Waarom is bieslook goed voor je gezondheid:
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Het vraagt nauwelijks onderhoud en komt ieder jaar als vanzelf opnieuw uit. Bieslook is van dezelfde familie als uien en knoflook. Verse bieslook is lekker bij rauwe bereidingen zoals slaatjes, maar ook bij aardappelsla en als smaakmaker bij zelfgemaakte veganaise.
Bieslook bevat verschillende vitaminen (betacaroteen, vitamine B6, B8, C en K) en mineralen (Kalium, Calcium, Magnesium, Zwavel, IJzer). 10 gram bieslook zorgt al voor 100 % dagelijkse vitamine K hoeveelheid.
Bieslook smaak
Bieslook is heerlijk door zuivelspread als broodbeleg, maar je kunt het ook gebruiken: Bij aardappelen, rauwkost, komkommer, kool, vis, ei, soep, ragout. Op een omelet met kastanjechampignons en (rauwe) ham.
Net als de groene stengels, zijn ook de bloemen van bieslook eetbaar. Door de frisse lila kleuren vormen ze dus een geweldige eetbare garnering. De smaak van de bloemen is vergelijkbaar met de smaak van de rest van de plant, al hebben de bloemen een iets pittigere en vollere smaak.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Zachte kruiden met flexibele stelen, zoals: bieslook, basilicum en koriander zijn kwetsbaarder. Deze plantjes kunnen zeker niet tegen de kou en hebben meer water en licht nodig. Van mei - september kunnen ze naar buiten, de rest van het jaar kun je ze binnen houden op een lichte plek, maar niet boven de verwarming.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Was de bieslook, schud droog en snij in repen. Doe ¾ van de bieslook samen met de room bij de soep en pureer. Hak de rest van de bieslook fijn. Breng de soep op smaak met peper en zout, bestrooi met de croutons en de fijngehakte bieslook en serveer.
Oregano is een zeer gezond kruid. Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Kenmerkende eigenschappen van bieslook zijn de lange, smalle en grasachtige stengels. Wat velen vergeten, is dat de groente ook mooie roze, witte of paarse bloempjes heeft. Een andere naam voor bieslook is pijpgras. De reden ligt voor de hand: de pijpvormige stengels hebben wel wat weg van lange grassprieten.
Naast vitaminen bevat rozemarijn ook een aantal belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium en ijzer. Natrium en kalium zorgen samen met chloride voor een goede vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast spelen ze een rol in het overbrengen van zenuwprikkels en het samentrekken van je spieren.
De bloeistengels kun je beter niet eten want die zijn hard en taai. Mocht de plant lelijk worden van geel en verdord blad en uitgebloeide bloemen, knip dan de plant tot een paar centimeter boven de grond af, binnen enkele weken zal ze weer nieuwe, frisgroene sprieten maken.
Er zijn drie hoofdsoorten bieslook waaronder de gewone bieslook met uiensmaak dat paarse bloemen heeft boven op groene stengels. Vervolgens is er knoflookbieslook, dat meer een scherp knoflookaroma en smaak heeft. Dan is er grote bieslook met grotere bloemen die meer ruimte in de tuin innemen.
Knip de blaadjes tot ongeveer vier centimeter boven de grond af. Heb je maar enkele blaadjes nodig? Knip ze dan aan de buitenkant van de plant af. Na het oogsten produceert de plant nieuwe bladeren die ja na vier weken weer kunt oogsten.
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten.
Gebruik verse bieslook als garnering of als smaakmaker in een salade. De sprietjes zijn heel gevoelig, dus kook of bak bieslook niet mee omdat dan een groot deel van de smaak verloren gaat. Voeg bieslook dus pas toe op het einde. Bieslook is bijvoorbeeld lekker in een zelfgemaakte eiersalade.
Bieslook verlangt een zonnige standplaats en voelt zich het beste thuis in grond die niet uitdroogt. Geef bieslook in de volle grond in droge periodes dus regelmatig water. Ook voor bieslook in potten geldt dat de grond niet mag uitdrogen. Controleer om de paar dagen of de grond nog vochtig is.
Bieslook, veel bieslook, wat doe je daar mee? Je kunt het drogen, zodat je het lang kunt bewaren en lang kunt gebruiken.