Een blaasontsteking geeft klachten als vaker moeten plassen, kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms bloed plassen. De urine heeft vaak een vieze geur. Ook kunnen buikpijn en misselijkheid optreden.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
brandende pijn tijdens het plassen, • vaak moeten plassen, • vaak aandrang hebben, terwijl de blaas niet vol is, • sterk ruikende of troebele urine, • soms bloed in de urine. Als je regelmatig klachten hebt, is er sprake van terugkerende of recidiverende blaasontsteking.
U kunt 1 week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Bel en breng (ochtend)plas als de klachten na 1 week nog niet over zijn.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten.
Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur. Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. In dat geval is het ongevaarlijk. Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking.
De klachten die u ervaart zijn vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms ook het niet kunnen ophouden van de plas of zelfs bloed bij de plas. Soms kunnen deze klachten gepaard gaan met pijn in uw zij en koorts. In dit geval heeft u geen simpele blaasontsteking, maar een nierbekkenontsteking.
Bij blaasontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten hebben: pijn bij het plassen. vaker kleine beetjes plassen. pijn in de rug of onderin de buik.
Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig. Een opstijgende infectie naar de hoge urinewegen kan leiden tot een nierbekkenontsteking, een minder onschuldige aandoening.
Na een kuur van 5 dagen nitrofurantoïne zijn de klachten meestal weg. Bij vrouwen met diabetes (suikerziekte), zwangere vrouwen en bij vrouwen met minder weerstand kan de blaasontsteking langer duren. Daarom krijgen zij nitrofurantoïne voor 7 dagen. Soms krijgt u nitrofurantoïne om een blaasontsteking te voorkomen.
koude rillingen. misselijk zijn. pijn in uw rug of zij, aan 1 of beide kanten. verward zijn bij ouderen (delier)
Je kunt een week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Krijg je koorts (38 graden of hoger), voel je je ziek of nemen de klachten (na een antibioticakuur) niet af? Bel dan je huisarts. Het is belangrijk om de klachten van een blaasontsteking goed in de gaten te houden.
Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Vaak is de E-coli-bacterie de grote boosdoener. Deze zit normaal gesproken in uw darm, maar kan via uw ontlasting ook in blaas terecht komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u verkeerd afveegt: van achteren naar voren in plaats van voor naar achteren.
Niet elke blaasontsteking heeft medicatie nodig. Antibiotica moet ook niet te vaak worden ingenomen. In sommige gevallen is het gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen al voldoende om de symptomen te verlichten. Als je blaasontsteking na drie dagen niet verdwijnt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.
Warmte kan verlichting bieden als je pijn hebt. Een warmtekruik of een warm bad kunnen je hierbij helpen. Veenbessen hebben een antibacteriële werking. Drink daarom veenbessensap of neem een supplement met veenbessen.
Kortom: een blaasontsteking herken je aan afwijkend plasgedrag met pijn, geur- en kleurverschil van je urine, spoortjes bloed bij het plassen en een zeurend gevoel in je flanken en onderbuik. Als je veel drinkt en de bacteriën zo naar buiten spoelt kan een blaasontsteking na een aantal dagen vanzelf overgaan.
Gele tot licht oranje urine
Dit is de typische urinekleur en geeft dus aan dat je gezond bent. Mocht het iets meer oranje kleuren, hoef je je nog geen zorgen te maken dat je iets onder de leden hebt, maar het is wel slim om wat meer te drinken. Deze kleur kan namelijk ontstaan als je te weinig vocht in je lichaam hebt.
Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af. Bij de apotheek kunt u goed afsluitbare opvangbakjes voor urine kopen.
Kamillethee voor blaasontsteking
Kamillethee staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bevorderen van plassen en het reinigen van de blaas. Bovendien heeft kamille een licht ontstekingsremmend effect, waardoor het verlichting kan bieden bij milde blaasontstekingen.
Cranberry's. Deze gezonde vruchtjes dragen bij aan het voorkomen van blaasontsteking en infectie van de urinewegen. Ze bevatten echter ook zuren, wat betekent dat ze problemen kunnen veroorzaken voor mensen met aandrangincontinentie.
Naast de hierboven specifieke klachten kunt u ook klachten van meer algemene aard vertonen zoals verminderde eetlust, lusteloos en vermoeidheid.