruikt zal worden, dan kan dat maximaal leiden tot een geldboete van de vierde ...
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. Gelet op de betekenis — 'stoffen door verdamping scheiden'; letterlijk: 'laten afdruipen' — heeft destilleren iets betere papieren. Want hier staat het Latijnse de, 'vanaf', voor de Latijnse druppel (stilla).
Pure alcohol is voor ontsmetting van wonden of om schoon te maken en niet voor inwendig gebruik.
Destillatie wordt veel gebruikt om de componenten van een vloeibaar mengsel te scheiden. Omdat de vloeibare bestanddelen verschillende kookpunten hebben, verdampen ze onder verschillende omstandigheden en kunnen ze vervolgens verwijderd en hergebruikt worden.
Een andere manier is vacuümdestillatie. Er wordt bier gebrouwen met alcohol. Door middel van destillatie wordt de alcohol onttrokken aan het bier. Door in vacuüm te destilleren is minder energie nodig.
Langdurig overmatig alcoholgebruik bij volwassenen kan ernstige gevolgen hebben voor de hersenactiviteit, de hersenstructuur en het denkvermogen. De meest extreme vorm van hersenschade is het Korsakovsyndroom. Iemand met Korsakov raakt het vermogen kwijt om nieuwe informatie in het langetermijngeheugen op te slaan.
Alcohol is slecht voor je hersenen. Als iemand lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 standaardglazen alcohol per week), loopt hij of zij risico op hersenbeschadiging. Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties.
Methanol wordt door alcohol dehydrogenase ( ADH) geoxideerd tot formaldehyde wat vervolgens geoxideerd kan worden tot mierenzuur (formic acid). Dit is de belangrijkste toxische metaboliet van methanol en verantwoordelijk voor schade aan de retina en nervus opticus.
Een scheidingsproces is het omgekeerde van een mengproces. Mengen gaat spon- taan. Als je bijvoorbeeld een scheutje azijn in een glas water doet, dan lost de azijn vanzelf op. Daar hoef je niets aan te doen.
Maar ook goede wijnen kunt u distilleren tot een lekker drankje. U kunt ook experimenteren door extra druiven of ander fruit aan u wijn toe te voegen voordat u begint met het distillatie proces. Indien u wijn gaat distilleren is het belangrijk om de voorloop van de distilliatie, de middenloop en naloop te scheiden.
zoet van smaak en met ca. 22% alcohol.
In de Verenigde Staten geldt sinds 1984 een verbod op het kopen en nuttigen van alcohol onder de 21, maar dat is uitzonderlijk.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed.
110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol)
Methanol wordt echter alleen gevormd door de aanwezigheid van pectase, een enzym dat in bepaalde vruchten voorkomt en dat pectine afbreekt. Door het meegisten van houtresten of pitten kan er al een schadelijke of dodelijke hoeveelheid methanol in de drank terechtkomen.
Witte wijn bevat ongeveer 100 mg methanol per liter wijn, rode wijn ongeveer 50 mg/L. De wettelijk toege- stane maximum concentratie bedraagt 300 mg/L.