Het beste antwoord. De meeste dieren wel, maar niet allemaal. Gewervelde dieren, waartoe ook de mens behoort, zijn beweeglijk en actief. Het hart is voor deze dieren een onmisbaar instrument om voedingsstoffen naar de lichaamscellen te transporteren.
Deze dieren hebben écht geen hart
Dieren zonder hart? Dat verzinnen we niet! O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
Vissen hebben een hart(nr°3)
Met twee kamers. In de bloedsomloop komt het hart net voor de kieuwen. Zuurstofarm bloed wordt door de kamer, het ventrikel, naar de kieuwen gepompt waar de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide gebeurt.
Reptielen hebben een hart dat bestaat uit drie delen: twee boezems en één kamer. Net zoals bij zoogdieren en vogels ontvangt de rechterboezem zuurstofarm bloed uit de aders die vertrekken uit de verschillende organen van het lichaam. De linkerboezem ontvangt het zuurstofrijk bloed uit de longen.
Krokodilachtigen hebben een afwijkend metabolisme en een aangepaste bloedsomloop. Ze kunnen bijvoorbeeld zuurstofarm en zuurstofrijk bloed mengen door een opening in het hart.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Een mens heeft 1 hart, kwallen en octopussen hebben er 3. Een slijmprik heeft 5 harten (slijmprik is een soort paling) en een worm heeft maar liefst 5 paren van 2 harten. 10 hartjes dus!
Ze zijn piepklein. Ze hebben niet één hart, zoals wij, maar wel tien. Die zitten hier, ze zijn vrij klein.
Een octopus heeft drie harten: één pompt het bloed door het lichaam, de andere twee pompen bloed naar de kieuwen.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Hij heeft drie harten, acht poten, en hersenen die over het hele lichaam zijn verspreid. Hij is buitengewoon goed in verstoppertje spelen: kan moeiteloos zeeslangen, platvissen, koraalduivels, ...
Een vin is een plat bewegelijk lichaamsdeel dat voorkomt bij vissen en dient voor de verplaatsing en stabilisatie. Ook de mariene zoogdieren als walvissen, dolfijnen, en zeehonden hebben vinnen. Dit zijn stevige leerachtige huidflappen waar afhankelijk van de soort en positie ook nog botstructuren in zitten.
Vogels hebben, net als zoogdieren, een dubbele gesloten bloedsomloop. Een kleine omloop – die de longen van zuurstof en voeding voorziet – en een grote omloop voor de rest van het lichaam. Ook het hart heeft een linker- en rechterhelft, met kamer en boezem.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Een goed werkende wormenbak ruikt naar verse bosgrond, met misschien een vleugje koffie of banaan, net wat je als laatste aan je wormen gevoerd hebt. Compostwormen eten je afval op zodra het begint te rotten. Vòòrdat de bacteriën die de stank van rottend fruit veroorzaken zich kunnen ontwikkelen.
Wormen die zich voortplanten wrijven met hun clitellum tegen elkaar. Tijdens de vrijpartij wordt erfelijk materiaal uitgewisseld, en worden er piepkleine cocons gevormd (kleiner dan een rijstkorrel). Na twee à drie weken komen die cocons uit: er zitten zo'n vijf jonge wormpjes in elke cocon.
Hij heeft dan wel veel harten, maar tanden hebben ze niet. Hij eet zijn voedsel met zand en al, waardoor het voedsel door het zand in zijn maag vermalen wordt. Het zand poept hij weer uit. We praten nu wel over een 'hij', maar een regenworm is zowel een man als vrouw!
De resultaten
Zo zagen de onderzoekers dat de hartslag van de blauwe vinvis wanneer deze naar voedsel dook, enorm terugliep. Gemiddeld sloeg het hart dan nog maar zo'n vier tot acht keer per minuut en even werden er zelfs maar twee slagen per minuut geregistreerd.
Het aantal harten varieert per regenworm, de gewone regenworm (Lumbricus terrestris) heeft vijf paar en dus tien harten in totaal. Om het lichaam van zuurstof te voorzien, hebben regenwormen net als gewervelde dieren hemoglobine als zuurstofdragende stof.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder.
Vissen hebben een tongbeen onderaan in hun bek. Ze trekken dat naar beneden om hun bek te openen. Wij stammen af van vissen en hebben de restanten van zo'n tongbeentje in ons hoofd.
Ook als je niet van adel bent, zien je bloedvaten er nogal blauw uit. Sommigen zeggen dat dat komt doordat er zuurstofarm bloed in je aderen zit. Maar dat klopt niet: zuurstofarm bloed is weliswaar wat donkerder van kleur, maar nog steeds rood.