Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
Ontbijt. Het Portugese ontbijt is over het algemeen niet heel uitgebreid. De oudere Portugees gaat naar de pastelaria (bakkerij) voor een kop koffie (een bica of -als dat te sterk is- een galão, zie ook de drinkgewoontes) met een zoet broodje, pastel de nata of toast met wat boter.
Lunch (Almoço)
Doorgaans beginnen de Portugezen hun dag met een espresso (ook wel bica genoemd) en een broodje in de pastelarias. Tussen 13:00 en 15:00 wordt er uitgebreid geluncht. De lunch wordt in Portugal gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Portugal: het land van gegrilde sardientjes, melancholische fado, de glorierijke ontdekkingsreizen, mooie zandstranden en portwijn. Daar moet u kennis mee maken! We hebben een website vol geschreven over dit heerlijke land. We laten het beste, mooiste, lekkerste en het meest verrassende van Portugal zien.
Volgens de website Numbeo.com kost een driegangenmaaltijd voor twee personen in een gemiddeld restaurant momenteel 30 euro. Echter zijn in de typische Portuguese restaurants de "prato do dia" al verkrijgbaar vanaf € 7,50 voor een hoofdgerecht.
Carne á alentejana. Dit is een van de meest populaire Portugese varkensvleesgerechten, uit de streek Alentejo. Het is een combinatie van heerlijk gekruid varkensvlees, venusschelpjes, gebakken aardappeltjes en koriander. Echt een aanrader als je niet kunt kiezen tussen vlees of vis!
Restaurants gaan pas rond 19.00 uur open voor het diner. Ook deze maaltijd is erg uitgebreid en de meeste restaurants zijn dan ook open tot middernacht. Fooi geven is in Portugal niet verplicht, maar wel gebruikelijk.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
In de meeste Portugese restaurants wordt er voor het eten standaard een mandje brood gebracht met daarbij een schaaltje olijven en een beetje boter. Vaak zitten er ook diverse soorten vispaté bij plus een stukje kaas. Een dergelijk couvert is ook een prima borrelhapje voor bij een fles wijn.
Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er uitgebreid geluncht. Rond 17.00 uur nemen de Portugezen een lanche. Dit is een tussendoortje wat bestaat uit een toast met boter, een taartje of brood met olijven. De meeste restaurants gaan pas vanaf 19.00/20.00 uur open dus dit is dan ook de tijd dat de meeste Portugezen gaan ...
Uitgezonderd het noordelijk gedeelte en de kusstrook boven Lissabon heeft Portugal een mediterraan klimaat met warme, droge zomers. Vanwege de noordwestelijke winden van de Atlantische Oceaan en het koelere zeewater heeft de westelijke kuststrook een zeeklimaat met zachte winters en niet te hete zomers.
In Portugal ben je snel klaar, er zijn twee bieren en they run the show: Super Bock en Sagres. Twee simpele, middelmatige pilsen. Het zal opvallen dat restaurants en cafés vaak één van de twee bieren verkopen. Sagres en Super Bock hebben nogal een dikke vinger in de pap in de Portugese voetbalwereld.
In Portugal zal je heel wat visgerechten op de menu zien staan. Zeker in de omgeving van de kust. Een van de lekkerste vis en zeevruchten gerechten, zijn octopussen. Portugezen zijn er verzot op en eten hem het liefst in knoflookolie op de gril met wat peper en zout.
Goedkoop eten, drinken in Lissabon
In Portugal zijn de kosten voor overnachting en verblijf veel lager dan in Nederland. Een kopje espresso kost bijvoorbeeld maar 70 cent. Over het algemeen is eten in een restaurant in Lissabon ongeveer 30% goedkoper dan thuis.
Het meest voorkomende is een gerecht met vis, schaal- en schelpdieren, maar gerechten met kip, vlees en/of groente kunnen ook. Soms worden er aardappelen meegekookt in de pan. Hoewel de cataplana oorspronkelijk uit de Algarve komt, vind je ook in restaurants elders in het land dit gerecht op de menukaart.
Het meest typische gerecht van Porto is de Francesinha. Deze oervader van de tosti is een behoorlijke stevige lunch kan ik je vertellen. Hij bestaat uit twee sneden brood die rijkelijk belegd zijn met meerdere soorten vlees. Meestal worden hier een stuk rundvlees, knakworsten en een plak ham voor gebruikt.
De keuken van Portugal is eerlijk en eenvoudig: heel veel vis, vlees, heerlijke soepen. Kaneel, kruidnagel, koriander en pepertjes worden veel gebruikt. De meer exotische invloeden hebben in de loop der jaren via de verschillende koloniën in de Portugese keuken hun intrede gedaan.
In Portugal, een typische fastfoodmaaltijd kost: 6.50 EUR voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 2.00 EUR voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 1.40 EUR en espresso 0.97 EUR.
Wonen en werken in Portugal heeft veel voordelen. Zo geniet je in Portugal van een hoge levensstandaard en lage kosten van levensonderhoud. Je kunt in Portugal al een heel leuk leven hebben van slechts €750-€1000 per maand! Het huren van een appartement in Portugal is dan ook redelijk goedkoop.
Het minimumloon is per 1 januari 2021 vastgesteld op € 665 bruto. Het gemiddelde salaris in Portugal bedroeg in 2020 € 1.266 bruto.