Voor zover bekend bestaat die mogelijkheid niet. Aan de andere kant is er ook nog nooit een natuurkundig principe ontdekt dat tijdreizen per definitie 'verbiedt'. Sommige theoretici blijven dan ook hoopvol gestemd dat er ooit een mogelijkheid gevonden zal worden om het verleden of de toekomst te bezoeken.
Want terug in de tijd reizen is onmogelijk. Daarvoor zou je namelijk sneller moeten vliegen dan het licht. En dat kan niet. Daarom hebben we ook nog nooit bezoek uit de toekomst gehad.
“Elke vorm van tijdreizen naar het verleden, middels wormgaten of andere methodes, is waarschijnlijk onmogelijk, omdat anders paradoxen ontstaan. Dus helaas lijkt het erop dat tijdreizen naar het verleden nooit gaat gebeuren.”
Sneller reizen dan een lichtstraal is dus niet mogelijk.
De klok van een gps-satelliet zal 7 miljoenste seconde per dag langzamer gaan lopen door zijn hoge snelheid. Maar omdat een gps-satelliet ruim 20000 kilometer boven de aarde vliegt en dus minder zwaartekracht voelt, zal zijn klok 46 miljoenste seconde per dag sneller lopen dan toen hij nog op aarde stond.
Om deze droom te realiseren moet je een best astronomisch bedrag ophoesten van zo'n 250.000 dollar, omgerekend een slordige 212.000 euro, landing in West-Texas inclusief. Wat heb je gestudeerd?
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer!
In de aardatmosfeer is de lichtsnelheid 299.702.547 m/s. Dat betekent dat het licht er 33,4 miljardste seconden over doet om de muur te bereiken. Je bent dus 33,4 nanoseconden sneller dan je schaduw.
Volgens de relativiteitstheorie van Albert Einstein kan niets zich sneller voortbewegen dan het licht: zijn beroemde E=mc2 vergelijking. Die staat voor energie is gelijk aan de massa maal de lichtsnelheid in het kwadraat.
De zon staat op ongeveer 150 miljoen kilometer van de aarde. Het zonlicht doet er dus 150.000.000 / 300.000 = 500 seconden over om ons te bereiken, dat is 8 minuten en 20 seconden. Wij zien de zon dus zoals ie er iets meer dan 8 minuten geleden uitzag.
Een wormgat is een soort kosmische shortcut. Als een worm van de ene kant van een appel naar de andere kant wil, kan hij eromheen kruipen.Maar hij kan zich ook een weg door de appel heen knagen.Zo creëert hij een afsnijroute – vandaar de term wormgat.
In het kort komt het erop neer dat de wachttijd vanaf een willekeurig tijdstip tot bijvoorbeeld het passeren van een auto, gemiddeld even lang is als de gemiddelde tijd tussen twee opeenvolgende auto's, terwijl men op het eerste gezicht maar de helft daarvan zou verwachten.
Nog een voorbeeld: de stam van reizen is reiz; de ik-vorm wordt ik reis (ook de z kan niet aan het einde van een lettergreep in een Nederlands woord voorkomen).
Het uur is een eenheid van tijd en wordt gedefinieerd als de tijd van 3600 seconden of 60 minuten van 60 seconden. Een etmaal duurt 24 uur, een week 168 uur, een kwartaal gemiddeld ongeveer 2191,5 uur, maar precies 2191.4555424 uur en een jaar bevat precies 8765.8221696 uur en dit is afgerond 8766 uur.
De Aarde draait om zijn eigen as, en daarom zien we de sterren langs de hemel gaan. De Aarde draait van rechts naar links, en de Zon komt daarom op in het oosten en gaat onder in het westen. De Aarde draait in 24 uur om zijn eigen as, en daarom hebben we een 24 uurs tijd verdeling.
Licht is het snelste wat er bestaat, maar zelfs de lichtsnelheid is begrensd, op ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Een lichtstraal die van de ene kant van de Melkweg naar de andere reist, doet daar al zo'n honderdduizend jaar over.
De afstanden zijn daar zo inmens groot dat ook het licht onderweg is voordat het zijn doel bereikt. Licht reist met een ongelofelijke snelheid: 1 miljard kilometer per uur. Dat is 300.000 kilometer in 1 seconde.
Ook in de schaduw kun je verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Niet alle parasols zijn gemaakt van uv-werend materiaal. Smeer je kind dus ook in de schaduw goed in met zonnebrandcrèmes.
Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan.Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit. Gebruik dus zonnebrand van minimaal factor 30, dat je dertig minuten voordat je in de zon gaat moet opsmeren. Herhaal dit elke twee uur, of vlak na het zwemmen of sporten.
Dat u kunt verbranden in de schaduw, heeft te maken met weerkaatsing van de UV-straling. Op die manier kan de zon u met een omweg toch bereiken, ook als u beschut zit. En zo kunt u alsnog bruin worden, maar dus ook verbranden.
Na ongeveer 15 seconden is de voorraad zuurstof in je lichaam geconsumeerd; het zuurstofloos bloed vloeit naar de hersenen en je verliest het bewustzijn. En de dood volgt na een paar minuten. In deze korte tijdspanne heb je kans om iemand levend uit de situatie te redden.
Van arts naar astronaut
Zijn tweede missie was op dat moment de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: elf dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens de PromISSe missie in 2011/2012.
De lucht binnen de dampkring is anders en 'dikker' dan in de ruimte. Zodra de raket dichter bij aarde komt 'botst' hij het ware tegen die andere lucht en gaat langzamer.Uit zijn punt komen drie grote parachutes die het luchtschip nog meer afremmen. Zo kan de raket rustig in de zee landen.