Providers verzenden de zenders in extra pakketten (zoals ESPN, voorheen Fox Sports) vaak versleuteld. Om deze zenders te ontsleutelen heb je een zogenaamde CI+ module met smartcard nodig. De smartcard bevat informatie over je abonnement. Hij ontsleutelt alleen de zenders die bij jouw (extra) pakketten horen.
Bij sommige tv-providers kun je tv-kijken zonder kastje met een CI-module. Deze smartcard is een insteekkaart die je in je smart-tv plaatst. De CI-module vervangt dan de tv-ontvanger. Wel moet de coaxkabel nog altijd zijn aangesloten op de televisie.
Met een CI+ module kijk je digitale tv van je provider, zonder dat je daar een losse decoder voor nodig hebt. Dit is handig wanneer je ruimte wilt besparen bij je televisie. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een televisie om digitale tv op te kijken met een CI+ module.
Voor € 2,- extra p.m. ontvang je van ons een CI+ Module. Dit is een digitale insteekkaart die rechtstreeks in je televisie gaat. Super eenvoudig. Met een CI+ Module kijk je digitaal en in HD-kwaliteit, zónder een losse mediabox naast je TV.
Om digitaal te kijken zonder smartcard heb je een televisie nodig met ingebouwde digitale tuner (DVB-C). De meeste tv's vanaf 2010 hebben standaard zo'n tuner. Controleer de handleiding van je tv als je wilt weten of jouw tv geschikt is voor digitale tv zonder smartcard.
Met een digitaal TV abonnement kunt meer zenders zien en in HD bekijken. Zonder mediabox of CI module ziet u alleen NPO 1, 2 en 3 en Ziggo Sport (kanaal 14) in HD.
Kabeltelevisie kijken is ook mogelijk zonder extra kastje. Je sluit dan de coax kabel rechtstreeks aan op je televisie en gebruikt een smartcard van je provider. Deze schuif je in een CI+ module, die in je televisie past. Hiervoor heeft je televisie een ingebouwde DVB-C tuner en een CI+ aansluiting nodig.
De CI+ module is in principe alleen een decoder, voor veel functies is een mediabox nodig. In oud Ziggo gebied zijn interactieve functies wel mogelijk.
Ziggo heeft nieuwe abonnementen die de goedkoopste opties vormen: Ziggo Basic en Ziggo Voordeelpakket. Beide kosten rond veertig euro per maand en de kabelaar promoot ze niet. Ze zijn enkel bedoeld 'voor bepaalde groepen', aldus de provider.
Als je geen losse decoder bij je tv wilt, is een CI+ module een goede oplossing om ruimte te besparen. Je hebt dan maar één kabel nodig naar je tv om de zenders te bekijken: de coax kabel. Daarmee ontvangt je televisie het signaal om digitale tv af te spelen. De meest gebruikte provider voor CI+ modules is Ziggo.
Je CI+ module koop je aan voor 69€ maar kan je eventueel doorverkopen.
Om de CI+ module te gebruiken moet je tv de juiste digitale tuner hebben. Vrijwel alle recente platte tv's hebben een tuner die geschikt is voor kabeltelevisie (DVB-C) en Digitenne (DVB-T/T2).
Tv kijken via wifi of mobiel internet
Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken. Ook hebben sommige tv-aanbieders een speciale tv-app.
Voor digitale beeldkwaliteit gebruik je een HDMI-kabel. Alle moderne televisies hebben meerdere HDMI-aansluitingen, die ook geschikt zijn om hd-televisie door te geven. Heb je nog een oudere televisie met alleen een SCART-aansluiting, dan kun je bij sommige decoders ook een SCART-kabel gebruiken.
Ga naar de zenderinstellingen van je televisie. Deze vind je in het instellingenmenu. Kies voor 'Automatisch afstemmen' of 'Automatisch instellen'. Kies vervolgens de optie Kabel, zodat de televisie zelf zoekt naar een signaal voor digitale kabeltelevisie.
Waarom verhoogt Ziggo de prijzen? Ziggo krijgt dit jaar te maken met veel hogere kosten, zoals het duurder worden van netwerkapparatuur en een enorme prijsstijging op het energieverbruik van ons netwerk. Daarom wijzigen de tarieven van onze Ziggo-pakketten ook.
Testoordeel KPN vs Ziggo. In onze providermonitor met resultaten van het tweede kwartaal van 2022 behalen beide providers behoorlijk goede scores. KPN Glasvezel scoort prima met een 8,0 en KPN DSL behaalt een 7,9. Kabelaar Ziggo zit daar net onder met een 7,7 als eindoordeel.
Eenmalige kosten. Als je diensten bestelt waarbij je een (ander) modem, mediabox en/of een CI+ Module ontvangt, betaal je eenmalig activatiekosten.
Gebruiksgemak. De Humax iRHD-5500c werkt vrij gemakkelijk. De afstandsbediening heeft grote toetsen en je kunt er makkelijk mee zappen, het volume aanpassen of teletekst bedienen. In vergelijking met analoog zappen, zal het zappen via de digitale tv-ontvanger wel wat langzamer gaan.
In combinatie met een smartcard is het volgens de kabelaar voortaan mogelijk om 75 digitale zenders te bekijken op een geschikt toestel, waardoor een losse settopbox niet langer nodig is. De CI+-module krijgt een prijs van 69 euro.
Je leest het goed: met een CI+ module heb je geen losse ontvanger of kabels nodig.
Is je televisie ouder dan 11 jaar, dan zul je een Digicorder of Digibox nodig hebben om nog televisie te kunnen kijken. Een andere optie is een nieuwe televisie kopen. Je kan eventueel ook kiezen om televisie te kijken met een kaartje, de zogenaamde CI+ module.
Zoek op welke "tuners" of "Ontvangstsystemen" er geïntegreerd zijn in het toestel. Vind je een vermelding "DVB-C", soms gevolg door "MPEG4-AVC [H. 264]", dan zit je goed. Maar opgelet: verwar die DVB-C-tuner niet met DVB-T- of DVB-T2-tuners die mogelijk ook in je tv-toestel zitten.
Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.