Messing schroeven worden voornamelijk gebruikt vanwege hun ideale eigenschappen ze zijn namelijk bestand tegen corrosie en water en zijn tevens voor het oog mooier aan te zien als ze zijn verwerkt in bijvoorbeeld meubels.
Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie. Dit laagje kan beschadigen, waardoor de schroeven kunnen gaan roesten. RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest.
Door zijn hardheid en uitstekende zelfsmerende eigenschappen is messing een waardevolle materiaalsoort. Bovendien is het goedkoper dan volledig koper. We kunnen grofweg twee toepassingen onderscheiden: blank en vernikkeld. Messing heeft een aantrekkelijke, gouden kleur.
Voor buiten is het van belang dat de schroeven niet gaan roesten. Daarom kun je kiezen voor gegalvaniseerde schroeven. Deze schroeven zijn bedekt met een laag metaal, wat in veel gevallen zink is. Dit metaal zorgt ervoor dat de schroef intact blijft en je geen lelijke plekken in het hout krijgt.
Voor het schroeven in metaal gebruikt u bij voorkeur roestvaste zelftappende metaalschroeven. Door hun scherpe boorpunt kunnen deze schroeven boren door dunne lagen metaal. En schroeven zich vervolgens vast aan het het onderliggende materiaal.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Wanneer je iets wilt bevestigen aan metaal, kun je daarvoor verschillende soorten bouten en schroeven gebruiken, zoals: zeskantbouten, zeskanttapbouten, binnenzeskantbouten, stelschroeven, slotbouten, metaalschroeven en plaatschroeven.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
Spaanplaatschroeven. Spaanplaatschroeven zijn een van de meest gebruikte schroeven onder doe-het-zelvers, timmermannen en andere vakmannen. Voor spaanplaat, houtvezelplaat en andere houtmaterialen gebruik je spaanplaatschroeven. De schroeven hebben een extra brede spiraal zodat ze meer grip hebben in het materiaal.
De universele schroef (of spaanplaatschroef) is veruit de meest gebruikte schroef. Niet alleen voor alle houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal, zoals spaanplaat en houtvezelplaat. Door de dunne schacht, de diepe schroefdraad en de extra scherpe punt, draait deze schroef recht en vlot het materiaal in.
Messing dat bestand is tegen ontzinking of DZR corrodeert minder bij blootstelling aan water. Sommige messinglegeringen met een laag kopergehalte kunnen corroderen bij blootstelling aan water. Hoogwaardige roestvrijstalen kranen roesten niet gemakkelijk, vooral de 304 kwaliteit, die zeer hitte- en corrosiebestendig is.
De voordelen van messing
Door de toevoeging van zink is het een goedkopere metaalsoort dan koper. Het heeft bacterie-werende eigenschappen en is daarom veilig om toe te passen bij producten die in aanraking komen met de consument. Ook is het goed bestand tegen vochtige omstandigheden en roest het niet.
Ondanks het hoge kopergehalte is messing niet schadelijk. Integendeel, koper-zinklegeringen hebben een bacteriedodend effect en voorkomen de kolonisatie van bacteriën. Om deze reden zijn bijvoorbeeld messing deurknoppen nuttige hulpstukken, bijvoorbeeld in openbare gebouwen en in het openbaar vervoer.
Verzinkte (VZ) Schroeven
Toch is deze schroef ook bestand tegen vocht en voorzien van een beschermende zinklaag. Ondanks deze laag kan een verzinkte schroef toch gaan roesten. Daarnaast zullen verzinkte schroeven eerder gaan oxideren in omgevingen waar bijvoorbeeld veel ammoniak in de lucht zit.
Bolkop schroeven zijn uitermate geschikt voor het bevestigen van metaal op hout. Op de bolle kop schroef kun je meer kracht zetten. Dat maakt de bolkop geschikt voor het zwaardere werk. Let op: voor bolkoppen moet je vaak wel voorboren (tenzij je een houtschroef met zelfborende punt gebruikt)!
Waarom worden Rvs schroeven gebruikt? Roest vast stalen (hierna te lezen als) Roest Vrij Stalen schroeven zijn zeer duurzaam en bestand tegen zeer veel omstandigheden zoals weer en wind, bacteriën en vele chemicaliën en hierom bestand tegen roest.
Bij elke uitsparing hoort een aparte schroevendraaier of schroefbit. Een eenvoudige richtlijn is: hoe meer hoeken de uitsparing in de kop heeft, hoe meer grip je met je gereedschap hebt op de schroef en hoe meer kracht je kan zetten! Schroefweetje: Hoe meer schroefdraad hoe beter de schroeven verbinden.
Bij montage op metaal verdienen schroeven met een fijne draad de voorkeur, bij montage op hout kunt u beter een schroef met een grovere schroefdraad gebruiken. Let erop dat als je pluggen voor een gipsplaat nodig hebt je hier de speciale gipsplaatpluggen voor kiest.
Het is daarom van groot belang om splijten van hout te voorkomen. Een van de oplossingen hiervoor is door het hout voor te boren, voordat de schroef ingeboord wordt. Een andere, makkelijkere en snellere oplossing is door de juiste schroeven te gebruiken.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
Een cobalt metaalboor beschikt dan weer over 5 procent cobalt en is ideaal voor het boren in metaalsoorten als RVS, koper, brons, messing en gietijzer.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Onbedoeld boren in metaal
Een normale steen- of betonboor is namelijk niet geschikt voor gewapend beton. Hiervoor gebruik je een diamantboor of een P4S betonboor. Deze laatste heeft vier snijvlakken in plaats van twee – zoals een standaard betonboor – waardoor hij blijft boren als hij op metaal stuit.