Bij langdurig gebruik kun je hersenschade oplopen door cannabis. Je krijgt dan problemen met je geheugen en kunt je emoties niet goed onder controle houden. Doordat bij het blowen teer vrijkomt (veel meer dan in gewone sigaretten), is bovendien je risico op kanker van je mond, hals en longen verhoogd.
Meer en meer onderzoek toont aan dat regelmatig gebruik van cannabis blijvende veranderingen in de hersenen veroorzaakt, vooral bij jonge mensen. Hoewel het onderzoek nog volop loopt, zijn er wel al ernstige risico's bekend van blowen op jonge leeftijd, zoals een groter risico op afhankelijkheid en psychose.
Geheugen, concentratie en logisch denken
3 tot 4 uur na inname functioneert je geheugen weer normaal. Onder invloed is het moeilijk om je aandacht erbij te houden. Je kunt opgaan in een detail en bent makkelijk afgeleid. Blowen en werken of studeren gaan dan ook niet goed samen.
Eenmalig of zeer incidenteel gebruik van cannabis leidt niet tot hersenschade. Je hersenen hebben een groot herstellend vermogen. Dit betekent dat ze (na blootstelling aan schadelijke stoffen) zichzelf meestal weer volledig herstellen. Het is überhaupt twijfelachtig of cannabis tot blijvende hersenschade kan leiden.
Verstoring van het geheugen, de concentratie en het logisch denken. Cannabisgebruik heeft vooral een tijdelijke invloed op het kortetermijn geheugen. Het wordt ook moeilijker je aandacht ergens op te richten en een logische gedachtengang te volgen. Deze fenomenen zullen vanzelf verdwijnen na enkele uren.
Hasj of wiet kan een cannabis-psychose veroorzaken. Deze acute maar tijdelijke psychose kan optreden na gebruik van een hoge dosis cannabis, vaak door het eten van spacecake. Je kunt ernstig verward raken, last krijgen van hallucinaties, angst en opwinding.
Je huid veroudert sneller, waardoor je rimpels en een slappe huid krijgt. Je kunt ook een mannelijker beharingspatroon krijgen, met zwaardere gezichtsbeharing en haarverlies boven op je hoofd. En bij langdurig gebruik kan je tandvlees aangetast worden, waardoor je makkelijker tanden verliest.
Lange termijn effecten van blowen
Je kunt verslaafd raken aan hasj en wiet en psychotisch raken. Je hoort en ziet dan dingen die er niet zijn en je verliest het contact met de werkelijkheid. Als psychoses in de familie voorkomen, kun je hier extra gevoelig voor zijn.
Sommigen zijn van mening dat langdurig gebruik tot depressies kan leiden, anderen weer niet. Bij cannabisgebruik op jonge leeftijd lijkt er wel een oorzakelijke relatie met depressie (1, 2) te bestaan. Het blijkt dat langdurig en intensief cannabisgebruik samenhangt met depressie en mogelijk ook met suïcidaliteit.
Herstel na stoppen met blowen: wat kun je verwachten? Neem in ieder geval 4 tot 6 weken de tijd bij je stoppoging. De eerste weken zul je je slechter voelen, maar na zo'n 3 weken begint je brein zichzelf te repareren en zul je merken dat je je als snel beter gaat voelen.
nieuws Af en toe een jointje roken, is niet slecht voor de longfunctie. Meer zelfs: jongeren die zeven jaar lang elke dag één joint roken, of gedurende 49 jaar elke week één joint, scoren zelfs iets beter op longfunctiemetingen dan mensen die geen joints roken.
*Riskant blowen is gedefinieerd als dagelijks of meer dan twee dagen per week meer dan één joint per dag te roken.
Wat zijn de risico's van elke dag blowen? Elke dag blowen beschadigt je hersenen, zeker wanneer je jonger bent dan 25 jaar en je hersenen zich nog ontwikkelen. Daardoor kun je problemen krijgen met je geheugen, informatieverwerking, concentratie en het controleren van je emoties.
De stof alcohol is schadelijker voor het lichaam dan cannabis. Iemand die dagelijks blowt kan echter meer nadelige effecten ondervinden dan iemand die in het weekend een paar biertjes drinkt. De blower kan bijvoorbeeld geestelijk afhankelijk raken en problemen met zijn longen krijgen.
De twee bekendste cannabinoïden zijn THC en CBD. THC is de cannabinoïde die verantwoordelijk is voor de welbekende high van wiet. Bovendien is het de hoofdoorzaak van de slaperige effecten. THC bootst anandamide na, wat een van nature voorkomende endocannabinoïde in je lichaam is.
Wiet roken is op de lange termijn niet schadelijk voor de gezondheid zo lang er één keer per week een kleine dosis wordt gebruikt. Dit meldt het internationale drugsonderzoeksbureau Global Drugs Survey.
Als je zegt dat je zeer analytisch bent of een beetje onrustig en angstig, dan kan het zijn dat die chemicaliën in je brein anders werken dan bij meer ontspannen mensen - en dat resulteert in een gevoeligere, heftigere reactie op thc."
De rook van een joint is even kankerverwekkend als die van twintig sigaretten. Hoe langer en vaker iemand wiet rookt, hoe groter het risico op longkanker.
Bij het roken van een joint krijg je 4 tot 5 keer meer teer in de longen dan bij het roken van een sigaret. Dit heeft meerdere oorzaken: Het ontbreken van een filter zoals bij normale sigaretten. Hierdoor krijg je 2 tot 3 keer meer teer binnen.
De werkzame stof uit cannabis, THC, verwijdt de bloedvaten in de ogen. Door deze vaatverwijding wordt er meer bloed doorgelaten. Hierdoor zien de ogen er roder uit.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende effecten van hasj en wiet: Hij/ zij ruikt naar cannabisrook. Hij/ zij gedraagt zich anders dan normaal (ontspannen, ongeïnteresseerder, vrolijker, slomer, etcetera. ) Hij/ zij heeft rode ogen.
Het roken van cannabis kan, evenals het roken van tabak, een chronische ontsteking van de orale mucosa (orale candidiasis, leukodeem) veroorzaken. Ook leukoplakie op de gingiva, alveolar botverlies, gingivale ontsteking en hyperlasie worden toegeschreven aan chronisch cannabis- of tabaksgebruik.
Als iemand hasj of wiet rookt is dat meteen te herkennen aan de sterk herkenbare kruidige geur. Suffig/loom of juist opgewekt; Giechelig; Soms toegenomen eetlust.
Symptomen van cannabisgebruik
Hasj of wiet rookt, hebben een sterk herkenbare geur. Als iemand onder invloed is, dan zie je soms dat het oogwit iets rood doorlopen is. Verder zijn de pupillen wijder. Gebruikers worden soms giechelig en krijgen zin om te eten, met name zoete dingen.
Er is inmiddels genoeg bewijs dat medicinaal gebruik van cannabis pijn verlicht, zonder bijwerkingen als verslaving. Inmiddels gebruiken patiënten met reumatoïde artritis, migraine en ms medicinale wiet of wietolie. Ook helpt wiet bij neurologische aandoeningen, zoals spasmen en epileptische aanvallen.