Hoeveel vloeibaar chloor je in jouw zwembad dient toe te voegen is moeilijk te bepalen, maar doseer zeker niet meer dan een halve liter per 50.000 liter (of 1 cl per 1000 l) toe. Indien meer zorgt dat niet voor een betere werking, het kan je installatie zelfs beschadigen.
Als je het totale volume van je zwembad weet, is het een berekenen van de hoeveelheid chloor een fluitje van een cent: hanteer slechts 0,013 gram chloor per 100 liter (aantal liter van je zwembad /100 * 0,013.)
Zwembad net gevuld? Als u net uw zwembad gevuld heeft, raden we u aan om direct een chloorshock toe te passen. Dit is een hoge startdosering van ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram (= 4,5 mg/l actief chloor) per 1.000 liter water. Dit is belangrijk om te zorgen dat het water direct goed gedesinfecteerd wordt.
Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 5000 liter water? Voeg dan ongeveer 1 à 2 chloortabletten van 20 gram aan het water toe. Laat altijd eerst de eerdere chloortabletten volledig oplossen voordat je nieuwe tabletten aan het zwembadwater toevoegt.
Maximaal doe je 200 gram chloor granulaat per emmer water. Voeg eerst het water in de emmer toe en daarna pas het chloor granulaat, niet andersom. Het beste breng je het chloor granulaat aan op de avond of later op de middag na het zwemmen bijvoorbeeld.
Vloeibare chloor is minder lang houdbaar dan chloortabletten. Je kan de vloeibare chloor zo'n 6 maanden bewaren in een afgesloten verpakking.
Ik heb net veel chloor in mijn zwembad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Als het chloorgehalte te laag wordt, is het zeer belangrijk om dit te corrigeren. Chloor werkt namelijk desinfecterend, waardoor algen en bacteriën vrij spel hebben als er niet genoeg chloor in het zwembad zit. U kunt een te lage chloorwaarde corrigeren door nieuw chloor toe te voegen.
Door de grote hoeveelheid chloor die in één keer aan het zwembad is toegevoegd is het verstandig minstens 6 uur te wachten voordat u het zwembad in gebruik neemt. Voeg de chloorshock bijvoorbeeld 's avonds toe zodat u de volgende dag direct kunt gaan zwemmen.
Hoeveel vloeibaar chloor je in jouw zwembad dient toe te voegen is moeilijk te bepalen, maar doseer zeker niet meer dan een halve liter per 50.000 liter (of 1 cl per 1000 l) toe. Indien meer zorgt dat niet voor een betere werking, het kan je installatie zelfs beschadigen.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
Los de aanbevolen hoeveelheid granulaat op in een 10 liter emmer lauw warm water voordat u het toevoegt aan het zwembad. Maximaal 250 gram granulaat per emmer water per keer. Voeg chloor toe aan het water, niet andersom. Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen.
Voor het juiste chloorniveau dient er per liter water 1 ml chloor in het zwembad te zitten.
Kunt u zwemmen in chloorwater? Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
De correcte concentratie vrij chloor voor gezond water zit tussen 0,5 – 3,0 ppm voor openluchtzwembaden, tussen 0,5 – 1,5 ppm voor binnenzwembaden en tussen 1 – 3 ppm voor spa's (parts per 1000/mille). Bij een hogere concentratie loop je risico op huidirritaties of rode ogen.
Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Chemische oplossing. Deze oplossing bestaat er uit om natriumthiosulfaat aan het zwembad toe te voegen. Dit zal de chloor in het bad afbreken, waardoor de hoeveelheid vrije chloor in het bad zal dalen. Een klein neveneffect van dit middel is dat de pH zal gaan dalen.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Wanneer het zwembadwater niet voldoende chloor bevat, heeft algvorming vrij spel en krijgt u groen water. Test daarom na een goede onweersbui uw zwembadwater. Bij onvoldoende chloor is een chloorshock-behandeling het meest effectief om algvorming te voorkomen.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.