Cijfer- en lettercombinaties zoals E27 en GU10 verwijzen naar de fitting en het formaat van de lamp. Je hebt dezelfde fitting nodig en je kunt het beste kiezen voor dezelfde vorm, die past zeker. Wil je toch een andere vorm of heb je geen oude lamp? Meet dan in de lamphouder hoeveel ruimte je hebt.
Zorg ervoor dat je ook functionele verlichting hebt, zoals een staan lamp, voor als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen. Kies in de woonkamer bij sfeerverlichting ledlampen van 300-500 Lumen en bij functionele verlichting ledlampen van 500-700 Lumen.
Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage.
Je wilt er met name een ontspannen en gezellige sfeer. Met een lichtkleur van van 2700 tot 3000 Kelvin zit je zeker goed. Omdat een woonkamer multifunctioneel is, is een instelbare kleurtemperatuur hier erg handig. Zo pas je het licht zelf aan voor alle verschillende activiteiten.
aan stroom door gaat en warmte vrij komt. Bij te sterke lampen zou de bedrading kunnen smelten en verders de fittingen en de lamp oververhit kunnen raken.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Plafondlampen en spots
Een plafondlamp of plafonnière zorgt voor basislicht en geeft veel licht. Daardoor kom je hem vooral tegen in de keuken, badkamer, werkkamer en als verlichting bij de trap. Naast plafondlampen zijn er ook plafondspots te koop.
Lumen is de lichtopbrengst
Hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller een lamp is. Een lamp die veel licht geeft, zal logischerwijs ook meer energie gebruiken dan een lamp die minder fel brandt. Een lamp met een hoge Lumen zal dus ook een hogere Watt hebben.
In het algemeen moet u voor een goede verlichting in de woonkamer op zo'n 500 à 700 lumen per vierkante meter rekenen.
Zo sterk moet het licht in de eethoek zijn
De hoeveelheid zichtbaar licht wordt uitgedrukt in lumen. Een lamp met 850 lumen zou voldoende moeten zijn boven de eettafel. Hoewel dit kan afhangen van de afstand tot de eettafel maar ook van de lampenkap.
We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000. Vooral voor werkplekken in de keuken adviseren we om een hoger aantal Lumen te gebruiken. Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is.
Kies een ledlamp die voldoende licht geeft (voldoende lumen) in vergelijking met de TL die je vervangt. Moderne TL-lampen hebben een T5-fitting (dunnere buis) en werken op hogere frequentie. Deze TL-lampen zijn zelfs zuiniger dan ledlampen, maar ook wat duurder in aanschaf.
Besparing door LED
LED-tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-tl-buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt.
Geel: ontspanning
De kleur geel stimuleert het zenuwstelsel welke zorgt voor ontspanning. Daarnaast zorgt geel voor een warme en knusse omgeving: iets waarbij men natuurlijk heerlijk in slaap valt.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.