Witte houtlijm is dan normaal voldoende geschikt, net als voor het verlijmen van de balken. Witte houtlijm is goedkoper en veel properder dan de PU. Gebruik wel D3, deze kan al wat vocht hebben (maar niet geschikt voor buiten). De OSB wordt tand-groef verlijmd en zwevend gelegd.
Voor houten bouwplaten als MDF, OSB en Multiplex gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Deze schroeven bevatten een platte kop. Wanneer je twee elementen op een bepaalde afstand van elkaar wil bevestigen, gebruik je daarvoor speciale afstandsschroeven.
Tegelen op OSB is een populaire keuze bij vloeren. Tegelen op OSB is slim omdat de platen sterk, goedkoop en eenvoudig te verwerken zijn. Als u wilt tegelen op OSB is dat een uitstekende keuze.
De volgende stap om een OSB plaat te verven is door de OSB plaat te behandelen met een primer voor hout. Let op dat je een isolerende primer gebruikt. Daarmee isoleer je de inhoudsstoffen die in het hout kunnen zitten. Zo is de Sigma S2U Nova Primer een goede keuze voor het gronden van hout.
PU-lijm is een zeer sterke en duurzame lijmsoort. Het materiaal is bestand tegen zware omstandigheden en daarom ideaal voor het lijmen van moeilijke verbindingen die tegen een stevig stootje moeten kunnen.
De sterkste en meest veelzijdige lijm die er is. Gorilla Super Glue is een instant lijm die in slechts 10 seconden droogt. Met rubberen deeltjes in de formule, maar niet broos zoals andere super lijmen.
Als u op zoek bent naar een supersterke lijm, de sterkste lijm ter wereld, kijk dan niet verder. Voor zeer sterke lijmverbindingen en voor gebruik op diverse materialen raden wij K+S vielzweck-kleber Magnumbond aan.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan. Breng je geen primer aan, dan moet je soms wel 4 lagen verf schilderen voordat de muur helemaal gedekt staat omdat de verf te hard wordt 'ingezogen'.
OSB is prima geschikt. Blijft de plaat in het zicht? Dan is Underlayment meer geschikt. Een OSB en Underlayment zijn even sterk, OSB is door zijn uiterlijk wat goedkoper.
Onbehandeld OSB is beperkt vochtbestendig en niet geschikt voor permanente buitentoepassingen. Toch kun je OSB platen ook buiten gebruiken als ze zijn geïmpregneerd of gebeitst. Echter, ze kunnen slecht tegen vocht.
Toepassingen van watervaste OSB-platen
Een watervaste OSB-plaat is ideaal voor buitengebruik, zoals dakbeschot, maar ook voor vochtige ruimtes binnen, zoals de keuken of badkamer. Het gebruik van een OSB-plaat met klasse twee of drie is voor dit soort toepassingen aan te raden, omdat deze vochtbestendig is.
De platen worden vaak toegepast als scheidingswand, ondervloer of als dakelement. Soms worden de OSB platen afgewerkt en zijn ze niet zichtbaar, maar ook voor zichtwerk worden de OSB platen gebruikt. OSB platen schilderen is in die situatie een manier om het product mooi af te werken.
Het is dus van belang om de OSB plaat eerst goed te behandelen met een primer voordat je begint met behangen. Wij raden het af om een OSB wand te betegelen of te stucen. Dit omdat OSB een houtmateriaal is en dus nog kan krimpen of uitzetten.
Wij adviseren om de plaatdikte van 18 mm dik door te leggen over de volledige oppervlakte. Plus een OSB plaat van 1 cm op de 1ste plaat te leggen in de andere richting. Dit zal zorgen voor een stevige ondervloer en een betere geluidsisolatie.
De voornaamste eigenschappen van OSB zijn de homogeniteit en uniformiteit. De voor- en achterzijde zijn gelijk; het kent dus geen zwakke plekken, zoals (open) kwasten en scheuren.
Hoewel de platen erg sterk zijn, zijn ze gemakkelijk te bewerken. Ondanks het feit dat OSB hout is, trekken de platen niet krom als ze in aanraking komen met vochtige omstandigheden. Ook buigen ze minder snel dan andere plaatmaterialen, zoals spaanplaat en MDF. Dit komt doordat ze watervast verlijmd zijn.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dan de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
“Wij adviseren niet voor niets altijd minimaal 5 mm maar liever 8 mm ruimte tussen de OSB platen te houden. Dan kunnen ze uitzetten en krimpen zonder dat dit grote spanningen veroorzaakt in de wand.
Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op. Op die manier zal je bij de tweede laag verf nooit een mooi resultaat behalen. Een primer gebruiken is overigens zeer handig omdat je die kan aankleuren met de kleur van je eindlaag.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan. Breng je geen primer aan, dan moet je soms wel 4 lagen verf schilderen voordat de muur helemaal gedekt staat omdat de verf te hard wordt 'ingezogen'.
Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond. Voorstrijk op hout kan wel, maar hier gebruik je sneller een hechtprimer die zorgt dat de verf beter op het hout blijft zitten.
Deze snel uithardende superlijm kan de meeste soorten rubber, metaal, kunststof, leer, kurk en hout lijmen.
Grote namen in de wereld van universele lijm zijn Bison, Pattex en Pritt. Andere kwalitatieve merken zijn Velpon en Collall. Daarnaast zijn er ook budget opties verkrijgbaar, namelijk alleslijm van de Hema of Action.
Verschil tussen lijm en kit
Kit is een middel dat naden en kieren afdicht. Kitten behouden een zekere mate van elasticiteit. Lijm is een middel dat twee of meer delen aan elkaar laat hechten. Lijm hardt uit, zodat de te lijmen delen goed gefixeerd zijn.