Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Zo voorkom een stinkende was … Hang de was uit elkaar op het rek. Als de was buiten door de wind en/of zon droogt is dit minder belangrijk. Maar als je de was binnen droogt is het aan te raden om ruimte te laten tussen de kledingstukken.
Azijn tegen stinkende wasdroger
Als de was uit jouw droger stinkt. Of de wasdroger zelf stinkt dan kan je het beste een washandje pakken, deze nat maken van azijn en vervolgens de wasdroger aanzetten. Je zal zien dat de reinigende werking van azijn de droger van binnen helemaal schoon maakt.
Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
De meest eenvoudige manier om je was een heerlijke geur te geven is met een stukje keukenpapier of badstof dat je besprenkelt met je favoriete geur. Dat kan een interieurspray zijn of parfum, maar als je het graag natuurlijk houdt, kies je best voor etherische olie.
Gebruik vloeibaar wasmiddel voor bonte of delicate was en poeder voor witte was. Was bonte was op 30 a 40 graden en witte was op 60 graden. Je kan de wasmachine ontkalken met azijn: giet 1 liter natuurazijn in de lege wasmachine en laat op 90 graden draaien.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Een wasdroger met een zelfreinigende condensor spoelt meerdere keren schoon tijdens het drogen. Hierdoor hoef je de condensor nooit meer pluisvrij te maken. Het automatisch reinigen doet de warmtepompdroger met het vocht uit je wasgoed. Dit bespaart je minimaal 4 schoonmaakbeurten per jaar.
Het energieverbruik en de kosten per jaar hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddeld gebruik in Nederland van 2,5 keer per week.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Maak de voorkant van de condensor schoon met een wasdrogerborstel. Hiermee haal je het stof voorzichtig los. Vervolgens zuig je het hardnekkige vuil op met de borstelkop van je stofzuiger. Soms heeft een wasdroger een zelfreinigende condensor.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Een condensdroger voert de vochtige lucht niet af, maar haalt het vocht uit de lucht, en laat dat neerslaan in een reservoir. Bij veel condensdrogers kan dat reservoir worden aangesloten op een afvoer, zodat het niet na elke wasbeurt leeggemaakt hoeft te worden.
De Bosch WTU87675NL is de best geteste warmtepompdroger van 2022. Naast alle hoge beoordelingen van de mensen die de Bosch WTU87675NL thuis hebben staan, heeft deze warmtepompdroger een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding.
De buitenkant van de machine kun je het beste schoonmaken met een zachte doek en een beetje zeepsop. Vergeet ook niet het stof te verwijderen dat zich aan de achterkant van het apparaat kan ophopen. De trommel kun je afnemen met een vochtige doek en een reinigingsoplossing op basis van azijn.
Als je merkt dat het steeds langer duurt voordat je wasgoed droog is, kijk dan of je het probleem op een van de volgende manieren kunt oplossen. De droogtijd kan langer zijn als het pluizenfilter verstopt is. Het pluizenfilter vangt pluis en vezels van kleding op en moet na elke droogcyclus worden gereinigd.
Wanneer het wasgoed in uw droger niet goed droog wordt, maar wel erg heet, is er vaak een sensor vervuild. Wasdrogers meten door middel van een vochtmeting het huidige restvocht in de droogfase. Wanneer u klachten krijgt is de sensor vervuild. In het wasgoed zitten altijd restdeeltjes wasverzachter en wasmiddel.
Een gemiddelde wasdroger gaat ongeveer 2500 droogbeurten mee, afhankelijk van o.a. prijsklasse en het merk. Van een duurdere wasdroger mag je in principe verwachten dat deze gemiddeld langer meegaat, terwijl een budget wasdroger gemiddeld minder lang mee zal gaan.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.