Tussen ongeveer 30 graden noorderbreedte en 60 graden noorderbreedte is de zuidwestenwind dominant. Nederland bevindt zich op ongeveer 52 graden noorderbreedte. Zuidelijker tussen de evenaar en 30 graden noorderbreedte is de dominante windrichting compleet anders. In die gebieden is de wind voornamelijk noordoostelijk.
De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
Dat het de laatste tijd steeds vaker harder waait, heeft te maken met de versterkte klimaatverandering. Gevolg is regelmatig onstuimig weer en meer storm. Doordat de aarde langzaam opwarmt, ontstaan boven oceanen meer storingen. Die storingen trekken door de zeestroming van de Atlantische oceaan over Nederland.
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Waar waait het in Nederland het hardst? De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt. Hier wordt de wind het minst geremd door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. Op jaarbasis waait het in Nederland aan zee gemiddeld twee keer zo hard als in het diepe binnenland.
Op 27 augustus 1912 woedde langs onze kust de zwaarste zomerstorm met van windkracht 10 en windstoten tot 148 km/h. In de zeer zware storm van 25 januari 1990 is op Schiphol een vlaag van 163 km/h gemeten. Landinwaarts zijn toen windstoten van 145 km/h voorgekomen.
In 1934 was het niet fijn om op Mount Washington te staan in de Amerikaanse staat New Hampshire. Toen werd de krachtigste windvlaag ooit gemeten: 371 kilometer per uur.
(gezegde) Woordenboek der Nederlandsche Taal: Het is stil waar het nooit waait, overal is wel eens ruzie.In het Zuiden.
Vanaf windracht 6 wordt werk gevaarlijk
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken.
Nu is het natuurlijk een optesom van een heel jaar, januari waait het meestal harder en meer dan in bijvoorbeeld juli.
Windkracht 12 staat voor een orkaan, dit komt in ons land zelden voor.
4: Matige wind (20-28 km/uur) 5: Vrij krachtige wind (29-38 km/uur) 6: Krachtige wind (39-49 km/uur) 7: Zeer krachtige wind (50-61 km/uur)
Windsnelheden van 75-100 km per uur zorgen voor schade, bijvoorbeeld door dakpannen die van daken waaien en takken die afbreken. Bij windsnelheden boven de 100 km per uur is het echt gevaarlijk.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Ecuador: eeuwige lente. Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso.
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat en dat heeft een reden. De wind komt bij ons vaak uit het zuidwesten en blaast dan milde lucht vanaf de Noordzee over ons land.
Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Alleen bij windkracht 7 of harder vindt het NK Tegenwindfietsen plaats. Er wordt ongeveer drie dagen van te voren besloten of het evenement door kan gaan. Alles is afhankelijk van de weersvoorspellingen.
Vliegtuigen hebben in weinig last van de wind als ze eenmaal in de lucht zitten. Het grote probleem doet zich voor als vliegtuigen moeten opstijgen en landen. Hier speelt vooral de windrichting een rol. Bij windkracht 6 kunnen vliegtuigen prima landen zolang ze tegen de wind in landen.
Scenario 2: Wat gebeurt er als de wind stopt met waaien? Er is gewoon geen wind meer.
Als de zon ondergaat, vallen de opwaartse luchtbewegingen stil, het begin van een rustige en kalme nacht met sterren aan de hemel. Dit afkoelingsproces aan de grond is bij mooi weer de belangrijkste reden waarom de wind tegen de avond gaat liggen.
Het is alom bekend dat de Canarische Eilanden het beste klimaat ter wereld hebben. Dankzij de bevoorrechte ligging, de zee en de karakteristieke passaatwinden hebben de eilanden een gemiddelde jaartemperatuur van 23 ºC.
Watersnoodramp 1953 tevens de zwaarste storm ooit in het binnenland. De zwaarste storm ooit gemeten in het binnenland was die van 31 januari op 1 februari 1953, beter bekend als de Watersnoodramp.
Bij windkracht 10, een zware storm, worden bomen ontworteld en kracht 11, een zeer zware storm, leidt tot zware schade in steden en bossen.
Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen. Windkracht 12 noemen we overigens een orkaan. De wind waait dan harder dan 117 kilometer per uur.