130 decibel is de absolute pijngrens van het gehoor. Dit geluidsniveau wordt bereikt door bijvoorbeeld een laagvliegende straaljager. Extreem luid en schadelijk zijn harde klappen of vuurwerk onmiddellijk in de buurt van het gehoor: deze bereiken waarden van 180 decibel.
Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
In een rumoerige ruimte kan dit oplopen tot 80 à 85 decibel. Uw oren kunnen acht uur naar 85 decibel luisteren.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen.
Als uitgangspunt is genomen dat het maximale geluidniveau van het blaffen van de hond 65 dB(A) op de gevel van de woning be- draagt. Het over de tijd gemiddelde niveau per periode kan worden te- ruggebracht door de blaftijd te beperken.
Kother: "De knal van een nitraatpijl zorgt zelfs voor 160 decibel en kan direct een levenslange ruis, piep in je oren of verminderd gehoor opleveren.
Om je een idee te geven hoeveel geluid huishoudelijke apparaten uitstoten: een hogedrukreiniger stoot geluid af van zo'n 108 dB, een haardroger 85 dB en een bladblazer 105 dB. Bij gebruik van deze apparaten is het van belang om gehoorbescherming te dragen.
Wanneer een mens schreeuwt, heeft dit gemiddeld een sterkte van zo'n 70 decibel. Het dierenrijk kan er ook wat van, want een aantal van de meest luidruchtige dieren op aarde gaat ver boven die 70 decibel heen.
Een stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 43 dB of minder. Een vaatwasser met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 44 dB t/m 47 dB. Een luide vaatwasser heeft een geluidsniveau van 48 dB of meer.
Een luidkeels huilende baby slaagt erin om het aantal decibel van een motorfiets te behalen: ongeveer 80 dB.
Gehoorschade kan ontstaan door ouderdom, dat is natuurlijke slijtage. Maar harde geluiden kunnen er ook behoorlijk aan bijdragen. Geluiden vanaf 80 dB (decibel) kunnen schadelijk zijn. Reken erop dat een festival tussen de 95 en 103 dB zit.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Apparaat tegen blaffende honden buren
Het huisje kun je ergens in je tuin aan een muur, boom of schutting monteren. Wanneer er een hond begint te blaffen dan zendt dit huisje een ultrasoon geluid uit waardoor de honden minder blaffen. Het ultrasoon geluid is alleen voor honden hoorbaar en niet voor mensen.
Voor een blaffende hond kan een boete worden opgelegd van 130 euro.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
1. Geluidsoverlast door luchtgeluid. Spelende kinderen, lachende buren, claxonnerende auto's en een luide televisie verspreiden geluidstrillingen in de omgeving. Deze trillingen worden gedeeltelijk geabsorbeerd door omliggende materialen zoals muren, ramen en (straat)tegels.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen.
De tinnitus wordt doorgaans overstemd door geluiden van buitenaf. Als gevolg daarvan wordt deze vaak erger in een stille omgeving. Als iemand veel te maken heeft gehad met harde geluiden, kan de tinnitus tijdelijk erger worden.