Paarden zijn erg gevoelig voor goudenregen. Slechts 0,5 gram zaden per kg kunnen dodelijk zijn voor een paard.
De goudenregen is een zeer giftige plant. De vruchten van goudenregen lijken een beetje op eetbare boontjes. Kinderen verzamelen ze soms om te spelen en lopen zo gevaar op cytisinevergiftiging. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van nicotine.
Het hele plantje voor paarden fijn gesneden en niet de Goudsbloem met grove knoppen of enkel de blaadjes. Een bekend kruidensoort voor paarden die zorgt voor een gezonde maag- darm functie en voor een gezonde darmpassage.
Paarden en jacobskruiskruid
Eén van de bekendste giftige planten voor paarden is jacobskruiskruid. Deze plant groeit voornamelijk van juni tot oktober zeer goed op een kleiachtige bodem die is verrijkt met stikstof. Jacobskruiskruid verliest na het drogen zijn giftigheid niet!
Zowel de gouden als de blauwe regen zijn erg giftig voor paarden. Wel is het zo, dat deze bloemen meestal in tuinen en langs huizen groeien, waardoor de kans klein is dat paarden er van eten. Dat is maar beter ook, want van het eten krijgen paarden diarree, koliek, ademstilstand en verlamming.
Laurierkers en cotoneaster
Voor paarden is dagelijks 500 g laurierkersblad giftig. Symptomen zijn speekselen, ademnood, oplopen, felrode slijmvliezen en stuipen.
Paarden en koeien eten riet als het nog groen is. Zodra het riet in het volwassenheidsstadium (bruine stengels) komt, dan wordt het taai en onverteerbaar. En dan zullen paarden en koeien dit ook minder snel eten. De rietbladeren kunnen scherp zijn, maar voor de meeste paarden is dit geen probleem en eten het graag.
De goudenregen is een zeer giftige plant. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen. Overvloedig braken is één van de eerste symptomen van vergiftiging. Symptomen: meestal blijven de symptomen beperkt tot speekselvloed, buikpijn, een lage bloeddruk en een versnelling of vertraging van de hartslag.
Behalve de eerste 3 jaar, dan groeien ze snel, wel afhankelijk van de grondsoort en groeiplaats. Daarna is de groei er uit, zeker als de boom al gaat bloeien en zaden geven. Is de boom bij het planten 1.5. m, dan kan het gemakkelijk nog wel nog wel 10 tot 15 jaar duren, voordat hij 3 m is geworden.
Denk aan de esdoorn, beuk of eik. Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven. Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten. Zoek voordat je takken voert aan je paard altijd uit of het gaat om een plant of boom die giftig is voor paarden.
Rabarber is rijk aan oxaalzuur, wat hypocalcemie kan veroorzaken. Symptomen treden enkel op na het eten van zeer grote hoeveelheden.
Peterselie en de gezondheid van paarden
Problemen aan het verteringsstelsel komen helaas veel voor paarden. Orale toediening van peterselie is effectief in het verminderen van stress-geïnduceerde maagschade door het ondersteunen van de cellulair antioxidant defensiesysteem (Akıncı et al., 2017).
Eikels en eikenbladeren kunnen giftig zijn voor paarden. Vooral groene eikels en jonge bladeren vormen een risico. Zij bevatten tannines die schade kunnen veroorzaken aan de darmwand en aan de nieren. Het occasioneel opeten van enkele eikels of bladeren is geen reden tot ongerustheid.
via de stengel of het blad met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking komt, kan zware brandwonden oplopen. Niet enkel mensen, maar ook paarden kunnen er huidirritatie, blaren of zelfs brandwonden aan overhouden.
Coniferen groeien overal, in bossen, tuinen, langs weides en als hagen. Vooral de naalden en de takken van de conifeer zijn gevaarlijk voor paarden. Het eten hiervan kan resulteren in benauwdheid, abortus, diarree, hartstilstand, bloedingen, niet- en blaasaandoeningen en nierbeschadiging.
Een kleine note: voer niet onbeperkt bamboe aan je paard, er is een gezonde dosering maar heel grote hoeveelheden kunnen gevaarlijk zijn. Let ook op: er is een plant die 'Hemelse bamboe' heet: dit is geen echte bamboesoort en giftig. De bamboesoort Phyllostachys is ook voor mensen eetbaar!
In Nederland komen verschillende esdoornsoorten voor, maar volgens het laatste onderzoek bevat naast de Vederesdoorn (Acer negundo) alleen de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.) hypoglycine A en is daarmee giftig voor paarden.