Spoel je haar vóór en ná het zwemmen met kraanwater Als je een duik wil nemen, zorg dan dat je eerst je haar goed nat maakt met kraanwater. Doordat er 'schoon' water in je haar zit, slagen zout, chloor en mineralen er minder goed in om je haar binnen te dringen.
Ga niet te vaak zwemmen
Chloor is helemaal niet goed voor het haar en zeker niet voor gekleurd haar. Het zorgt er soms zelfs voor dat je lokken een groene ondertoon krijgen en dat wil je natuurlijk niet hebben. Een oplossing is om minder vaak te gaan zwemmen.
Het chloor in zwembadwater kan je haar namelijk beschadigen. Wat kun je het beste doen om je haar mooi te houden? Een dermatoloog en een schoonheidsspecialiste leggen het uit. Chloor is uitgevonden om zwemwater schoon en bacterievrij te houden, maar dat betekent dat het ook je hoofdhuid aanpakt als je kopje onder gaat.
Was je haar na het zwemmen en gebruik conditioner
Verzorg je haar direct na het zwemmen goed door het chloor eruit te spoelen en je haar te wassen. Gebruik conditioner om het extra soepel te houden en eventueel na het douchen een crème of olie voor in de punten.
Het is verstandig om je lokken te laten voorpigmenteren met een spoeling, die rode kleurpigmenten bevat. Zo wordt de groene kleur in de haarverf geneutraliseerd. Tijdens en na het zwemmen: Poel je haar direct na het zwemmen goed uit. Zo spoel je de meeste koperdeeltjes er weer uit.
Shampoo. Is je haar toch in contact gekomen met zwembadwater en wil je een groene gloed voorkomen? Spoel dan je haar na het zwemmen meteen uit en was het met een shampoo. Op deze manier spoel je het aanwezige zwembadwater uit je haar en krijgt het niet de kans om verder in te trekken.
Zwemmen in chloorwater met gekleurd haar
Chloor en zout zeewater is niet geweldig voor gekleurd haar. Chloor zorgt er dan wel voor dat het zwembad schoon blijft, maar dit zorgt er ook voor dat de natuurlijke oliën en vocht uit het haar worden gehaald. Dit zorgt dan vaak voor droog haar dat makkelijk gaat klitten.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Maak je haar waterafstotend
Als je haar geen water kan opnemen, kan het ook niet statisch of kroezig worden. Door je haar een extra beschermlaagje te geven, maak je het als het ware waterafstotend. Gebruik daarvoor haarproducten zoals een zoutspray of een wax. Ook blijft je haar daarmee beter in model zitten – win-win!
Heet water
Er zijn voordelen: een hoge temperatuur opent bijvoorbeeld de poriën, waardoor haarproducten de hoofdhuid kunnen binnendringen. Bovendien helpt het wassen met heet water stofdeeltjes, luchtvervuiling, productrestjes en overmatig talg effectiever te verwijderen dan met koud water.
Haar wassen met alleen water
Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken. Ook helpt het met de gelijkmatige verdeling van de natuurlijke olie (talg) van het haar.
Het kan!Door je haar voordat je het water inspringt in een of twee vlechten te doen, voorkom je klitten als je het daarna weer los doet. Nog beter: het zorgt ook nog voor de beroemde beach waves. Win-win!
Vlechtjes zijn daarom ideaal voor als je op vakantie gaat, vaak zwemt, bij specifieke sporten, zoals zwemmen, of vechtsporten waarbij je haar niet los mag zitten, turnen, etc. En verder staat het natuurlijk ook nog eens gewoon heel mooi.
De eerste en eenvoudigste is het gebruik van een badmuts. Hierdoor komt het zwembadwater niet in contact met je haar, kan het koper niet in je haar trekken en zal de groene kleur uitblijven. Ten tweede kun je er voor kiezen om je haar eerst nat te maken met kraanwater, alvorens je in het zwembad duikt.
Op haar dat geen pigment bevat slaan bepaalde kleuren namelijk sneller door omdat een kleur niet geneutraliseerd kan worden. Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat je het haar altijd voorpigmenteert met een spoeling die rode pigmenten bevat. Rood is namelijk de complementaire kleur van groen.
Zilvershampoo neutraliseert de gele gloed in je haar. De kleur van de shampoo is paars. Dit is de tegenovergestelde kleur van geel. Het paars neutraliseert dus de gele gloed in het haar waardoor de kleur verheldert.
3. Niet te vaak in het zwembad. Helaas zijn blond geverfd haar en het zwembad geen ideale combinatie. Door de algicides in het zwembadwater, die de vorming van algen tegengaan, kan je mooie blond geverfde haar groen uitslaan.
Als de kleur te assig (te koel) is geworden: breng dan een warmere tint aan op je haardos. Zo krijg je meer balans in de kleur. Je haar is groen geworden: Groen haar is vaak het gevolg als je thuis je haar donkerder wilt maken. Al de rode pigmenten zijn uit je haar getrokken met als gevolg een zeegroene kleur.
Een siliconen badmuts past dus altijd, ook bij mensen met een groot hoofd of veel hoofdhaar. De waterafstotende eigenschappen zorgen voor een waterdichte afsluiting en houden het hoofdhaar droog.