Een vulautomaat is eigenlijk een simpel systeem die werkt op verschillende maten regenpijpen en komen in verschillende soorten en maten. Het is dus eigenlijk het tussenstuk regenpijp voor regenton. Zo zijn er vulsystemen om tussen de regenpijp te plaatsen of systemen waar je alleen een gat hoeft te boren.
Zit de regenton vol? Dan kunt u met een overloop set het overtollige water afvoeren in uw tuin. In de meeste gevallen is de regenpijp rechtstreeks aangesloten op de ton en is er geen overstort naar het riool. Combineren met een vulautomaat die afgesloten kan worden (zomer / winter stand) is ook mogelijk.
Omschrijving Regentonautomaat
Als de regenton helemaal is gevuld, loopt het overtollige regenwater via de regenpijp door naar de riolering. Met de regentonautomaat verzamelt u eenvoudig en effectief het regenwater in een regenton, zonder dat de regenton kan overlopen.
Om met de eerste vraag te beginnen: daarvoor zijn overloopsets en vulautomaten te koop. Een overloopset zal het water bij een volle ton naar een gewenste plek afvoeren, bijvoorbeeld naar een plantenborder. Een vulautomaat zorgt ervoor dat het overtollige water alsnog via de regenpijp in het riool terechtkomt.
Wanneer er water in de regenton zit, zal het zich gaan uitzetten wanneer het gaat vriezen.Dit zorgt voor scheurtjes in je regenton en wat is een regenton als deze lek is. Om te voorkomen dat dit gaat gebeuren moet je hem dus leeg laten lopen.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Het is daarbij noodzakelijk dat de regenton waterpas staat. Als de vulbuis te hoog is geïnstalleerd of als de regenton niet waterpas staat, dan kan het water niet weglopen en loopt de plantenbak vol. Aan de achterkant van de regenton net onder de deksel vind je een klein gaatje met daarbij het tekentje van een boor.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm.Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Wanneer u een regenton heeft gekocht met harde stevige wanden, dan is deze in principe bestand tot een vrieskou van -15 graden. Het is niet nodig om de regenton leeg te laten lopen, wel kunt u het beste de regentonkraan even inpakken.
De meeste regentonnen die op de markt verkrijgbaar zijn worden gefabriceerd van kunststof. Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Per jaar besproeien we onze tuin met gemiddeld 1.100 liter drinkwater. Met een regenton zou je dus deze hoeveelheid aan drinkwater kunnen besparen. Bij waternet kost drinkwater 0,87 euro per m3. Dus met een regenton bespaar je afgerond 1 euro per jaar aan drinkwater.
Heeft u geen regenpijp? Geen probleem, door de trechterwerking vangt de 210 liter regenton ook rechtstreeks regenwater op. Vang dus regenwater direct op d.m.v. de multifunctionele deksel of sluit deze aan op uw hemelwater afvoer.
Met een regenton bespaar je tot wel 7000 liter water per jaar – er valt jaarlijks heel veel regenwater en dat vang je zo makkelijk op. Je kunt met een regenton regenwater opvangen voor je planten bijvoorbeeld. Of je wast er je auto gratis mee.
Het is altijd aan te raden om een deksel er op te houden. Dit voorkomt dat muggen eitjes in het water gaan leggen en dat bladeren van buitenaf in de ton kunnen waaien.
Je kunt een regenton het beste neerzetten op een plaats waar het regenwater makkelijk is op te vangen. De meest voor de hand liggende plaatsen zijn bij daken van bijvoorbeeld je huis, schuur, garage of veranda.
Om de ton weer waterdicht te krijgen gooit u de tuinslang in de ton en laat deze heel zacht stromen zodat het hout de tijd heeft om uit te zetten. Gooi eventueel iets zaagsel in de ton dat in de naden gaat zitten.
Zorg dat er altijd water in de regenton staat om uitdroging te voorkomen. In de winter bij strenge vorst het regenwater uit de regenton laten lopen om kapotvriezen te voorkomen. Als onderhoud kun je een maal per jaar de regenton reinigen met een harde borstel om afvalresten te verwijderen.
Een regenton van 200 liter kan dus in 1 regenbui volledig gevuld worden. Zorg er daarom voor dat je een vulautomaat gebruikt. Een andere oplossing is het maken van een zogenaamde overloop waardoor het teveel aan regenwater uit de regenton kan stromen.
Deze eenheid gebruiken ze ook in weerberichten. In Nederland valt in totaal elk jaar ongeveer 800 millimeter regen. Dat is dus 800 liter per vierkante meter per jaar.
Door je regenpijp af te koppelen, zorg je ervoor dat (een deel van) het regenwater in je tuin of in infiltratiekratten onder de grond wordt opgevangen. Het afkoppelen van je regenpijp kan heel simpel, door de regenpijp laag bij de grond door te zagen en het water via een steen weg te leiden.
Goudvissen horen niet in een regenton, ze kunnen dat elk wel over 50liter water beschikken, maar een regenton kan je vergelijken met een goudviskom, alleen een beetje groter. Komt dan ook nog bij dat deze vissen horizontaal zwemmen en niet vertikaal, een regenton is hoog en smal.
Boor een gat bovenaan in de regenton en draai daar meegeleverde koppelstuk in. De aansluiting op de regenpijp moet iets hoger in de regenpijp zitten dan die op de regenton. De regenton wordt automatisch gevuld zolang deze niet vol is. Bij een volle ton loopt het water vanzelf verder in de regenpijp.
Trekt dat geen muggen aan? Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton.