Als je op zoek bent naar een duurzaam, ademend en gemakkelijk te onderhouden hoeslaken, dan is een katoenen hoeslaken misschien de beste keuze voor jou. Als je echter op zoek bent naar een zacht en comfortabel hoeslaken, dan kan een jersey hoeslaken een goede optie zijn.
Katoen is dankzij de prettige eigenschappen van het natuurlijke materiaal erg geschikt voor hoeslakens. Het voelt koel en zacht aan, absorbeert transpiratievocht en ventileert zodat het vocht ook weer verdampt. Naast gewone katoen zijn er ook nog hoeslakens in perkal/percaline katoen.
Hoeslakens kopen, let op de 'hoekhoogte'.
Om een hoeslaken ruim om de hoeken te kunnen spannen, moet je naar de hoekhoogte kijken. Hoe weet u of het hoeslaken past? De meeste matrassen hebben een hoogte (of dikte) van 20-24 cm. Hier past een standaard hoeslaken omheen, met een hoekhoogte tot 30 cm.
Jersey is altijd wel een wat warmere stof. In de zomer kun je hierdoor wat meer transpireren op een jersey hoeslaken en wordt er vaak in de zomer een katoenen hoeslaken gebruikt.
Een hoeslaken van flanel, zacht en warm
Flanel houd hierdoor warmte bij zich, maar behoudt ook haar katoen eigenschappen: ideaal voor de winter! Een hoeslaken van flanel voelt lekker zacht en warm aan. Hoeslakens van flanel zijn verkrijgbaar in wit en wolwit.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol.
Chemische stoffen, bacteriën van anderen, stijfsel wat gebruikt wordt, geen lekkere geur, veel verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om nieuwe lakens eerst te wassen voordat ze gebruikt worden. Anderen vinden het nou net weer zonde om een mooi pas gekocht dekbedovertrek te wassen.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Egyptisch katoen heeft zeer lange vezels en deze zijn heel fijn. Hierdoor ontstaat een sterk materiaal dat niet gaat pillen of pluizen. Egyptisch katoen is ook erg zacht en luxe, met een lange levensduur.
Je hebt wellicht geen waterafstotend hoeslaken nodig, als je gebruik maakt van 100% katoen, katoen-satijn of katoen-flanel. Die materialen werken goed verkoelend, omdat er sprake is van een open structuur. Minder warm dan bijvoorbeeld badstof of jersey en velours, zodat de kans groot is dat je minder zal zweten.
Wat is percale katoen? Percal is een manier van weven van katoen door middel van een 'eenvoudige' weving. Dit houdt in dat de horizontale en verticale draden om en om geweven worden: één draad boven en één draad onder. Dat zorgt ervoor zorgt dat het een mat uiterlijk heeft en een koel en crispy gevoel geeft.
Katoen satijn is 100% natuurlijk katoen en heeft dus ook de fijne eigenschappen van katoen: het ademt en is vochtabsorberend. Een katoen satijnen dekbedovertrek voelt echter veel zachter en gladder aan dan een 'gewoon' katoenen dekbedovertrek door de speciale 'satijnweving'.
Flanel is gemaakt van een dikke katoenen kwaliteit en een zeer sterk materiaal, waardoor het ook lekker warm is. Flanel is alleen niet zo warm als Velours of badstof. Het nadeel vinden wij zelf, dat flanel helemaal niet mee rekt. Zorg er dus zeker voor dat je de juiste maat uitkiest.
Katoen perkal heeft een hoger aantal draden, er wordt gebruik gemaakt van fijnere draden (garen) en geweven in een andere structuur. Door deze verschillen voelt de katoen perkal anders aan dan een 'normale' katoen. Het materiaal mag pas percal katoen worden genoemd als het aantal draden (thread count) hoger is dan 200.
Oud, maar zeker niet versleten: Egyptisch katoen
Deze katoensoort bestaat al 12.000 jaar en onderscheidt zich van de andere soorten door de lange vezels en grote zuiverheid van het materiaal. Daarnaast voelt het zacht aan op de huid en is het enorm sterk, koel, ademend en heeft het een hoog absorptievermogen.
Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen. Ben je ziek geweest of heb je het erg warm gehad en veel gezweet? Verschoon je bed dan eens per week of zelfs vaker.
De ene Nederlander verschoont zijn bed wekelijks, terwijl de ander slechts 1 keer per maand zijn bed verschoont (of zelfs minder vaak!). Gelukkig wast het grootste deel van de Nederlanders (45%) zijn beddengoed meerdere keren per maand. En 34% verschoont het beddengoed zelfs wekelijks (bron: NRC).
Waarom moet je je bed verschonen? Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich: een schoon bed is gezonder en slaapt een stuk lekkerder! Wanneer je elke nacht in je bed slaapt, wordt het namelijk vies.Er bouwen langzaam piepkleine vuiltjes op, zoals huisstofmijt, bacteriën en allergenen.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Kun je de temperatuur het beste instellen op 40 graden of 60 graden? Het wordt wel aangeraden om bont en donker beddengoed te wassen op 40 graden. De kleuren blijven zo langer mooi. Aan de andere kant heeft het wassen op 60 graden het voordeel dat alle bacteriën gedood worden.
Molton wassen
Wij adviseren een molton hoeslaken eens per maand af te halen en te wassen.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Een glad geweven katoenen (percal) hoeslaken voelt lekker fris aan. Een jersey hoeslaken zal altijd iets warmer aanvoelen, maar zit altijd wel lekker strak om de matras. Een flanellen of badstof hoeslaken is minder geschikt bij warme temperaturen. Het dekbedovertrek heeft vaak te maken met persoonlijke voorkeur.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.