Varkensbuik zonder zwoerd wordt ook wel buikspek zonder zwoerd of buikspek zonder vel genoemd. De engelse benaming is pork belly. Het is zoals de naam al doet vermoeden de buik van het varken, maar dan zonder het vel (zwoerd). Hierdoor kun je er super mooie soorten spek van maken.
De varkensbuik met zwoerd is zoals de naam al zegt, de buik van het varken. In de volksmond wordt het ook wel buikspek genoemd. Het zwoerd is de buitenste laag die aan de varkensbuik zit. Het is in feite de huid van het varken.
Het zwoerd is de buitenste harde laag die aan het spek van een varken vastzit. Het is in feite de huid. Na het broeien of afbranden en schoonkrabben van de buitenkant wordt spekzwoerd veel gebruikt om de bodem van cocottes, braad- en stoofpannen te bekleden. Het vet trekt in het gerecht.
De speklap wordt gesneden van de buik van het varken. We kunnen twee “soorten” speklappen snijden van deze buik. De speklap met zwoerd en de speklap zonder zwoerd. Deze variant is de speklap met zwoerd, het knars en kraakbeen zijn verwijderd.
Rugspek of buikspek
Buikspek bevat meer vlees: het zogenaamde doorregen spek, in de volksmond bekend als 'mager' spek. Buikspek levert de meeste producten op, denk aan de speklappen, Zeeuws spek, katenspek, ontbijtspek, rookspek en zuurkoolspek.
Al is het Voedingscentrum nog steeds duidelijk: "Te veel rood vlees is ongezond en belastend voor het milieu. Spek bevat ook nog eens veel verzadigde vetten en die zijn slecht voor je. Spek staat daarom niet in de schijf van vijf."
Zuurkoolspek. Zuurkoolspek wordt gemaakt van de buik van het varken, hier worden ook de speklappen gesneden. Het bestaat uit magere stukjes spek die licht worden gezouten of gepekeld.
Per 2 of 4 stuks verpakt à 90-100 gram per speklap. €13,50 per kilo.
Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste spek soort. Speklapjes zijn zowel met als zonder zwoerd verkrijgbaar. Krokant uitgebakken geeft het zwoerd een extra lekkere smaak aan het vlees.
Wat je nog wel eens ziet, is dat BBQ-liefhebbers de zwoerd insnijden voor het grillen. Je maakt een raster van inkepingen en die vul je op met kruiden of een natte rub. Zo kan er inderdaad wat extra smaak in het vlees trekken en het ziet er sowieso profi uit.
Buikspek kopen bij www.aalvink.nl
Online een heerlijke stuk buikspek kopen is heel eenvoudig. Kies het gewenste aantal en gewicht van het vlees. Voeg het toe aan je winkelmandje en reken online af.
Het opwarmen van onze voorgegaarde buikspek is heel eenvoudig. Haal het vlees twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat het vlees langzaam ontdooien in de koeling. Verwijder de verpakking en maak in de tussen tijd de barbecue aan of verwarm de oven voor.
Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Snijd ook de vleeskant kruislings iets in, hierdoor kunnen de smaakstoffen goed in het vlees trekken. Wrijf het spek aan beide kanten in met de knoflookpuree en bestrooi royaal met zeezout.
Knabbelspek is gemaakt van zwoerd met ongeveer 1 cm vet eraan. Je kan dit bij je slager halen. De zwoerd snij je in heel dunne sliertjes en die bak je uit in de oven. Zwoerd bevat veel vet dus het is absoluut niet nodig om extra vet toe te voegen.
Kruid de speklapjes met wat peper en zout. Je kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals bijvoorbeeld paprika- of kerriepoeder of een kruidenmix. Verhit een koekenpan met een klontje roomboter op middelhoog vuur. Bak nu de speklapjes aan beide kanten totdat deze mooi goudbruin zijn.
Er zitten 320 kilocalorieën in 1 stukje (100 gram) speklap. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speklap'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bak de speklapjes op hoog vuur aan beide kant bruin. Zet het vuur laag, voeg er een beetje heet water bij en laat de speklapjes 45 minuten sudderen. Op deze manier krijg je heerlijke malse speklapjes.
Er zit 28,2 gram vet in 1 stukje (100 gram) speklap, waarvan 10,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Hoeveelheid per persoon
Per persoon heb je ongeveer 100 tot 120 gram nodig. Of liever gezegd een speklap per persoon.
Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
De Engelse term voor spek is 'bacon'. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.
Uitgebakken spek is hoog in natuurlijke vetten en bevat vrijwel geen koolhydraten. Spek uitbakken is heel simpel! Je moet het wel de tijd geven, zo'n minuut of 20 op laag-matig vuur. Maar dan heb je ook heel lekker knapperig spek!
Pancetta wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook een van de basisingrediënten van de klassieke carbonara.