Wanneer je muizenkeutels ziet liggen heeft dit geen specifieke geur. Je kunt aan de hand van de geur dus ook niet bepalen of en waar er muizenkeutels aanwezig zijn. Muizenurine ruikt wel heel sterk.De geur doet aan ammoniak denken.
Een dode muis? Dan ruik je een weeïge zoete geur, als rot vlees. Ruik je muizenurine, dan gaat het vaak om een scherpe, ammoniakachtige geur.
Muizenkeutels herkennen is vaak erg gemakkelijk. De uitwerpselen lijken vaak erg op hagelslag of rijstkorrels. De keutels van muizen hebben een donkere zwart-bruine kleur en zijn 3 tot 8 millimeter lang. De dikte van muizenpoep is gemiddeld 2 tot 5 millimeter.
Sterke geur
Een muizenplaag kan een onaangename geur veroorzaken, die vooral te ruiken is in afgesloten ruimtes zoals in kasten en op een afgesloten zolder of kelder. De geur wordt veroorzaakt door de muizen urine. De geur van hun urine gebruiken muizen om zich te oriënteren en hun territorium af te bakenen.
Gebruik wegwerpdoekjes voor het opruimen van de keutels, urine of dode exemplaren en gooi deze direct in de vuilnisbak. Wanneer er dode ratten of muizen in het nest liggen, stop deze in een plastic zak en gooi ze direct in de container.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
Geur van muizen
De onaangename geur is vaak vooral te ruiken in afgesloten ruimtes zoals in kasten, op een afgesloten zolder of in de kelder. De geur wordt veroorzaakt door muizen-urine, die de beestjes gebruiken om een territorium af te bakenen en ter oriëntatie.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Ruikt u een muffe, bedompte of schimmelachtige geur in uw woning? En ruikt u die vooral in de buurt van de muren? Dan bestaat er een grote kans dat u last hebt van schimmel- en /of vochtproblemen in de spouwmuur. Dit kan bijvoorbeeld door optrekkend vocht of doorslaand vocht komen.
Sport schoenen. Etensresten in bijvoorbeeld de prullenbak. Stofzuiger, muffe geur uit je stofzuigerzak. Legionella (meestal stankvrij net als koolstofmonoxide maar dit is wel echt gevaarlijk)
Gebruik in elk geval geen aluminiumfolie of doorzichtige folie, want muizen ritsen daar zo doorheen. Bewaar ook het eten van je huisdieren in stevige, goed afsluitbare verpakkingen. Muizen likken namelijk hun lippen af bij het zien van sappige hondenbrokken of knapperig vogelzaad.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Muizen in huis kunnen voor verschillende gezondheidsrisico's zorgen. Dit komt omdat muizen verschillende ziektes op mensen kunnen overdragen. Door aanraking, maar ook door inademing van vervuilde lucht of het inslikken van besmet voedsel. Ook een beet of een krab van een muis kan zorgen voor overdracht.
Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.
Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken.
Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg. Ook eten deze knaagdieren insecten en larven en doen ze zich tegoed aan alle lekkernijen die ze in ons afval vinden.
Ook een kleine kier onder je deur is al voldoende voor de muis om jouw huis binnen te dringen. Om muizen te voorkomen kan je deze gaten en kieren dus het beste dicht stoppen.
Muizen hebben ook een verschrikkelijke hekel aan chloor. Door iets chloor op die plaatsen neer te druppelen waar de muizen de woning, schuur, kantoren ed binnen komen zul je ze met dit middel wat buiten kunnen houden. Ik denk dan wel aan ruimtes waar je zelf niet te vaak komt anders heb je er meer last als gemak van.
Muizen komen in de spouwmuur door zich binnen te wurmen via allerlei gaten en kieren in de muur. Tenminste, dat is vaak de snelste weg, want soms komen muizen ook op andere manieren binnen. Via de zolder of een kruipruimte.