Er is vast weleens een vlieg op je bord komen zitten, op je bagel beland of in je frisdrank aan het zwemmen geraakt. Uit onderzoek van de Pennsylvania State University blijkt nu dat het niet verantwoord is om dan nog verder te eten of te drinken. Iets met bacteriën en hygiëne.
Het is alleen meestal niet zo fris om een vlieg op te eten. Misschien heeft hij wel op een hondendrol gezeten. Dan zit er nog wat poep aan zijn pootjes en dat krijg je dan binnen als je hem doorslikt. Het is maar een klein beetje, dus je zult er niet gauw ziek van worden.
Een ordinaire huisvlieg kan wel 6 miljoen ziekteverwekkers bij zich dragen. Bah! Met al die bacteriën kunnen huisvliegen en bromvliegen meer dan 100 ziekten op mensen overdragen. Van relatief onschuldige infecties, tot ernstige ziektes als tuberculose, cholera en lepra en tyfus.
Eitjes. De vrouwtjesvlieg legt haar eitjes in de drol, zodat ze zeker weet dat mensen de eitjes met rust laten.
Vliegen worden aangetrokken door voedsel en voedselresten (afval dus), want daar kunnen ze van eten en ze kunnen er eitjes in leggen.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Gewervelde dieren die veel vliegen eten zijn vogels, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren. Ongewervelde vijanden die een breed scala aan insecten eten zijn spinnen, wespen en roofvliegen. Vooral wespen als de Duitse wesp en de hoornaar ruimen grote hoeveelheden vliegen op.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Toch kunnen vliegen, vooral als het er veel zijn wel zorgen voor overlast en het verspreiden van bacteriën. Wilt u een simpel voorbeeld? Een vlieg die net ergens op de poep heeft gezeten en daarna op uw aanrecht, kan via zijn pootjes bacteriën verspreiden. Deze bacteriën kunnen zorgen voor voedselvergiftiging.
Dat komt doordat er geen rood bloed in zit. Het bloed van insecten heet hemolymfe. Het is kleurloos, of gelig of groenig. Hemolymfe doet hetzelfde als ons bloed: zuurstof en voedingsstoffen naar cellen brengen en afvalstoffen afvoeren.
Dat doen ze om zich schoon te poetsen want vliegen die zien de wereld niet alleen met hun ogen maar ook met hun pootjes, mmm. Op deze pootjes zitten piepkleine haartjes en dat zijn hun zintuigen en hier ruikt, proeft en ziet de vlieg mee. Het is dus eigenlijk een soort vingertopje neus, tong en ogen in één.
En vliegen hebben hetzelfde voordeel als alle andere huisdieren: je kunt alles tegen ze zeggen en ze luisteren aandachtig, geen moment kijken ze op hun mobiele telefoon. Je kunt ze zelfs temmen.
Een volwassen vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden. In de juiste omstandigheden kan een vlieg zelfs 4 maanden in leven blijven. Het grootste gevaar voor de vlieg is vaak de mens of de natuur.
Het beste is om water en sapjes te drinken. In sommige vliegtuigen worden flesjes water uitgedeeld. Advies is om deze aan te nemen. Als er drankjes worden rondgebracht, neem dan een drankje.
Hij neemt een soort hoera-houding aan waarbij hij zijn voorste poten boven zijn kop uitsteekt. Die haakt hij vast aan het plafond met de zuignapjes in zijn poten. Zodra dit gebeurt hangt de vlieg als het ware aan een schommel.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Van je eigen poep word je niet ziek, behalve misschien dat je tandvlees kan gaan ontsteken. Het grootste probleem zal het overwinnen van je natuurlijke walging zijn. Verder krijg je na een paar maanden zonder voedsel een tekort aan vitamine C. Dat leidt tot scheurbuik en ook dat is dodelijk.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Vliegen vs mensen
En, als je een fruitvliegje de ene dag wakker houdt, slaapt hij de volgende dag des te meer. Deze overeenkomsten suggereren dat de slaapgewoonten van vliegen licht kunnen werpen op de slaapgewoonten van mensen.
Vliegen zitten vaak hun poten tegen elkaar te wrijven. Dat doen ze om pollen en stof te verwijderen om beter te kunnen ruiken, voelen en proeven. Hoe meer vocht, hoe beter. Daarom richten vliegen zich altijd op de vochtigste gebieden van het lichaam: het speeksel in de mondhoeken en het traanvocht in de ooghoeken.
Hartspiertjes. En het antwoord is… *tromgeroffel*: jazeker! Alle insecten hebben een hart.
Hoewel de aanwezigheid van die primitives er op wijst dat de vliegen mogelijk reageren op de stimulus op basis van een soort van emotie, wijzen de onderzoekers er nadrukkelijk op dat deze nieuwe informatie niet bewijst dat vliegen angst kunnen voelen, of blijdschap, of boosheid of om het even welk ander gevoel.
Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. Ze onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat wij mensen kunnen behappen. Vliegen merken bewegingen van bijvoorbeeld een naderende vliegenmepper daardoor ook tien keer eerder op dan wij zouden doen.