Neem een scherp en stevig mes en steek deze aan de bovenkant in de schelp. Zorg dat het mes tegen de bovenkant (de platte kant dus) van de schelp steekt. Snijd de spier los door met je mes langs de hele rand te gaan en als het goed is gaat de schelp nu als vanzelf open. Breek de platte kant af en leg deze weg.
Gebruik een scherp mes om de coquilles te openen. Snij het nootje los, pal tegen de vlakke kant van de schelp. Schep de inhoud van de schelp los met een lepel, en verwijder de ingewanden van de zeevrucht omheen het bleke nootje.
De spier van de coquille is het lekkerste gedeelte. Ook zit er nog een oranje zakje in de schelp. Dit is het kuit van de schelp (het koraal). Deze kun je eventueel gebruiken om een vissaus op smaak te brengen.
Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je zo
Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze taai en rubberachtig. Het oranje koraal mag je gerust bakken en opeten, maar is bovenal een heerlijke smaakmaker in vissauzen.
Hou de sint-jakobsnoot vast met de duim en verwijder het slijm en onzuiverheden. Lepel nu de noot uit de schelp en verwijder de sluitspier. Leg de sint-jacobsnoot in ijskoud water om de rest van de onzuiverheden weg te halen.
Neem een scherp en stevig mes en steek deze aan de bovenkant in de schelp. Zorg dat het mes tegen de bovenkant (de platte kant dus) van de schelp steekt. Snijd de spier los door met je mes langs de hele rand te gaan en als het goed is gaat de schelp nu als vanzelf open. Breek de platte kant af en leg deze weg.
U kunt ze op alle manieren bereiden; bakken, grillen, stoven. Goede verse coquilles zijn zelfs rauw te eten. De vangstmethode is sterk bepalend voor de kwaliteit. Gesleepte coquilles zijn met een sleepnet van de bodem geschraapt.
Zijn coquilles gezond? Coquilles bevatten weinig calorieën en verzadigd vet en vormen een goede bron van de voedingsstoffen vitamine B2, B12, omega-3 vetten, en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Vitamine B2 en B12 spelen een rol bij onder andere de energiehuishouding en het verminderen van vermoeidheid.
Met drie coquilles per persoon heb je een perfecte basis voor een heerlijk voorgerecht. Sint-jakobsvruchten vind je reeds gekuist in de supermarkt, of kan je in zijn geheel bestellen bij de visboer. Je kan aan hem vragen om ze te kuisen, of het zelf doen.
Bij het bewaren van uw gekochte bevroren zeeschelpen (of verse coquilles) bewaar ze in de koelkast als u van plan bent te koken en eet ze binnen 2 dagen op. Wikkel de sint-jakobsschelpen anders stevig in plastic folie, aluminiumfolie of vochtbestendig diepvriespapier voor langere opslag.
Het seizoen duurt van 1 oktober tot 15 mei. De visserij, en ook de periode waarin gevist mag worden, is aan strenge regels gebonden. Het is verboden om schelpen van minder dan 11 cm op te vissen.
De Sint Jacobsschelp dankt haar naam aan de heilige Sint Jacobus. Deze Sint Jacobus, ook wel bekend als Jacobus de Meerdere, is een discipel en apostel van Jezus Christus.
Ze zijn gemiddeld 10 tot 12cm groot en kunnen zelfs 17cm groot worden. In de verwerkende bedrijven worden deze schelpen opengemaakt, waarna het vlees er samen met de koraal wordt uitgehaald.
Eén zak heeft een inhoud van 6 coquilles, wat komt op een gewicht van (circa) 250 gram. De coquilles zijn afkomstig uit Amerika. Het voordeel van de coquilles is dat deze vis een zeer zachte maar toch stevige structuur heeft, waardoor het bereiden eenvoudig is.
Verse coquilles zonder schelp of koraal, vers geïmporteerd uit Canada (ong. 25-30 gram per stuk).
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
De coquilles de St-Jacques worden ook wel grote kamschelp in het Nederlands genoemd. Internationaal noemt men dit schelpdier Scallop.
Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal.
Zo ontdooit de vis te snel en dit tast de smaak en textuur aan van de vis.
Het fel oranje stukje van de St. Jacobsschelp (Coquille) is het voortplantingsorgaan. Het wordt Koraal genoemd, of Corail, of gewoon Kuit.
Het souvenier van de pelgrim
De bedevaartgangers kochten de Jacobsschelpen in Santiago en namen deze als souvenir mee naar huis. De schelpen, afkomstig van een tweekleppig schelpdier (Pecten maximus L) lagen op de stranden van de Gallicische Atlantische kust. Handelaren verkochten ze aan de pelgrims.
Als er weinig kalk in het water zit, dan is de schelp dun. In de winter groeit de schelp minder dan in de zomer. En daardoor ontstaan er smalle en brede groeibanden. Hieraan kun je zien hoe oud de schelp is.