Vijf belangrijke vrouwelijke hormonen zijn: FSH, LH, prolactine, oestradiol en progesteron. Het FSH en LH hebben invloed op de ovulatie en de follikelgroei. Prolactine heeft invloed op de melkklieren en is in staat de afgifte van LH, FSH, en oestrogeen te remmen zodat de cyclus natuurlijk te laten verlopen.
Uw lichaam verandert door het gebruik het mannelijke hormoon testosteron. Dit hormoon zorgt voor het ontwikkelen van geslachtskenmerken van het wensgeslacht. De behandeling met testosteron is in principe levenslang.
De geslachtsklieren geven geslachtshormonen af, die de geslachtsorganen beïnvloeden. Zo worden er bij vrouwen hormonen geproduceerd in de eierstokken. Hier worden oestrogeen en progesteron afgegeven, die onder andere een rol spelen bij de menstruatiecyclus.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor geslachtskenmerken bij vrouwen, vergroting van borsten, baarmoeder en vagina, verbreding van de heupen, een hogere stem en vrouwelijke lichaamsvet. Oestrogeen wordt zowel door mannen als vrouwen geproduceerd en speelt bij beiden een belangrijke rol.
Tijdens een vrijpartij komen stoffen vrij in het lichaam van zowel de man, als de vrouw. Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen, wat uiterst belangrijk is in een gezonde relatie.
Voeding (zowel eten als drinken) bevat van nature stoffen die op hormonen lijken: fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen in ons drank en voedsel zitten bijvoorbeeld in hop (bier) en sojabonen. Ze hebben een zwakkere werking dan ons lichaamseigen oestrogeen, maar hebben wel invloed.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel processen, maar vooral bekend om haar betrokkenheid bij de vorming van je private parts, menstruatiecyclus en zwangerschap. Als je tekort oestrogeen hebt kun je bijvoorbeeld last hebben van een droge bedoening daar beneden, weinig energie, allergieën en opvliegers.
Sommige studies tonen een stijging van het risico op hart- en vaatziekten. Oestrogenen, alleen of in gecombineerde therapie, verhogen de kans op klontervorming in de aders (embolie of trombose). Je houdt daarom het best altijd rekening met je aanleg of andere risicofactoren voor klontervorming.
Belangrijke vrouwelijke hormonen zijn: Oestradiol, Progesteron, FSH, LH en Prolactine. Deze zijn samen verantwoordelijk voor de hormoonhuishouding van vrouwen. Oestradiol is het vrouwelijk geslachtshormoon en heeft invloed op o.a. de voortplanting en de botstructuur van vrouwen.
Veel mensen denken dat dit hormoon alleen bij mannen voorkomt, maar ook vrouwen maken testosteron aan. De eierstokken en de bijnier zorgen ervoor dat er testosteron wordt aangemaakt, en dat dit in kleine hoeveelheden wordt vrijgegeven in de bloedbaan.
Oestrogeen zorgt voor te veel celdeling. Endometriose, onschuldige knobbeltjes in borsten, vleesbomen maar ook kankers kunnen een signaal zijn dat je lichaam te veel oestrogeen stapelt. Zorg dan zéker voor voeding die je lichaam ondersteunt om een teveel aan oestrogeen af te voeren.
Het hormoon oestrogeen is hét belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen. Het wordt in de eierstokken aangemaakt. Oestrogeen is van grote invloed op de stofwisselingsprocessen van de hersenen, bloedvaten, botten en slijmvliezen.
Oestrogeen wordt net als progesteron aangemaakt door het gele lichaam (de lege follikel waar de eicel uit komt) in de eierstokken en door de bijnieren. Het reguleert samen met het hormoon progesteron je menstruatiecyclus.
Wat is de functie van dit hormoon? Stimuleert de ontwikkeling van de baarmoeder, vagina, borsten, genitaliën, heupen en andere vrouwelijke kenmerken. Stimuleert de weefselvernieuwing in huid en slijmvliezen zoals van de baarmoeder, en de vagina. Draagt bij aan het soepel houden van de vaginawand.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Symptomen van te weinig oestrogeen zijn o.a. vermoeidheid, gewichtstoename, haarverlies, depressie, slapeloosheid, een droge huid, terugkerende blaasinfecties en vaginale droogheid. Van al die symptomen is vaginale droogheid wel het bekendste teken dat je een oestrogeentekort hebt.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.
Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme.
Te veel xeno-oestrogenen uit je voeding of gifstoffen uit je omgeving kunnen zorgen voor hardnekkige vetopslag en een traag werkende schildklier zorgt ook voor een lage vetverbranding. Kortom: gezond eten maar toch vet of vocht vasthouden wijst ook vaak op een hormonale disbalans.
In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.