Aardgas gaat in Nederland in de ban, dus moeten we overschakelen op andere energiebronnen. In 2021 moeten alle gemeenten een wijk aanwijzen die van het gas afgaat, zodat in 2030 anderhalf miljoen huizen van het gasnetwerk zijn losgekoppeld. In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen in Nederland het zonder gas stellen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
In 2021 hebben veel gemeenten in Nederland een wijk aangewezen die als eerst van het gas gaat, je kan hier het overzicht vinden van deze wijken. In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn.
Het kost gemiddeld 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd, meldt Nieuwsuur. Meer dan de helft van die investering is volgens het EIB niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.
Als je een huis met dit energielabel wil verduurzamen dan begin je met isoleren (van het dak, de muren en/of de vloer). Dit brengt vaak een behoorlijke verbouwing met zich mee en daarom is het aantrekkelijk om direct ook een warmtepomp te plaatsen en/of andere systemen om je oude huis zo energieneutraal te maken.
Het plan van het kabinet is om in 2050 in Nederland alle woningen van het gas af te halen. Momenteel liggen de gasprijzen erg hoog, zet daarom vandaag nog de eerste stap om je woning van het gas af te halen. Hoe eerder je investeert in een gasvrije woning, hoe sneller je je geld hebt terugverdiend.
Wanneer u gasloos wilt wonen, gaat u waarschijnlijk gebruikmaken van lage temperatuur systemen. En om uw woning dan voldoende te verwarmen (en warm te houden) is goede isolatie nodig. Want zonder degelijke isolatie raakt er veel warmte verloren. Daarom is het meer dan de moeite waard om uw woning goed te isoleren.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Als u uw gasaansluiting tijdelijk stopzet of definitief wilt laten verwijderen dan betaalt u geen netwerkkosten meer. Een aansluiting verwijderen vraagt u aan op mijnaansluiting.nl.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
In 2050 gaan we in Nederland van het aardgas af. Dat is een grote opgave: op dit moment gebruiken zo'n 7 miljoen huishoudens aardgas om warm te kunnen douchen of om op te koken. Het goede nieuws is dat je nu zelf al veel kunt doen om je voor te bereiden op een leven zonder aardgas.
In 2050 nog steeds gas, maar ander gas
Hoeveel is niet duidelijk: de aardgasconsumptie zou tegen 2050 met 70 à 95% dalen. Maar aardgas is fossiel en daar is geen plaats meer voor in een koolstofvrij België. Biogas is een alternatief, maar heeft een beperkt potentieel.
Met een volledig elektrische warmtepomp kan je huis dus van het aardgas af. Er is een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 45 tot 55 procent. En ook je energierekening gaat omlaag.
Je moet een warmtepomp aanschaffen en laten installeren. De kosten verschillen per model, maar €10.000 is bijvoorbeeld een realistisch bedrag. Je krijgt vaak wel nog subsidie die kan oplopen tot €2.500.
Milieu Centraal adviseert te kiezen voor koken op inductie, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen.
Wie een duurzaam verwarmingssysteem installeert en van het aardgas afgesloten wilt worden, moet vanwege veiligheidseisen de gasaansluiting laten verwijderen. Netbeheerders rekenen hiervoor bij grondgebonden huizen met vaste tarieven van 700 tot 800 euro. Uiterlijk 1 maart 2021 verdwijnt deze afsluitboete.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig.
Oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd en niet voorbereid op de eisen van een warmtepomp. In de meest ideale situatie verlaag je eerste de warmtevraag door te isoleren, HR++(+) glas te plaatsen én de warm tapwatervraag te verlagen. Vervolgens kijk je naar het opwekkingsdeel en opslag van duurzame energie.
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.
In 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Tot en met 2030 is in het Klimaatakkoord de afspraak om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen.
Let op: bij 100% elektrische verwarming heb je gemiddeld 5x meer zonnepanelen nodig dan bij een warmtepomp. Wanneer je het thermisch verbruik en het gemiddelde rendement van de warmtepomp weet, kun je het energieverbruik van de warmtepomp berekenen. Dit doe je door het thermisch verbruik te delen door het rendement.