Aan iemand denken: als mens doen we niet anders. Onze
Het meest voorkomende antwoord op de vraag waarom ik aan hem denk, zijn vaak onopgeloste gevoelens of de gevoelens die je voor die persoon hebt. Of het nu gaat om aanhoudende romantische gevoelens of onopgeloste conflicten, deze gevoelens kunnen iemand levend houden in je geest.
Hoe jij denkt en doet, zit voor een deel in jou vanaf je geboorte (in je DNA). Ook je opvoeding en dingen die je hebt meegemaakt, bepalen mee hoe jij denkt en doet. DNA, opvoeding en wat iemand meemaakt, zijn bij iedereen anders. Daarom reageren mensen ook anders op dezelfde situatie.
Zo is er bij verliefde mensen duidelijk een verhoogd gehalte dopamine in hun brein te zien.Dopamine zorgt voor het extreem gelukkige gevoel dat je hebt als je met je geliefde bent. Maar dit stofje kan ook verslavend zijn, waardoor je maar niet genoeg van elkaar kan krijgen.
Mensen noemen vaak dat ze “de klik” voelen als het eerste contact heel makkelijk gaat: het voelt meteen vertrouwd.Ze krijgen het gevoel dat ze de ander al jaren kennen. Dit is een heel fijn gevoel. Vaak komt het omdat deze persoon iets aanraakt wat je al kent.
Je denkt voortdurend aan die ander. Het liefst wil je altijd bij die persoon zijn. Wanneer je bij die ander in de buurt bent: voel je vlinders in je buik, ga je blozen, trillen je knieën, ga je sneller ademen. Je voelt je alsof je de wereld aankan: je hebt heel veel energie.
Want mensen die je helemaal niet waarderen voor wat je doet of wie je bent en dit ook niet uitspreken, kunnen je emotioneel maken. Dat raakt je. Je wordt dan boos, gefrustreerd, onzeker, verdrietig…. Soms verlies je daardoor het vertrouwen in die persoon of ontstaat er een barst in je relatie tot die persoon.
Als die narcistische persoon nog in jouw hoofd blijft zitten, dan kan dit komen omdat jij nog contact hebt met diegene. Misschien niet direct, maar wel indirect. Omdat je nog appjes krijgt of omdat er berichten voorbijkomen via social media, zal deze persoon je gedachten niet verlaten.
Adviseur medische informatie Nienke van der Putten legt uit: "Als je verliefd bent en je ziet je crush of denkt aan diegene, krijgt je lichaam een adrenalinestoot. Dit komt doordat je hersenen een signaal sturen naar de bijnieren, die dan adrenaline en noradrenaline afscheiden.
Het stofje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we door en door verlangen naar onze partner is dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine wordt aangemaakt wanneer we dingen doen die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten, seks hebben, fijne aanrakingen ervaren en bovenal verliefd zijn.
Een man die van je houdt wil alles van je weten. Hij is oprecht geïnteresseerd in jouw leven, je passies en interesses. Hij geeft geen standaard antwoord als “Oh, leuk” wanneer jij over je passies vertelt. Hij neemt echt moeite om naar je te luisteren.
Verliefd-zijn gaat gepaard met een verlangen naar emotionele vereniging. Dat impliceert elkaar door en door te willen kennen. Verliefde stellen ervaren sterke lustgevoelens en willen de ander bezitten. Een opvallend kenmerk is ook de oncontroleerbaarheid: je hebt je gevoelens niet meer in de hand.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan.Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Warm het gesprek eerst een beetje op door te vragen hoe het gaat en af en toe wat flirterigs te zeggen (denk aan engeltjes en knipoogemoji's, niet aan aubergines en duiveltjes). Als de ander hier positief op reageert, zeg dan iets als “je bent zo [voeg een kwaliteit toe die je heel erg in diegene waardeert]”.
Chemie en aantrekkingskracht zijn fysieke gevoelens die we tegenkomen aan het begin van verliefdheid, en ze verschijnen meestal volkomen onverwachts. Na een bepaalde tijd in een relatie doorgebracht te hebben, veranderen ze een beetje - ze gaan namelijk over in romantische gevoelens of de zogenaamde romantische chemie.
"Fysieke aantrekkingskracht is er of niet. Maar het ontwikkelen door elkaar beter te leren kennen kun je dat niet. Het is een chemie die van zoveel factoren afhankelijk is (biologisch, sociaal, je verleden, maar ook genetisch) dat je dit dus niet kunt sturen of forceren, ook al zou je het graag willen.
“Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren." Kortom, ook al is je date niet je type, toch kan je er nog pardoes voor vallen.
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Je zult haar grootste reden zijn om te glimlachen, voor haar geluk of om te blozen. Als je naar haar kijkt, weet je gewoon dat er meer aan de hand is dan vriendelijkheid en beleefdheid. Voel dat ze je leuk vindt.Je onderbewustzijn vertelt je dat het aan je denkt.
Het verlangen naar iemand is net zo belangrijk – zo niet belangrijker – dan de werkelijke tijd die je met je geliefde doorbrengt. Mensen hebben een sterke behoefte aan innige relaties.En niet alleen omdat dit ons een goed gevoel geeft.Het helpt bijvoorbeeld ook tegen stress en ziektes.