Inbouwdozen voor een holle wand gebruik je bij 'valse muren', bijvoorbeeld een voorzetwand in gipskartonplaten. Je herkent ze aan hun afgeronde hoeken. Hollewanddozen zijn niet combineerbaar met elkaar. Voor een groep van 2, 3 of meer modules moet je dus een aparte doos aankopen.
Hollewand inbouwdozen zijn geschikt voor montage in open en gesloten holle wanden. Deze worden met haken in de muur verankerd die tevoorschijn komen door middel van een schroefvatting. Op die manier blijft de hollewand inbouwdoos op zijn plaats zitten. Naast gewone hollewandozen zijn er ook brandveilige hollewandozen.
De basiselementen van schakelmateriaal passen over het algemeen prima in 40 mm diepe inbouwdozen. Een 50 mm diepe inbouwdoos heeft echter wel de voorkeur, zo beschikt u over meer ruimte om bijvoorbeeld installatiedraad beter weg te werken en/of door te lussen.
Hollewand inbouwdozen zijn inbouwdozen voor elektra werkzaamheden in een holle wand zoals een gipsplaat of een houten wand met een holle ruimte achter de plaat. De hollewanddoos heeft zelf een bevestiging om vastgezet te worden op de wand.
Een inbouwdoos wordt in muren of wanden ingebouwd om er vervolgens het schakelmateriaal zoals een wandcontactdoos of schakelaar op te kunnen monteren. Een ovale inbouwdoos is een specifiek type inbouwdoos. Een ovale inbouwdoos wordt ook wel een anderhalf doos of een ovaaldoos genoemd.
Ruime gaten boren, daarna een klodder gips in de gaten en de dozen erin drukken. Als het gips hard is de buizen erop zetten.
Altijd de afdichtdeksel gelijk houden met de muur, als de stukadoor de muur uitvlakt en er zit een laag op kan je deze doos altijd nog ophogen met een uitvulring. Bedenk nog even dat contactdoos-dozen minimaal 40 diep moeten zijn. Indien mogelijk doe je alles met inbouwdozen van 50 mm.
Bevestig de centraaldoos met de schroeven en de schroevendraaier of boormachine tegen de twee houten latten, zodat de centraaldoos in het midden van de twee latten komt te zitten.
Gatzaag met centerboor 76 mm
Geschikt voor boren van gaten in hout- en gipswanden. Ook geschikt voor aluminium en RVS. Te gebruiken voor hollewanddozen.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt. Deze zijn leverbaar voor nat- en droog gebruik en voor op de boormachine of haakse slijper.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden. Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal.
Een doos met twee tegenover elkaar liggende aansluitingen heet een trekdoos. (Deze wordt toegepast bij te veel bochten tussen twee dozen, en/of te lange leidingen, dit in verband met de lengte van de trekveer). Er bestaan ook dubbele trekdozen, waarbij aan weerszijden twee aansluitingen zitten.
gaten voor holle wanddozen moet je boren met een klokboor van 68mm. dat is een speciale maat en vind je niet in je standaard klokboren.
Dozenboor 80mm SDS Plus. Voor het gaten boren van bijvoorbeeld een inbouwdoos.
Wil je bijvoorbeeld inbouwdozen voor elektriciteitsleidingen plaatsen, dan heb je een dozenboor met een diameter van 82mm nodig.
Boor de gaten met een klokboor.
De meeste inbouwdozen voor een holle wand hebben een boordiameter van 68mm. Plaats het doosje in het gat en gebruik de schroeven om het te fixeren.
Er is geen verplichting tot gebruik van een centraaldoos systeem. In oudere woningen zit vaak een hoofdleiding systeem. Je mag maken wat je wilt. Zolang het systeem maar voldoet aan de nen1010.
Een normale inbouwdoos is 4 centimeter diep; een inbouwdoos met extra lasruimte 5 cm. In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
Veel mensen kiezen er voor om een lamp op de centraaldoos aan te sluiten. De centraaldoos vormt een belangrijke schakel bij het aanleggen van elektriciteit in een woning. Het handigste is om de centraaldoos niet dicht te stucen maar open te houden voor eventueel onderhoud.
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Soms zit een stopcontact net op de verkeerde plek. Bijvoorbeeld op de plaats waar eigenlijk een kast komt te staan. Het stopcontact kun je dan eenvoudig laten verplaatsen. Omschrijf wat er moet gebeuren en maak direct een afspraak met een elektricien in de buurt.
Gat voor potje groot genoeg maken, wat PU inspuiten en potje vastdrukken. Nadien de sleuven opspuiten en achteraf gelijkmatig afsnijden met de muur. Die potjes moeten ook niet even hard vastzitten dan een sanitair aftappunt waar vak nog een kraan moet indraaien.