Banken van grind of zand die midden in de rivier liggen vormen een prima plek om bij te forelvissen. Je herkent ze doordat er stroken grind of zand net boven water steken, of je ziet ze duidelijk als ondiepe plekken net onder water liggen.
Vanaf april, zowat het officiële begin van het vijverforel seizoen is het water meestal warm genoeg en gaat de forel actief jagen in zowat alle waterlagen, ook in het oppervlak. In de zomer wordt het oppervlakte water steeds warmer en als het te warm wordt gaat de forel op zoek naar koeler en zuurstofrijker water.
De Ourthe herbergt diverse wildwatervissen. Het is een paradijs voor ware vissers. Baars, forel en vooral barbeel is massaal te vangen in deze prachtige rivier. Aangezien onze chalets zich op slechts 25m van de Ourthe bevinden is Domein Moulin de Hotton de ideale uitvalsbasis voor fanatieke vissers.
Overtreding van de Visserijwet en/of verenigingsvergunning maakt de vispas ongeldig.” Veel vissers beseffen dit niet, maar dat betekent dus dat je in zo'n geval een bekeuring krijgt voor het vissen zonder vispas (€ 150,-), je schriftelijke toestemming vervalt namelijk.
In de Ourthe zitten verschillende soorten forellen, snoek, barbeel, en meerval. Na enkele aanpassingen; zoals het installeren van vistrappen en het wegnemen van obstakels zijn er sinds kort ook weer enkele zalmen in de Ourthe gesignaleerd.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Techniek forelvissen
Stel je dobber op ongeveer een meter diepte af en werp in. De forel is een vrij zwemmende vis, dus deze kan zich overal in de vijver bevinden. Belangrijk is dus dat je verschillende dieptes en plekken probeert tot je de vis gevonden hebt.
Zoals bij elke visserij is de haak het belangrijkste onderdeel van je montage. Bij het forelvissen moet je denken aan forelhaken met een grote tussen maat 4 en 12. Vaak wordt gedacht dat het vissen met een zo klein mogelijke haak het meest effectief is.
Vissen in de Belgische Ardennen
Zoals de Amblève, Eau rouge, Warche en Rechterberg. Het hele parcours baadt uiteraard in rust en stilte. Dat maakt het natuurlijk ideaal om te vissen. Je kan heerlijk vissen op forel die maar wat graag vertoeven in de kleine en grotere rivieren van de Ardennen.
Forel wordt gewoonlijk gevonden in koele, heldere stromen en meren, en is via natuurlijke weg verspreid over Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Verschillende soorten zijn in de 19e eeuw in Australië en Nieuw-Zeeland ingevoerd door visliefhebbers.
In de Ardennen is het goed vissen. De vele rivieren en meertjes zitten vol met vis, van voorntjes tot grote karpers. Net als in Nederland is het vissen in de Ardennen aan bepaalde regels gebonden. Zo bent u verplicht om een visvergunning te kopen, een zogeheten visverlof.
Wie in zijn vrije tijd wil vissen, moet in het bezit zijn van een vergunning: een 'visverlof'. Dit visverlof is verplicht voor iedereen die recreatief vist op de openbare binnenwateren van het Vlaamse Gewest.
Met een Vlaams visverlof heeft iedereen het recht om te vissen in de waterwegen (bevaarbare waterlopen) waarvan het onderhoud ten laste is van het Vlaamse Gewest. Een bijkomende toelating is nodig voor het vissen in: • De onbevaarbare wateren waar het visrecht aan de eigenaar van de oever behoort.
Bodemvissen in een rivier of "stalken" wordt ook wel au toc vissen genoemd. Je speurt oevers en hindernissen (stenen, takken, ...) af terwijl je je vislijn vasthoudt. Laat je lijn met de stroom meedrijven om mooie forellen te kunnen vangen.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Je gooit de montage in over de plaats waar je vermoed dat de forellen zich ophouden. Vlak voor het aas het water raakt rem je de lijn af met de vinger. De lijn raakt zo niet in de war. Laat de montage vervolgens met een strakke lijn afzakken omdat je juist vaak beet krijgt tijdens het afzakken.
Op forel vissen doe je niet met een te harde hengel. Een forelhengel met een zachte top en actie (parabolische actie) zorgt ervoor dat de aanbeet van een forel meteen merkbaar is en de forel niet meteen weerstand voelt. De top moet dus niet te stug zijn, omdat de forel anders meteen het haak aas / Powerbait los laat.
Tijdens het actief vissen of slepend vissen met een foreldobber, gooi je het aas meerdere malen achter elkaar in en haal je het daarna langzaam binnen. De beweging van het aas in het water lokt de forel uit tot aanbeet. Het is tijdens actief forelvissen wel belangrijk om in beweging te blijven.
Pluggen als forel kunstaas
Het beste zijn kleine plugjes die een felle zwemactie hebben. Omdat de kunstaas plugjes klein moeten zijn vallen tweedelige plugjes eigenlijk af. Eendelige plugjes zijn dus een goede keuze. Afhankelijk van het water waar je in vist kan je ondiep of diep lopende plugjes gebruiken.
De Lhomme, als belangrijkste zijrivier, mondt uit in de Lesse te Éprave. In de zomer kan je overdag wel vrij veel last hebben van de kano vaarders die soms massaal aanwezig zijn. De barbeel, de rivierbaars, de snoek, vlagzalm, kopvoorn, de regenboogforel, de rivierkreeft…
In Nederland mag je het hele jaar door vissen. Maar je mag niet het hele jaar door met alle soorten aas vissen. Je mag ook niet het hele jaar door op alle vissoorten vissen. En als je ze toch vangt, moet je ze meteen weer terug zetten.
Gewapend met slechts een waadpak, één hengel en een kleine rugzak ben je heel mobiel. En worden wateren, klein en groot, bereikbaar die anders (met boot) onbereikbaar zijn. Wadend vissen biedt veel voordelen. Omdat je mobiel bent kun je op één dag meerdere plasjes of plassen afvissen.