De kerstkrans is een teken van geluk, leven en bloei. Maar ook van eeuwig leven en eeuwige liefde, omdat de cirkelvorm geen begin- en eindpunt heeft. De symboliek gaat vermoedelijk terug tot de Oudheid en vindt zijn oorsprong in de lauwerkrans die de Grieken en de Romeinen gebruikten om hun sporthelden mee te eren.
Want er zitten nogal wat calorieën in kerstkransjes. In één amandel kerstkransje (van 9 gram) zitten al 43 calorieën. In een gemiddeld pak van kerstkransjes uit de supermarkt zitten er ongeveer 30. Eet je die allemaal op, dan werk je zo 1290 calorieën naar binnen.
De mens neemt op een gemiddelde kerstdag 6.000 calorieën tot zich. Dat is ongeveer drie keer zoveel dan de aanbevolen hoeveelheid. Om dit te verbranden zou je ongeveer 2.000 rondjes op een velodroom moeten fietsen, beweren Britse experts volgens de Daily Mail.
Een logische verklaring zou zijn dat de krul werd toegevoegd zodat het snoepgoed in de kerstboom kon worden gehangen. Ook over de kleur werd nagedacht: de witte stok zou staan voor Jezus Zijn maagdelijkheid en de rode strepen voor het bloed dat Hij verloor tijdens Zijn kruisiging.
We weten dat onze voorchristelijke voorouders veel belang hechtten aan de zonnewenden. Zo werd er tijdens de winterzonnewende een echte boomstronk in het haardvuur gelegd. Het was de gewoonte dat de pater familias voor deze gelegenheid op zoek ging naar een goede stronk in het bos.
De oorsprong van de bal als versiering in de kerstboom heeft te maken met de opkomst van de glasblazerij in Oost-Europa. De eerste glazen kerstbal werd in 1831 geblazen door glasblazer Linder uit de Vogezen. Men ging steeds vaker glazen ballen gebruiken in plaats van vergulde noten, rode appeltjes en koek.
Deze ballen werden in huis opgehangen om kwade geesten af te schrikken. Want, zo was de theorie, als een geest zichzelf in het glas zou zien, dan zou die van schrik maken dat-ie weg kwam. Sinds Linder uit de Vogezen ballen in de boom hing, werd dit door steeds meer mensen opgepikt.
Een kerstbalhaakje heeft de vorm van een S en is ideaal voor het ophangen van kerstballen en ornamenten in de kerstboom. Elke kerstbal heeft aan de bovenkant een speciaal ijzerdraadje waar jij het kerstbalhaakje doorheen kunt steken.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.
Het kerstfeest kent verschillende oorsprongen. Bijvoorbeeld bij de Kelten en de Germanen die rond 25 december de winterwende vierden met veel licht zoals lampen, kaarsen en vuur. Het was een feest als dank voor wat geweest was en hoop voor wat nog komen moest. Tot 6 januari werd er flink gegeten en gedronken.
Wit, groen en rood symboliseren geloof (wit,) hoop (groen) en liefde (rood.) De drie voornaamste personen in het kerstverhaal, Jezus, Maria en Jozef corresponderen hiermee.
Een zuurstok is een vorm van snoepgoed. Het is een zoetzuur staafje waarvan afgebeten kan worden. De traditionele stok is wit van binnen en roze van buiten, het spreekwoordelijke zuurstokroze. Verder kan een zuurstok voorzien zijn van alle kleuren van de regenboog.
gewicht gemiddeld 5,5 gram per stuk.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Kerstmis in Azië
Er zijn echter ook delen waar minder of geen kerst gevierd wordt. In Japan viert zelfs minder dan één procent van de bevolking kerst en in sommige Arabische landen is het vieren van Kerstmis verboden.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.