Marrakech wordt wel de rode stad genoemd, vanwege de overwegend rode kleur van de lemen muren en huizen.
Criminaliteit komt voor in heel Marokko. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. In toeristische gebieden zoals in de stad Marrakesh zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer werden van overvallen en diefstal.
Kledingadvies voor vrouwen die reizen naar Marokko
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd.
In 1956 werd Marokko uiteindelijk onafhankelijk van Spanje en Frankrijk. Op dit moment werd Mohammed V koning. Enkele jaren later werd Rabat de hoofdstad van Marokko. Marrakech veranderde toen in de provinciehoofdstad.
De omgeving van Marrakesh is bijzonder, magisch maar ook ruw, een gevarieerde stad met bijzondere plekjes. We (4 meiden) hebben enorm veel geshopt, daar is Marrakesh dé perfecte plaats voor. Het weer is heerlijk, de mensen zijn vriendelijk en het is een hele voordelige bestelling.
Is Marrakesh een dure stad? De prijzen van basisproducten in Marrakesh zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.96 keer minder betalen om te winkelen in Marrakesh dan in Nederland.
De rode koningsstad Marrakech – spreek uit Marraksjh – met zijn oude paleizen en sprookjesachtige sfeer is misschien wel de meest bijzondere stad van Marokko. Met een rijke historie. Het is één van de vier koningssteden, samen met Rabat, Fez en Meknes.
Stedentrip Marrakech – hoeveel dagen nodig? Plan je een trip naar Marrakech, dan raden we je aan om 4 à 5 volle dagen in de stad te kunnen doorbrengen. Er valt heel wat te beleven. Eenmaal je in Marrakech bent, kan je ook heel eenvoudig andere steden gaan bezoeken.
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko.
Eten bij lokale tentjes kost rond de 40 dirham en ontbijt is bij veel plekken te krijgen voor rond de 20 dirham. Water kost in Casablanca en Fes rond de 5 a 6 dirham en in Marrakech 10 dirham. Marokko is niet bijzonder goedkoop maar wie een beetje oplet kan met zo'n 30-40 euro per dag een heel eind komen.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech.
Marokko staat in het reisadvies van het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Zaken nog deels op oranje en deels op rood: dat betekent 'alleen noodzakelijke reizen' en 'niet reizen'.
Ze mogen hun eigen taal niet blijven gebruiken. Ook in de moskeeën moeten de imams Nederlands spreken. Marokkaanse meisjes mogen geen hoofddoek dragen (dat werkt de integratie tegen). Marokkaanse jongens mogen niet op straat rondhangen (geeft overlast).
Vooral de grensgebieden met Mauritanië, Algarije en de Westelijke Sahara brengen extra veiligheidsrisico's met zich mee. De grensgebieden liggen namelijk vaak midden in mijnenvelden en dat kan extra gevaren met zich meebrengen. Ook de route van Marokko naar Mauritanië, of andersom, is niet geheel zonder gevaar.
Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld. Ook kun je voor weinig geld overnachten.
Een riad is een oud Marokkaans herenhuis, vaak verstopt in de steegjes van de Medina. De huizen waren vroeger voor de rijkere burger. Ze zijn er vooral op gericht om te beschermen tegen het warme klimaat, en om de privacy te waarborgen. Het woord riad komt van het Arabische woord Ryad, wat tuin betekent.
In Marrakech vind je misschien wel de mooiste vakantieresorts van Marokko en dat terwijl deze resorts totaal geen stranden in de buurt hebben. De stad ligt namelijk ver van de Atlantische Oceaan. Het enige pure zand wat je in de nabij gelegen omgeving treft is de woestijn.
Marrakesh is één van de populairste bestemmingen van het land. De koningsstad staat bekend om de drukke soeks en de kronkelende straatjes in het middeleeuwse centrum. Verdwaal hier in het magische labyrint van steegjes en ontdek verborgen plekjes en geheime tuinen die onaangetast lijken door de moderne tijd.
In Marokko betaal je met de Marokkaanse dirham. Eenmaal aangekomen in Marrakech kun je euro's wisselen tegen dirhams of geld pinnen uit één van de geldautomaten. Let op dat je je pas tijdelijk hebt vrijgegeven voor pinnen buiten Europa.
Geen alcohol drinken
Marokko is een islamitisch land. Volgens hun geloofsovertuiging mogen moslims geen alcohol dronken. Er wordt daarom ook niet overal alcohol geschonken, al schenken de meeste restaurants en hotels waar veel toeristen komen wel alcohol.
Alle grote supermarkten en gespecialiseerde winkels verkopen verschillende soorten alcohol. Officieel mag na 19:00 geen alcohol verkocht worden, maar als toerist is het geen probleem om een biertje of fles wijn te bemachtigen na dit uur. De bars in Marokko hebben geen terras en zijn meestal afgesloten.