Deze lucht bestaat voor 23 procent uit zuurstof en hiervan halen we per ademteug één derde zuurstof uit, zodat je uiteindelijk jaarlijks op een verbruik zit van dik 700 kilo zuurstof. Een volwassen boom produceert in die tijd 100 kilo zuurstof dus heb je per persoon zeven à acht volwassen bomen nodig.
Grote gevolgen. Bossen houden onze aarde gezond; ze leveren voedsel, schoon water, medicijnen en ze beschermen ons als een groen schild tegen klimaatverandering. Ontbossing heeft dus grote gevolgen voor ons en de natuur. Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe sneller de aarde opwarmt.
Per gemiddelde vlucht van 2000 km moeten we dus 15 miljoen/4 miljard = 0,00375 ha bos aanplanten en dat doen we met ca 38 boompjes. Volgens Nederlandse maatstaven voor aanplant van bos kost dat ruim €5 per boompje dus moet de prijs voor een gemiddelde vlucht met € 206,25 verhoogd worden.
Het massaal planten van bomen op landbouwgrond kan er daarbovenop voor zorgen dat de wereldwijde voedselprijzen tegen 2050 met 80% stijgen. Vooral de armste en kwetsbaarste mensen, zoals boeren, boerinnen en inheemse volken, worden getroffen. Zij lopen het risico dat hun kostbare land wordt afgepakt.
Als samenvatting uit de diverse studies kan besloten worden dat de jaarlijkse CO2-compensatie varieert tussen 21,77 kg CO2/boom tot 31,5 kg CO2/boom. Om 1 ton CO2 te compenseren zijn er vervolgens 31 tot 46 bomen nodig. In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen.
"Een beetje boom is al gauw 8.000 euro waard." Dat een boom grote ecologische waarde heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar boomtaxateur Joost Verhagen legt uit dat het voortijdig kappen van bomen ook nog eens flink wat geld kost. De kennis over de baten van een boom kan beter, vindt Verhagen.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.
Toch staan we weinig stil bij hoe papier gemaakt wordt en wat er mee gebeurt nadat we het weggooien. In China worden jaarlijks 10.000 bomen gekapt om wenskaarten van te maken [3]. Wereldwijd worden elk jaar naar schatting 15 miljard bomen gekapt [4].
Een vel A4 (210 x 297 mm) weegt daarmee circa 5 gram. Een pak papier met 500 vellen A4 betekent 2,5 kilo gewicht. Uit een boom kunnen daarmee 120 pakken A4 papier worden gehaald. Dat zijn 60.000 vellen A4.
Van alle planten vangt de boom verreweg het meeste CO2 op. Met meer bomen komt er dus minder CO2 in de lucht. Dat helpt tegen klimaatverandering. Daarnaast zijn bomen ook goed voor je woonklimaat.
Over het algemeen zijn er twee ideale periodes waarin je bomen het beste kunt planten. In het voorjaar, in de maanden maart – april, of in het najaar, in oktober – november. Het mooiste is om de bomen te planten wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar
Dit is gebaseerd op de schatting dat één kubieke meter hout net iets minder dan een ton CO2 absorbeert. Maar eigenlijk neemt een boom gemiddeld tussen de 10 en 40 kg CO2 op per jaar, afhankelijk van een heleboel factoren.
Neen, zonder planten (bomen) kunnen wij niet leven. Bomen zorgen voor zuurstof en elk mens heeft zuurstof nodig om te leven.
De voorraad zuurstofatomen op aarde raakt dus nooit op. De atomen wisselen alleen steeds van plek. Soms zijn ze bijvoorbeeld onderdeel van gasmoleculen als CO2 of van een geoxideerd gesteente, op andere momenten zitten ze als O2 (het zuurstofgas dat we inademen) in de lucht.
Finland is het land met relatief de meeste bomen. De Finse bodem bestaat zelfs voor 77 procent uit bossen.
Als mijn bron klopt: Er zitten dus 8.333 velletjes kopieerpapier in een boom. Voor 1000 A4 blaadjes heb je dus 1/8e boom nodig.
Sinds 1990 is er wereldwijd zo'n 178 miljoen hectare aan bos verdwenen, oftwel 4,2 procent van al het bos. De ontbossing wordt deels tegengegaan door het planten van nieuwe bomen. Als er evenveel bomen bijkomen als er worden gekapt (voor gebruik van bijvoorbeeld hout of papier), komt de ontbossing tot stilstand.
Ontbossing gebeurt doordat oerwoud wordt gekapt of platgebrand. De meeste van deze branden zijn aangestoken om land vrij te maken voor weilanden voor koeien, mais en mijnbouw. Vroeger werd Amazonewoud vooral gekapt voor de teelt van soja voor veevoer, maar sinds het Sojamoratorium in 2008 is dat verboden.
Het totale bosareaal van de wereld bedraagt anno 2019 ongeveer 3,9 miljard ha of circa 30% van het totale landoppervlak.
Ruim 94 procent van de 16,4 miljoen hectare landoppervlakte van Suriname bestaat uit bos.
Slechts 3 procent van het aardoppervlak is nog 'ecologisch intact' Maar met enkele ingrepen kunnen we dat percentage verhogen naar 20 procent. We weten dat ongerepte natuur angstvallig snel van de aardbodem aan het verdwijnen is. Maar onderzoekers doen in een nieuwe studie wel een hele verontrustende ontdekking.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Goudpalm
De Areca palm, staat op de eerste plaats in de GroenRijk Top 10 luchtzuiverende planten, omdat deze palm als beste de lucht zuivert.