De samenstelling van tranen is zeer complex en afwijkend van alle andere lichaamsvloeistoffen. Het traanvocht is voornamelijk opgebouwd uit water, verschillende eiwitten en slijmhoudende componenten.Het bevat verder onder andere de stoffen natrium, kalium, immunoglobulinen en glucose.
Tranen komen uit je traanklier. Die klier werkt altijd, ook als je niet verdrietig bent. Je oog wordt altijd een beetje vochtig gehouden. Als je moet huilen, maakt de traanklier teveel tranen aan en stroomt je oog over.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Tranen worden gemaakt in de traanklier boven het oog. Ze bestaan uit traanvocht en houden het oog vochtig. Daarna lopen ze via de traanwegen weg naar de neus. Als u veel last heeft van tranende ogen kan dit komen doordat ergens in de traanwegen een verstopping zit.
Tranen vallen het meeste op als we huilen, maar eigenlijk maakt het oog de hele dag door tranen. Deze tranen worden gemaakt in de traankliertjes, die aan de bovenkant onder je ooglid liggen. Tranen bestaan uit een heldere wat zoute vloeistof met slijm. Doordat we knipperen wordt de traan over het oog verdeeld.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Houd je ogen wijd open.
Door je ogen open te houden droog je ze uit, waardoor je lichaam tranen gaat produceren. Doe alsof je een staarwedstrijd met iemand houdt en houd je ogen zo lang mogelijk open. Als er nog geen tranen komen en je voelt de drang om te knipperen, gebruik dan je vingers om je ogen open houden.
Specialisten schatten de hoeveelheid tranen die in een mensenleven worden geplengd op minimaal 70 liter per oog. Dit is slechts de basishoeveelheid, dit wil zeggen de minimumhoeveelheid om de ogen vochtig te houden: bij deze schatting werd geen rekening gehouden met tranen van verdriet of woede."
De samenstelling van tranen is zeer complex en afwijkend van alle andere lichaamsvloeistoffen. Het traanvocht is voornamelijk opgebouwd uit water, verschillende eiwitten en slijmhoudende componenten. Het bevat verder onder andere de stoffen natrium, kalium, immunoglobulinen en glucose.
Maakt huilen echt je wimpers langer? Het is een algemeen geloof, maar er is geen wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen. Dat betekent echter niet dat tranen geen invloed hebben op de wimpers.
Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen je een beter gevoel geeft. Er komen opgekropte emoties en energie los. Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren. Tranen helpen je daarnaast om uit het moment te komen als je te intens voelt.
Vingerhoets ondervroeg 5000 mensen uit 37 landen naar hun emotionele reacties. Hij ontdekte dat een vrouw elk jaar tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen.
Vrouwen huilen gemiddeld 16 maanden van hun leven (berekend tot een leeftijd van 78 jaar), dat is omgerekend zo'n 12.000 uur. Een huilbui van een vrouw duurt gemiddeld 6 minuten. Een huilbui van een man 'slechts' 2 tot 4 minuten.
Mensen zijn de enige 'dieren' die huilen met tranen. In een mensenleven is ongeveer 70 liter traanvocht per oog nodig om de ogen voldoende vochtig te houden.
In onze hersenen worden onze emoties bepaald en wordt bepaald of we gaan huilen. Als we gaan huilen worden de traanbuisjes en de traanklieren ingeschakeld. Maar traanklieren maken zoveel vocht aan dat de traanbuisjes niet alles kunnen afvoeren. Daardoor ontstaat er een soort overstroming: de tranen.
Als je je mes in een ui zet, maak je z'n cellen kapot. Hierbij komt een gas vrij genaamd synpropaanthial-S-oxide. Als dit gas in aanraking komt met het vocht in je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan je ogen tranen.
Eigenlijk is het niet zo gek dat je tranen zout zijn. Elke vloeistof in je lichaam is een beetje zout. Bloed bijvoorbeeld ook. In het lichaam bestaat er een bepaald evenwicht tussen het vocht dat "vast" zit in celletjes en het vocht dat vrij rond vloeit.
Henrik Sjögren beschrijft in 1933 als eerste het syndroom van Sjögren. Hij merkte op dat patiënten aangeven dat hun ogen droog blijven bij het huilen, terwijl ze zeker weten dat zij vroeger wel konden huilen met tranen. In de jaren die volgden is er weinig geschreven over problemen met huilen bij mensen met droge ogen.
Wist je dat je eigenlijk de hele dag door huilt? Tranen dienen als smeermiddel en reinigingsvloeistof. Als tranen over je oogbol rollen, reinigen ze die van stof en vuil. Tegelijk zorgen tranen ervoor dat je je oog goed heen en weer kunt bewegen.
Onze ogen moeten continu vochtig blijven, om ze te beschermen tegen stofdeeltjes en bacteriën. Tranen hebben dus een emotionele functie, maar af en toe traan je ook gewoon om je ogen te beschermen en schoon te houden.
Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller.
Tranen zijn een krachtig communicatiemiddel. Ze hebben namelijk veel meer impact dan een vraag die je stelt. Hulpeloosheid ligt aan de basis van huilen, maar als je huilt is er eigenlijk altijd sprake van een mix van emoties. Verdriet speelt vaak een grote rol, maar ook woede en schaamte veroorzaken tranen.
Iemand kan zich bijvoorbeeld helemaal terugtrekken, opstandig zijn, zich volledig op het werk storten of veel drinken. Sommigen huilen niet, anderen juist heel veel. Het rouwproces is pas voltooid als alle vier de taken zijn voltooid. Hoe lang dat duurt staat niet vast.
Hoe komt dat? Van huilen kun je hoofdpijn krijgen, maar alleen als je bedroefd bent, zo ontdekten neurologen van de Amerikaanse University of Texas in 1998. Een van de ondervraagde proefpersonen meldde heftige hoofdpijn te krijgen na twee minuten huilen. Maar: dat gebeurde alleen als ze huilde van verdriet.
Door heel hard te lachen, maar tegelijkertijd je handen voor je gezicht te houden en in je ogen te wrijven alsof je aan het huilen bent, kan zorgen voor het gewenste huil-effect. Zolang je dan maar zorgt dat je niet meer lacht zodra je achter je handen vandaan komt en de scène begint.