Geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht en bouw het rustig op, niet teveel in een keer, dan is er kans op gasvorming of diarree. Geef fruit met mate, omdat de suikers in het fruit je konijn dik kunnen maken en konijnen diarree kunnen krijgen van teveel fruit.
Onbeperkt hooi
Een konijn moet dag en nacht over hooi kunnen beschikken. Het hooi mag niet oud en muf zijn en moet geurig en stofvrij zijn. Hooi is erg belangrijk voor het gebit. Doordat ze veel moeten kauwen slijten de kiesjes goed tegen elkaar af en kunnen haakjes voorkomen worden.
De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa.pruimen, perziken, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's. ) De enige uitzondering hierop zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (met mate).
Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad. Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn.
Welke groenten mogen konijnen? Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten.Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden.
Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen konijnen problemen krijgen met hun darmstelsel. De darmen bewegen onvoldoende en het konijn kan last krijgen van voer- of gasophopingen.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Paprika kan je zonder zorgen aan je konijn geven.Zowel de rode, groene en de gele zijn goed voor je konijn. Let er wel bij op dat je de pitjes en het takje eruit haalt, dit is wel slecht voor het konijn! Net als veel andere soorten groentes heeft paprika geen nadelig effect op je konijn.
Hooi mag u onbeperkt geven. Een tweede (essentieel) element van de dagelijkse voeding is groenvoer. Enkele groenten waar konijnen dol op zijn, zijn: broccoli, selder, witloof, andijvie en peterselie. Paardebloem is een absolute topper!
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen.
Als je konijn niet eet is dat eigenlijk altijd een spoedgeval voor de dierenarts. Een konijn kan geen dag zonder eten.
Wij raden u aan om minimaal 1x per week het konijnenhok schoon te maken. Dit kunt u prima doen met wat water. Als de konijnen hun behoeften overal in het hok doen, kan het nodig zijn om het hok twee keer per week te verschonen. Dit geldt ook wanneer u meerdere konijnen heeft, want dit betekent meer uitwerpselen.
Goede voeding is erg belangrijk voor konijnen en heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. In principe kan een konijn overleven op alleen hooi.
Voorbeelden van planten uit de nachtschade familie zijn aardappelen, aubergines, tomaten en paprika's (tomaten en paprika's zijn wel goed voor je knager, maar zorg er voor dat ze de plant niet eten). Wanneer je konijn of knaagdier (de plant van) een van deze groenten eet, krijgt hij ernstige symptomen.
Fruit is ook een lekker tussendoortje voor een konijn, maar fruit heeft een hoog suikergehalte wat de darmen van streek kan maken. Beperk dit daarom tot kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld maximaal 1/4e appel/peer per dag of een paar aardbeien of stukjes banaan, enzovoort.
Spinazie is rijk aan vitamines en mineralen en bevat hieronder veel vitamine C. Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's en gerbils. Hamsters, muizen, ratjes en schildpadden mogen in kleine hoeveelheden spinaziebladeren eten.
Overigens kun je konijnen niet alle groenten geven. Kolen kunnen bijvoorbeeld voor gasvorming zorgen en dat is bijzonder onprettig voor je konijnen. Geef ze liever een stukje wortel, wortelloof, andijvie of witlof.
Richtlijnen voor de voeding: Onbeperkt hooi of vers gras. Onbeperkt groene groentes, zoals broccoli, bloemkoolbladeren, wortelloof, lof, andijvie, paardebloem, alleen geen koolsoorten. Koolsoorten kunnen leiden tot gasvorming in de buik en dit kan weer tot problemen zoals niet willen eten leiden.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek.
Aan deze toestand moet snel iets gedaan worden want anders zal het dier snel erg ziek worden en sterven. Het spijsverteringsstelsel van een konijn kan maximaal 24 uur zonder voedsel.
Voeding. Een konijn is een herbivoor (planteneter) en heeft daardoor een maag- darmkanaal wat de hele dag vezels nodig heeft. De vezels zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Geef uw konijn daarom elke dag onbeperkt vers hooi.
Kwispelen: dit doen konijnen bij opwinding, bijvoorbeeld als ze honger hebben en (bijna) voeding krijgen. Ze kunnen dit ook doen uit irritatie/frustratie. Op de achterpoten staan: wanneer konijnen dit doen, zijn ze alert en nieuwsgierig en kunnen ze goed bedelen voor lekkere konijnensnacks.
Konijnen hebben de gehele dag vers drinkwater nodig in het konijnenhok. Een schone drinkfles of drinkbak gevuld met fris en schoon drinkwater is dan ook een must. In de meeste gevallen drinkt een konijn ongeveer 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht.
Veilig groenvoer zijn andijvie, broccoli, wortelloof, bloemkool (blad en stronk), selderijblad, witlof, roodlof, basilicum, munt, koriander, salie, kamille, dragon, dille , paksoi, rucola, weegbree, geplukt gras, paardenbloemblad, zuring en kleefkruid.