Hoewel de rugligging een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. Slapen op de rug vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met slaapapneu. In dat geval daalt het zuurstofniveau doordat de tong naar achteren zakt en de keel afsluit.
Op je rug. Slapen op je rug kan in principe geen kwaad, maar vanaf ongeveer week 20 kan het beter zijn om op je zij te slapen. Het kan namelijk zo zijn dat de bloedtoevoer naar de grote lichaamsader (de vena cava) wordt afgekneld als je op je rug slaapt.
Op je buik slapen
Niet veel mensen slapen op hun buik, maar ben jij toevallig wel zo iemand, dan is het goed om te weten dat deze slaaphouding in principe de slechtste slaaphouding is.
Slaapt u op uw rug? Mensen die op hun rug slapen hebben meer kans op lage rugklachten. Probeer in dat geval een kussen onder uw knieën te leggen. Door uw knieën lichtjes te verhogen, voorkomt u belasting van de lage rug en houdt u de natuurlijke vorming van uw ruggengraat aan.
Op je linker- of rechterzij slapen? Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
Op je linkerzij slapen is nét iets beter dan op je rechterzij slapen en wel om de volgende redenen: Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken.
SLAPEN OP UW RUG
Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam. Hoewel de rugligging een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. Slapen op de rug vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met slaapapneu.
Slapen op je rug zegt vaak dat je veel zelfvertrouwen hebt en dat je niet bang bent om voor jezelf op te komen. Op de rug slapen is natuurlijk een erg open houding. Slapen op je zij betekent dat je een sociaal mens bent en goed met verschillende soorten mensen om kunt gaan.
De beenkussens kunnen ook gebruikt worden om je hielen vrij te leggen en zo doorligwonden te vermijden. Deze beenkussens zijn ontworpen om pijn tijdens je slaap te verminderen en comfort tijdens je slaap te creëren. Ook zorgt het ervoor dat zowel je benen als knieën worden ondersteunt.
De beste slaaphouding voor nekpijn is meestal op de rug en slapen op je zij het beste alternatief. Probeer buikslaap te vermijden: dit kan druk uitoefenen op zenuwen die in je nek beginnen, wat leidt tot verdere nekpijn of radiculopathie (pijn die uitstraalt van het ruggenmerg naar de armen of benen).
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
De slaaprichting die door de Vastu Shastra wordt aanbevolen is te slapen met het hoofd naar het zuiden gericht. De reden is dat het menselijk hoofd een polaire aantrekkingskracht heeft. Daarom moet hij naar het zuiden worden gedraaid om de tegenovergestelde polen aan te trekken terwijl u slaapt.
Op je zij slapen met je hand direct onder je hoofd.
Op je zij slapen met je hand onder je hoofd draagt bij aan interne schouderrotatie, waardoor je schouders naar voren komen en je houding verslechtert. Om te controleren of je interne schouderrotatie hebt, laat je je armen langs je zij ontspannen.
Gebruik daarnaast een hoog en stevig kussen. Met een kussentje onder de knie wordt de rug het minst belast. Halverwege tussen buik- en zijlig in, met een opgetrokken bovenste been of arm is zeker niet slecht, maar zuivere zijlig is beter, omdat er dan geen torsie in de nek en de rug ontstaat.
Slaaphouding: op de rug
Ongeveer 8% van de mensen slaapt in deze houding. Een andere 5% slaapt eveneens op de rug, maar met de armen rond het kussen: de zogenaamde 'zeester' slaaphouding. Invloed op de gezondheid: Als partner van iemand die in de zeester-houding slaapt, koopt je maar beter oordopjes.
Ongeveer 7 procent van de mensen slaapt op hun rug.
De stand van de wervelkolom wordt zo gecorrigeerd en de spieren worden ontlast. Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust. Ook kan een hoofdkussen helpen tegen kwalen als hoofdpijn en snurken. Het is dus gezond om op een kussen te slapen.
Maar waarom is het goed om met je benen omhoog te liggen? Het antwoord vinden we bij de zwaartekracht. Wanneer je je benen hoger dan je hart legt, bevorder je je bloedsomloop. De zwaartekracht vermindert namelijk de druk op de aderen in je benen, waardoor het bloed makkelijker terug naar je hart stroomt.
Een mens verandert gemiddeld 80 keer van houding per nacht. Dit kunnen kleine en grote bewegingen zijn en in veel gevallen word je hier niet wakker van.
Het vermindert het snurken én het werkt soms tegen slaapapneu. Maar dat zijn helaas de enige voordelen van buikslapen. Wilt u het beste uit uw nachtrust halen, dan leert u buikslapen dus bij voorkeur af.
Slapen op je rug
Mensen die op hun rug slapen, hebben vaak last van onrustige dromen. Dit komt omdat je als je op je rug slaapt sneller last kan krijgen van een onregelmatige ademhaling.
Noord-zuid as aanbevelingen volgens vastu shastra
Vastu shastra raadt daarentegen aan uw hoofd naar het zuiden te richten als u op het noordelijk halfrond woont. Deze oriëntatie zorgt voor een betere energiestroom door uw lichaam tijdens een rustgevende slaap.
De beste slaaphouding is op uw rug met de armen naar beneden langs uw lichaam. Op deze manier wordt de bloedsomloop en wervelkolom nergens afgekneld, blijven de rug, nek en schouders in een natuurlijke houding en kan het lichaam zich ontspannen.